Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Προαναγγελία Τσίπρα για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο / Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελία Τσίπρα για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο / Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία

Σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε με τη χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του Open ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας χωρίς περιστροφές για όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας. “Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία” είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, ενδεχομένως και σε μια εβδομάδα, όπως αποκάλυψε, από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία

Ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του για το μέλλον της κυβέρνησης βγάζοντας πολλές ειδήσεις εν όψει του κρίσιμου ραντεβού που θα έχει την Παρασκευή με τον Π. Καμμένο. "Δεν πιστεύω ότι ο Π. Καμμένος θα υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της συνταγματικής της θητείας τον ερχόμενο Οκτώβριο. "Αυτή η κυβέρνηση, σε πείσμα πολλών, θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το σύνταγμα της δίνει ως θητεία για να κυβερνά" υπογράμμισε.

Ψήφο εμπιστοσύνης εάν ο Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του

Εμφανίστηκε βέβαιος δε ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. "Δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αυτούς που πολεμήσαμε και μας πολέμησαν τέσσερα χρόνια τώρα. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και θα είναι απόλυτα σαφής σε αυτό" σημείωσε τονίζοντας ότι αυτό θα του ζητήσει στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή. "Αν δεν το κάνει αυτό", τόνισε, "θα μετρηθούμε στη Βουλή", ξεκαθαρίζοντας ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

"Είναι μεγάλο βάρος αυτό για να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν θα το αναλάβει, δεν πιστεύω δηλαδή ότι θα διευκολύνει σχέδια αντίπαλων πολιτικών χώρων. Θα καταγράψει, και ορθώς, την πολιτική του διαφωνία και το δικαιούται. Αν το κάνει, αν δηλαδή αφήσει ανοιχτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, όπως το είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έλεγε μέχρι προχθές, εάν το κάνει αυτό, θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους" ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας και τη δέσμευση Καμμένου ότι δεν θα στηρίξει τυχόν πρόταση δυσπιστίας από τη Ν.Δ.

151 για τις Πρέσπες, βεβαιότητα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσει το έργο της έως τον Οκτώβριο. Απαντώντας στο ενδεχόμενο να μην υπάρξουν οι 151 που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ήταν σαφής: "Θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα σε εκλογές", χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα γίνει με γνώμονα και κριτήριο τη σταθερότητα της οικονομίας.

Απαντώντας στις υπόνοιες της Μ. Σπυράκη περί "συναλλαγών" και "συμφωνιών κάτω από το τραπέζι", ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι "κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια". Σχολίασε μάλιστα ότι η Ν.Δ. πήρε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα στην Κ.Ο. της, σημειώνοντας ότι “ξεκλήρισε” το Ποτάμι και πήρε επιπλέον έναν βουλευτή από την Ένωση Κεντρώων.

Πρώτα θα θωρακιστεί η κοινωνία

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι πρώτα θα προχωρήσουν οι σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο για τη στήριξη της κοινωνίας, όπως η άυξηση του κατώτατου μισθού, οι 120 δόσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας. "Να είναι σίγουροι οι Έλληνες ότι δεν θα τα αφήσουμε στη μέση" υπογράμμισε. Έτσι απέρριψε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συνεχίσει με τη λογική της ανοχής, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει μεν συνταγματικό ζήτημα, αλλά υφίσταται πολιτικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο "απίθανη" αυτή την εκδοχή.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη

Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση, η επίτευξη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του έως τώρα, κάνοντας λόγο για τα σημαντικά οφέλη της συμφωνίας. “Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή να χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

"Προκαλώ τον Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας"

"Κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια γιατί ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας" επισήμανε, τονίζοντας ότι ίδιος δεν έχει κανένα άγχος. Αυτός που έχει το άγχος, εκτίμησε, είναι ο Κ. Μητσοτάκης και προέβλεψε ότι δεν θα κάνει πρόταση δυσπιστίας και ότι φοβάται τις εκλογές. "Ο Κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό" τόνισε και τον προκάλεσε να καταθέσει ακόμα και σήμερα πρόταση δυσπιστίας.

Συνοψίζοντας, ο πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι, στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, άμεσα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Επόμενο βήμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, που θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ θα είναι να έρθει προς κύρωση και το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον, στο ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, "καίγοντας", έτσι, το σενάριο κυβέρνησης ανοχής.

Από το χείλος της χρεοκοπίας η Ελλάδα γύρισε στην κανονικότητα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε φυσικά και στην οικονομία σημειώνοντας πως από μια χώρα στο όριο της χρεοκοπίας το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην κανονικότητα πλέον, με ανάπτυξη 2%, τη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασιας, την ενίσχυση της αγοράς τα Χριστούγεννα με το 1,5 δισ. που δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα ή αναδρομικά, τη μη περικοπή συντάξεων και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης, ο πρωθυπουργός απάντησε ειλικρινώς πως σήμερα δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα δημοσιονομικά, τονίζοντας ωστόσο ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία, όσο σημειώνεται ανάπτυξη, όσο ο τουρισμός σπάει κάθε χρόνο νέα ρεκόρ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δημοσιονομικές δυνατότες. "Τόσο θα μπορέσουμε να δώσουμε ακόμη περισσότερα" είπε χαρακτηριστικά.

"Ή θα συνεχίσει η χώρα στον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω"

"Αν το ερώτημα σε εμένα σήμερα είναι αν θα φέρω 13η σύνταξη, από την άλλη πλευρά το ερώτημα είναι ότι, αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης, θα φέρει ασφαλιστικό Πινοσετ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις" πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας "ακραία νεοφιλελεύθερο" το πρόγραμμα της Ν.Δ. και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη ακούγονται ως απειλές για την κοινωνία. Παράλληλα έθεσε το εκλογικό δίλημμα του Οκτωβρίου: Ή θα συνεχίσει η χώρα στον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσει πίσω. Αναφορικά με την κατάργηση της μείωσης του αφορόλογητου, επισήμανε ότι αυτό θα συμβεί εάν στο τέλος του 2019 υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στα Μνημόνια, επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή για τον "δημοσιονομικό εκτροχιασμό" όσο και στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τους λάθος χειρισμούς που δεν έβγαλαν την οικονομία "από τη φάκα". "Οι ευθύνες είναι διαφορετικές αλλά εξίσου μεγάλες" είπε χαρακτηριστικά.

Αρχές Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Άλλη μια είδηση που "έβγαλε" στην Έλλη Στάη ο Αλ. Τσίπρας ήταν ότι προγραμματίζεται στις αρχές του Φεβρουαρίου το ταξίδι του στην Τουρκία, όπου θα συναντήσει τον Τ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα. "Επιλέγω να έχω μια άνετη και τακτική επικοινωνία με τον Ερντογάν κάθε δύο - τρεις μήνες" σημείωσε αναφέροντας και τις συχνές συναντήσεις στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ.

Με διάθεση αυτοκριτικής ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως το δικό του "mea culpa" τις επιλογές προσώπων. "Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Παυλόπουλος ξανά για Πρόεδρος

Αποκάλυψε ακόμη ότι θα ξαναπροτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο νυν Πρόεδρος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό και υπερκομματικό, καθώς έχει καταφέρει "πάνω από παρατάξεις και πολιτικές τοποθετήσεις, να εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL