Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν" / "Εξαντλητική συζήτηση για να πάρουν όλοι καθαρή θέση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν" / "Εξαντλητική συζήτηση για να πάρουν όλοι καθαρή θέση"

Με στόχο να διεξαχθεί εξαντλητική συζήτηση και να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές αλλά και να έχουν πλήρη και αναλυτική ενημέρωση οι πολίτες πορεύεται η κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να ρίχνει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για δημόσια αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ιδίως με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι σαφείς διευκρινίσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ στα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Την μπάλα στην εξέδρα επέλεξε να στείλει η Ν.Δ. απορρίπτοντας την πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Να μάθει ο λαός όλη την αλήθεια

"Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία κρυπτόμενοι" υπογράμμιζε χθες με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να γίνει εξαντλητική συζήτηση, για να πάρουν όλοι καθαρή θέση, με γνώση των πραγματικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συμφωνηθέντων", ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

"Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να κρίνει με λογική και ευαισθησία και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα και εθνικιστικές κορώνες", υπογραμμίζει το Μαξίμου, ενώ την Κυριακή θα διανεμηθεί στον Τύπο ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. "Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν".

Η εβδομάδα των Πρεσπών

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκουν η διαδικασία της συζήτησης και της κύρωσης να πραγματοποιηθεί με τρόπο τέτοιον ώστε κανείς να μην κρυφτεί και να γίνει ουσιαστική αντιπαράθεση επί πραγματικών δεδομένων και επιχειρημάτων. Καταρρίπτοντας, έτσι, τις κατηγορίες που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από την αντιπολίτευση και σειρά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει "στο πόδι" τη συμφωνία, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συζήτηση θα ξεκινούσε ακόμη και σήμερα.

Όπως όλα δείχνουν, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι... μονοθεματική, αφού η συμφωνία των Πρεσπών θα μονοπωλήσει τη δημόσια συζήτηση. Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο, την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση με την διαδικασία των συμβάσεων στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ θα ακολουθήσει η ολομέλεια.

Ντιμπέιτ διακαναλικό, όποια μέρα και ώρα συμφωνηθεί

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε χθες την πρόσκληση που είχε απευθύνει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με θέμα τη συμφωνία, με τη Ν.Δ. να εξαναγκάζεται σε... φυγή. "Θεωρούμε σημαντικό βήμα για την ενημέρωση του ελληνικού λαού, τη διεξαγωγή της συζήτησης (ντιμπέιτ) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με μοναδικό θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής", σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι η πρόταση αφορά διακαναλική συζήτηση, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί.

Στρίβειν διά του... αιτήματος εκλογών!

"Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για ντιμπέιτ, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά ντιμπέιs οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών" απάντησε μεταξύ άλλων η Νέα Δημοκρατία. Επιδιώκοντας μάλιστα να κάνει χιούμορ, με υστερόγραφο προτείνει ντιμπέιτ του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο "για τη σχέση τους".

Σχολιάζοντας δε τα όσα ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, η Πειραιώς κάνει λόγο για μια "γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωση", κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως "εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του". Ενώ επαναλαμβάνουν τα περί παράδοσης "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας", παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που συμπεριλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση.

Κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης το βάζει στα πόδια

"Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε ντιμπέιτ για τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα" απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, η ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, "έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας".

"Κατανοούμε γιατί κρύβεται", συμπληρώνει το γραφείο του πρωθυπουργού, που καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών, "γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα", τονίζοντας ότι τα ντιμπέιτ των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019. "Όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών", καταλήγει η ανακοίνωση, "η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών".

Η Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την κόντρα Κοτζιά-Καμμένου

Χωρίς να απαντάει σε κανένα από τα πραγματικά ερωτήματα και στο ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει για άλλη μια φορά να κρυφτεί και να αποφύγει τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, η Ν.Δ. επέλεξε να απαντήσει μέσω κύκλων, κρυπτόμενη πίσω από τον Π. Καμμένο και τον Ν. Κοτζιά. “Γαλάζιες” πηγές ανέφεραν σχετικά με την απάντηση του μεγάρου Μαξίμου στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ντιμπέιτ ενόψει της συμφωνίας των Πρεσπών: "Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από κοινού με τον κ. Καμμένο λέγεται ‘ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ’ και σχετίζεται και με τις σημερινές καταγγελίες του συναρχηγού του για τον κ. Κοτζιά. Το ποιος εισέπραξε, ωστόσο, και τι από τη συμφωνία των Πρεσπών θα κληθούν όλοι τους να το απαντήσουν στη Βουλή".

Νωρίτερα, ο Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην Π.Γ. του "ΠΡΑΤΤΩ", άσκησε κριτική στον Π. Καμμένο σημειώνοντας ότι η "ηγεσία των ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν ένας εν δυνάμει, και για ένα μέρος των απαιτήσεων της αντιμνημονιακής μάχης, σύμμαχος στη Σωτηρία, ήταν όμως ξένη ως προς μια κυβέρνηση Αριστεράς", κάνοντας λόγο για σύγχυση στην οποία περιήλθε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. από τις αρχές του 2017. "Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μαζί του ήταν αδύνατον να προχωρήσει", σημείωνε ο Ν. Κοτζιάς. "ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ....Ρήμα αναφερόμενο ενίοτε στο εσωτερικό και συχνά μετά το 2017 στο εξωτερικό" απάντησε με ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άξονας Αριστερά - Δεξιά ορίζει τον νέο πολιτικό διπολισμό

Στα νέα πολιτικά διλήμματα που διαμορφώνονται αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διεργασίες που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό άλλων κομμάτων η συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος "και πολύ περισσότερο δεν φοβηθήκαμε ποτέ να θέτουμε τα διλήμματα με τον καθαρότερο τρόπο. Αυτό ως ηθική της πολιτικής είναι που δημιουργεί οριζόντιες πιέσεις σε όλα τα πολιτικά κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου".

Όπως τόνισε, από το 2010 έως το 2018 ο πολιτικός λόγος ήταν αυτοπροσδιορισμένος από την αντίθεση Μνημόνιο - αντιμνημόνιο. "Αυτό", πρόσθεσε, "γέννησε μια σειρά από πολιτικά μορφώματα, δεν αναφέρομαι στα κόμματα του Κοινοβουλίου, τα οποία προέκυψαν από τη διάλυση του παραδοσιακού δικομματισμού. Σιγά σιγά, όσο αφήνουμε πίσω μας την κρίση, οι διεργασίες αυτές οδηγούνται προς ένα πολιτικό διπολισμό που ορίζεται από τον άξονα Αριστερά - Δεξιά", είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος.

Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει ένα νέο πολιτικό τοπίο εκτίμησε ο Ν. Παππάς. Όπως είπε στο news 247, γίνονται ευδιάκριτες οι πολιτικές γραμμές και συνδυάζονται με τη μετατόπιση της Ν.Δ. στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. "Είναι λογικό άνθρωποι που τοποθετούν τον εαυτό τους στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά να διαβάζουν τις εξελίξεις υπό το φως αυτής της πολιτικής δυναμικής: Μετατόπιση της Ν.Δ. και σαφές άνοιγμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς προς τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου", σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Συγχαρητήρια Κόστα - Νάλες

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρούν για την ψήφο εμπιστοσύνης στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, είχαν ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL