Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Δύο χρόνια πριν το ορόσημο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 / Γιατί "Έτος Μπάιρον" ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο χρόνια πριν το ορόσημο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 / Γιατί "Έτος Μπάιρον" ξανά

Το 2019 είναι χρονιά σημαντικών επετείων για την Ελλάδα και τον κόσμο. Στη διάρκειά του συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που κατέληξε σε τραγωδία για τον ελληνισμό. Το κίνημα του βυρωνισμού, που είναι διεθνές και όχι μόνο ελληνικό, θα τιμήσει τα 200 χρόνια από την ολοκλήρωση (στην Ιταλία, 1819) του μεγάλου ποιητικού έργου του Λόρδου Βύρωνα με τίτλο "Δον Ζουάν", καθώς και τα 210 χρόνια (Σεπτέμβριος 1809) από το πρώτο ταξίδι του Μπάιρον στην Ελλάδα (πρωτοπάτησε ελληνικό έδαφος στην Πάτρα), το οποίο προηγήθηκε κατά δεκατρία χρόνια του δεύτερου και τελευταίου ταξιδιού του στο Μεσολόγγι.

Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαμε να κηρύξουμε και τη νέα χρονιά «Έτος Μπάιρον». Ωστόσο, πρόσθετος λόγος για να το κάνουμε αυτό είναι ότι απέχουμε μόλις δύο χρόνια από το μεγάλο ορόσημο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, που οφείλουμε να τιμήσουμε προγραμματίζοντας από τώρα δράσεις και για το κίνημα των φιλελλήνων, του οποίου κορυφαίος εκπρόσωπος θεωρείται ο Λόρδος Βύρων.

Το βυρωνικό κίνημα που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, με έδρα τον Δήμο Βύρωνα και μέλη σε όλη την Ελλάδα και στον ελληνισμό της διασποράς, ήδη προετοιμάζεται για το 2021, εμμένοντας σταθερά στο σύνθημα «φέρνουμε τον Μπάιρον στον 21ο αιώνα».

Τιμή και εκτός συνόρων

Πρώτα-πρώτα, επιδιώκουμε την αναβάθμιση των εκδηλώσεων της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (19 Απριλίου), που είναι η ημέρα θανάτου του Μπάιρον στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Αρχίζοντας από τον ερχόμενο Απρίλιο, επιδιώκουμε η ημέρα αυτή να τιμηθεί και εκτός συνόρων, με μηνύματα υπέρ της οικουμενικής ελευθερίας και ειρήνης, αφού ο Λόρδος Βύρων υπήρξε πολέμιος κάθε τυραννίας και υπέρμαχος της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, γράφοντας στο ποίημά του "Δον Ζουάν" «πάνω στις κορφές του Άθω και στις Άνδεις κυματίζει / λάβαρο που 'ναι το ίδιο και δυο κόσμους χαιρετίζει».

Επιπλέον, έχουμε αναλάβει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες στην πορεία προς το 2021. Η πρώτη είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου μουσικού έργου σε ποίηση Λόρδου Βύρωνα, το οποίο, ύστερα από προτροπή μας, έχουν αναλάβει οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Νίκος Ζούδιαρης και Λάκης Χαλκιάς. Πορευόμενοι προς το 2021, διεκδικούμε και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων πρότασης μας για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς, έχοντας προτείνει ως κατάλληλη ημερομηνία την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που κηρύχθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Αυτό και μόνο το γεγονός, καθώς και το ότι η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, δείχνει την αναμφισβήτητη συμβολή του ελληνισμού της διασποράς στους αγώνες για την ανεξαρτησία και την πρόοδο της χώρας μας που συνεχίστηκαν και στον 20ό αιώνα με συμμετοχή τόσο στην Εθνική Αντίσταση όσο και στον αγώνα εναντίον της προδοτικής χούντας την περίοδο 1967-1974.

Η καθιέρωση Ημέρας Ελληνισμού της Διασποράς θα είναι ευκαιρία μιας πιο σταθερής επικοινωνίας των απανταχού της Γης ελληνικών κοινοτήτων (υπάρχει ακόμα και στην Αλάσκα) με την Ελλάδα, καθώς και ανάδειξης του ρόλου τους ως «πρεσβευτών» του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων. Τέτοιους ζωντανούς δεσμούς οφείλουμε να οικοδομούμε με την ελληνική διασπορά και ιδιαίτερα με τους συμπατριώτες μας που αναζήτησαν την τύχη τους μεταναστεύοντας σε άλλες πατρίδες είτε μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τη χούντα είτε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

* Ο Π. Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL