Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο Πρ. Παυλόπουλος εθεσε το θέμα στην Α. Μέρκελ / "Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες" οι απαιτήσεις της Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πρ. Παυλόπουλος εθεσε το θέμα στην Α. Μέρκελ / "Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες" οι απαιτήσεις της Ελλάδας

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης” επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος λίγη ώρα αφότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σημειώσει ότι “οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες”.

Η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε ότι “γνωρίζουμε πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του ναζισμού”. Αιχμές άφησε ο Προκόπης Παυλόπουλος για το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης, καθώς υποστήριξε ότι “οι Έλληνες πλήρωσαν λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν”. Την ελπίδα «η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες” εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ. Νέα εγκώμια της καγκελαρίου “για τις θαρραλέες προσπάθειες της Ελλάδας” στο “Μακεδονικό” ζήτημα.

“Επίλυση στη βάση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε “στις εξαιρετικές σχέσεις” μεταξύ των δύο χωρών, υποστήριξε σε σχέση με το θέμα των αποζημιώσεων ότι «οφείλουμε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum και στη βάση του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

“Οι Έλληνες κατέβαλαν βαρύ και κοινωνικό τίμημα”

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε έμφαση “στις πολλές θυσίες και το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, που κατέβαλαν οι Έλληνες, για να παραμείνουν στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη” υποστηρίζοντας με νόημα πως “η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα, στη χορεία των κρατών - μελών της».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2016 λέγοντας ότι “επέτρεψε να αρθούν ορισμένες παρανοήσεις, ως προς την ήδη, από τότε, αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να μείνει δίχως καμία αμφιβολία στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, γεγονός που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν”.

Μέρκελ: “Σε νέα φάση οι διμερείς σχέσεις μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων”

Στις προοπτικές των “διμερών σχέσεων μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων” αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ισχυρίστηκε ότι «ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε οι χώρες μας, με σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας».

“Να εξουδετερώσουμε τα νεοναζιστικά μορφώματα”

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να ορίσει ως “ιστορικό χρέος” την ανάγκη “να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού, που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό”.

Απέδωσε δε βαρύτητα “στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου έτσι ώστε ν' αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών - μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού που, δυστυχώς, ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

“Εκπληρώνουμε στο ακέραιο το χρέος μας στο προσφυγικό”

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε “τον κορυφαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει με προσωπικό κόστος” η Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα υπογραμμίζοντας την ανάγκη “ενίσχυσης της πολιτικής πλήρους εφαρμογής των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου περί αλληλεγγύης κυρίως στον υπαρξιακής σημασίας για τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος Τομέα του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού”. Με το βλέμμα προς τις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους σημείωσε ότι “όλοι οι εταίροι έχουμε στοιχειώδες ευρωπαϊκό χρέος - το οποίο εμείς, οι Έλληνες, εκπληρώνουμε στο ακέραιο”.

Μέρκελ: “Θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου”

Η Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς περιστροφές, επεσήμανε πως “η Γερμανία τόνιζε πάντα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, επειδή λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάζεται να δέχεται τόσους πολλούς ανθρώπους». Η καγκελάριος της Γερμανίας συμπλήρωσε πως «γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση σε πολλά νησιά είναι πολύ τεταμένη”, ενώ προανήγγειλε πως “εμείς θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι κάθε χώρα πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως η “ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη” θέτοντας ως προϋπόθεση για αυτόν τον στόχο “την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαινέσει και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας “προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL