Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το ανέκδοτο που κέρδισε το χειροκρότημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ανέκδοτο που κέρδισε το χειροκρότημα

Με τη θέση του ότι η συμφωνία των Πρεσπών διαπαιδαγωγεί με όρους κουλτούρας τους πολίτες αυτής της χώρας και ότι γύρω της συναντιούνται οι οπαδοί του διεθνισμού, οι οπαδοί της ανοιχτής κοινωνίας και οι άνθρωποι της πατριωτικής ευθύνης (των επιχειρήσεων, της ανοιχτής οικονομίας, όπως διευκρίνισε) ξεκίνησε την ομιλία του στο Μέγαρο της Κυριακής ο Ν. Μαραντζίδης, που έκλεψε το χειροκρότημα -και το γέλιο- της αίθουσας με ένα ανέκδοτο στο τέλος της παρέμβασής του.

Δεκαπεντάχρονος, πρωτοβρέθηκε το 1981 στην Αθήνα για μια συναυλία του Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό. Πήρε ένα ταξί και ο ταξιτζής, που κατάλαβε ότι δεν ήταν από εδώ, τον ρώτησε από πού είναι. Θεσσαλονίκη, απάντησε, οπότε ο ταξιτζής έβγαλε το συμπέρασμα: "Μακεδόνας;". "Όχι, πρόσφυγας" απάντησε ο μετέπειτα καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που χρειάστηκε να εξηγήσει -καθώς τότε είχαν αρχίσει να επιστρέφουν οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες- ότι ο ένας παππούς είχε φύγει από την Πόλη το 1926 και ό άλλος από τον Πόντο το 1921. "Μένεις Θεσσαλονίκη, άρα Μακεδόνας" κατέληξε ο ταξιτζής και ο Μαραντζίδης είπε να δώσει τέλος στην κουβέντα -τότε.

Ξαναθυμήθηκε, όμως, το περιστατικό ετούτες τις μέρες και το αφηγήθηκε στην Κοζάνη, όπου καταλαβαινόμαστε, όπως είπε, και δεν λέμε παραμύθια στους Αθηναίους και στους Ευρωπαίους. "Οι μισοί χειροκρότησαν, οι άλλοι φώναζαν. Ένας μάλιστα σηκώθηκε και του είπε: 'Ντροπή, τρεις γενιές στη Μακεδονία, είσαι Μακεδόνας'"... "Σωστά, εγώ 100 χρόνια εδώ έγινα Μακεδόνας, οι άλλοι 1.500 χρόνια δεν θα τα καταφέρουν;" κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο καθηγητής...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL