Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Στα λευκά ντύθηκε η Βόρεια Ελλάδα, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην Πάρνηθα, ωστόσο στην Αθήνα είχαμε μόνο βροχή. Διακοπές της κυκλοφορίας είχαμε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, ενώ συνιστάται οι οδηγοί να επικοινωνούν με την Τροχαία πριν να ταξιδέψουν. Αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Μάλιστα, χθες, λόγω χιονόπτωσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων από το 6ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, στην περιοχή των Βιλίων, καθώς επίσης από το 32ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας από το ύψος των Διοδίων Αφιδνών και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία με εξαίρεση τα φορτηγά που κινούνται προς Χαλκίδα.

Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά και βόρεια, όπου θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Βόρειο Αιγαίο 7 με 8 και τη νύχτα 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά αναμένεται κατά τόπους ισχυρός παγετός, ενώ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Για αύριο, Σάββατο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, αναμένουμε στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές. Προβλέπονται επίσης, μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα έχουμε παγετό κατά τόπους ολικά στα βόρεια.

Στο μεταξύ, συντονιστική σύσκεψη φορέων πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός της δράσης και η αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά και μαζί με την πρώτη εμφάνιση του χιονιού έπιασαν δουλειά τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες. Ωστόσο οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, αφού η χρήση τους θεωρείται απαραίτητη τόσο σε σημεία των εθνικών δρόμων όσο και σε πάρα πολλούς επαρχιακούς δρόμους, εξαιτίας του χιονιού, αλλά κυρίως του παγετού που επικρατεί.

Προβλήματα στο "Μακεδονία"

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας από νωρίς χθες το πρωί. Στον νομό Θεσσαλονίκης το χιόνι σκέπασε τα πάντα στο Φίλυρο, το Ασβεστοχώρι, τον Χορτιάτη, το Ωραιόκαστρο και τον Σοχό, ενώ σήμερα τα ξημερώματα οι προβλέψεις μιλούσαν για ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Δρόμοι δεν έκλεισαν σε κανέναν δήμο, παρά μόνο οι ορεινοί επαρχιακοί που συνδέουν τον Άγιο Βασίλειο με τον Χορτιάτη και το Μελισσοχώρι με το Ωραιόκαστρο. Προβλήματα, όμως, σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου εξαιτίας της πυκνής ομίχλης ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις, ενώ άλλες είτε άλλαξαν προορισμό και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας είτε επέστρεψαν στην Αθήνα.

Έκλεισαν χιονοδρομικά κέντρα

Στην Ημαθία το χιόνι κάλυψε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ έκλεισε το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως και οι συγκοινωνίες, διεξάγονταν κανονικά, οι εθνικοί δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη σε σημεία της παλιάς εθνικής οδού καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία - Πέντε πηγάδια.

Ίδια εικόνα επικρατούσε και στο Κιλκίς, όπου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη σε σημεία της επαρχιακής οδού Γουμένισσας - Λιβαδιών και Γουμένισσας - Κάρπης. Στην Πιερία, τα συνεργεία έδιναν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτή την εθνική οδό και, σύμφωνα με την Τροχαία, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη από το 23ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.

Στις Σέρρες στις επαρχιακές οδούς προς Άνω Βροντού και προς Λαϊλιά, ενώ στη Χαλκιδική σε τμήματα των εθνικών οδών Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, Θεσσαλονίκης, Πολυγύρου και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στην Πέλλα διακόπηκε νωρίς το απόγευμα η κυκλοφορία προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Πολικές θερμοκρασίες στη Δυτ. Μακεδονία

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν στη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα σε ορεινά σημεία ο υδράργυρος, χθες τα ξημερώματα, έπεσε ακόμη και στους -17 βαθμούς Κελσίου. Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Ι.Χ. οχήματα ήταν απαραίτητη σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, ενώ στον νομό Καστοριάς σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο και σε τμήματα των δρόμων προς Φλώρινα μέσω Βιτσίου και μέσω Κλεισούρας και προς Ιωάννινα μέσω Κοτύλης.

Στην Κοζάνη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο.

Αντίστοιχα στη Φλώρινα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Φλώρινας - Νίκης. Η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό μέχρι αργά το βράδυ διεξάγονταν κανονικά, ωστόσο το απόγευμα υπήρξαν προβλήματα όταν μια νταλίκα ακινητοποιήθηκε μετά το διόδια Πολυμύλου, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα η κυκλοφορία του δρόμου στο ρεύμα προς τη Βέροια να διεξάγεται από μία μόνο λωρίδα. Πυκνή χιονόπτωση με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας έπληξε περιοχές της Ηπείρου. Στα λευκά «ντύθηκε» η πόλη των Ιωαννίνων, όπως και το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL