Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Συμφωνία των Πρεσπών / Συμφωνία των Πρεσπών: Η Kεντροαριστερά μπροστά στην ιστορική επιλογή της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία των Πρεσπών / Συμφωνία των Πρεσπών: Η Kεντροαριστερά μπροστά στην ιστορική επιλογή της

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών ξεκαθάρισαν σημαντικά τα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η εικόνα στο Ποτάμι είναι πιο πολύπλοκη από αυτήν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όμως, η δρομολόγηση εξελίξεων συνετέλεσε εκ των πραγμάτων στο να αναδειχθεί με έμφαση η σταθερή στάση και διάθεση συγκεκριμένων βουλευτών να στηρίξουν τη συμφωνία, εμμένοντας στη θέση αρχών που διατηρούν διαχρονικά και βάζοντας εκείνο που αντιλαμβάνονται ως εθνικό συμφέρον πάνω από την οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία τους με την κυβέρνηση.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι βουλευτές του Ποταμιού, από το σύνολο των έξι μελών της Κ.Ο., αναμένεται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία οι τέσσερις: Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης. Από αυτούς, ο τελευταίος εμφανίζεται ο πιο επιφυλακτικός, βάζοντας παραμέτρους σχετικά με τις πολιτικές συνθήκες που θα επικρατούν. Ευθέως έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός.

Στ. Θεοδωράκης: Πυξίδα μας, το συμφέρον της χώρας

Η κατεύθυνση του Στ. Θεοδωράκη ήταν ξεκάθαρη έπειτα από την Κ.Ο. της περασμένης Τετάρτης: “Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη”.

Το Ποτάμι ξεκαθάρισε κεντρικά ότι θα καταψήφιζε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ στέκεται θετικά για τη συμφωνία. Ο Γ. Μαυρωτάς, στην προσπάθεια να μεταπείσει τον Σπ. Δανέλλη που εμφανίζεται θετικός ακόμα και για ψήφο εμπιστοσύνης εάν έρθει πριν τη συμφωνία, δήλωσε ότι θα τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, προειδοποιώντας τον πως αν επιμείνει, τότε θέτει εαυτόν εκτός κόμματος.

Ο Σπ. Δανέλλης και η κεντροαριστερή κατεύθυνση

Ο Σπ. Δανέλλης από την αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της επίλυσης του εθνικού ζητήματος. Για τη στάση του αυτή έχει δεχτεί “πόλεμο” στη δημόσια σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται και με το γεγονός ότι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο για σύμπραξη του Ποταμιού με τη Ν.Δ., θέση για την οποία έδωσε μάχη στο συνέδριο του κόμματος, μαζί με τον ευρωβουλευτή Μ. Κύρκο, ο οποίος εξίσου σθεναρά τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

“Στη ζωή μου έχω μάθει να παίρνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και να είμαι συνεπής στις απόψεις και στις αρχές μου”, τονίζει. Ενδεικτικό της πρόθεσης του Σπ. Δανέλλη απέναντι στη συμφωνία είναι το γεγονός ότι εμφανίζεται θετικός ακόμα και για ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει η κυβέρνηση εκείνη η οποία θα φέρει προς κύρωση τη συμφωνία, όπως έχει εξηγήσει. Ο ίδιος δήλωσε πως εάν η ψήφος εμπιστοσύνης έρθει μετά τη συμφωνία, δεν έχει λόγο να την στηρίξει. Χαρακτηριστική όμως είναι και η συμμετοχή του, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στη σημερινή εκδήλωση κεντροαριστερού προσήμου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Λυκούδης υπέρ με επιφυλάξεις

Ο Σπ. Λυκούδης έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική πορεία του δεν συμβαδίζει με συνεργασία με τη Ν.Δ. Τον αφορά ο χώρος της Κεντροαριστεράς και σε αυτήν βλέπει τον εαυτό του την “επόμενη μέρα”. Ωστόσο δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σπ. Δανέλλη. Αντίθετα, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό διαχωρίζεται όμως από τη στάση του στη συμφωνία. Δηλώνει επανειλημμένα και σταθερά ότι διάκειται θετικά, αναφορά που συνοδεύει πάντα με τις επιφυλάξεις που διατηρεί. Η άποψή του είναι πως, μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, η ορθότερη λύση είναι οι εκλογές.

Αμυράς και Ψαριανός καταψηφίζουν, με το βλέμμα στη Ν.Δ.

Στον αντίποδα από τον Σπ. Δανέλλη βρίσκονται οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές προπαγανδίζουν με κάθε ευκαιρία την επιθυμία τους για συνεργασία του Ποταμιού με τη Ν.Δ., ενώ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η πορεία τους προς τη Ν.Δ. θα μπορούσε να είναι και προσωπική.

“Εγώ και ο Ψαριανός θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, οι υπόλοιποι την βλέπουνε θετικά”, “όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζει κυβέρνηση”, δήλωσε ο Γ. Αμυράς. Ο Γρ. Ψαριανός, αφού άσκησε κριτική στον Στ. Θεοδωράκη δηλώνοντας απογοητευμένος που επέλεξε θετική στάση εκ μέρους του κόμματος για τη συμφωνία, σχολίασε ότι “εγώ πρόθυμος συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνω”. Είπε ότι η στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών ισοδυναμεί με στήριξη της κυβέρνησης και επανέλαβε τη θέση του για προεκλογική δήλωση περί μετεκλογικής στήριξης του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο δε ερώτημα εάν θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ποτάμι, είπε: “Ας δούμε πότε θα έρθει η συμφωνία, ποιες θα είναι οι διατυπώσεις της, τι θα ψηφίσει το Ποτάμι, και μετά θα συζητήσουμε".

Εξαίρεση ο Θ. Θεοχαρόπουλος στην ισοπεδωτική στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. τα πράγματα είναι σαφή. Στην ισοπεδωτικά αρνητική και εξόφθαλαμα μικροκομματική στάση του ομόσπονδου φορέα, εκκρεμεί ως εξαίρεση η στάση του Θ. Θεοχαρόπουλου.

Υπό τον φόβο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. να υπερψηφίσει η Φ. Γεννηματά, αποφάσισε κομματική πειθαρχία, την οποία ανακοίνωσε ο Β. Κεγκέρογλου. “Δεν μας αφορά εμάς η κομματική πειθαρχία”, απάντησαν συνεργάτες του. Επισήμαναν ότι η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι γνωστή και ότι όταν έρθει η ώρα θα συγκληθεί η Κ.Ε. και θα αποφασίσει την τελική στάση. Παράλληλα έχουν διευκρινίσει ότι ο Θ. Θεοχαρόπουλος δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL