Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ / Έλληνες πολίτες οι τρεις μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ / Έλληνες πολίτες οι τρεις μετανάστες

Το περασμένο καλοκαίρι άπλωναν το χέρι τους να σώσουν τους ανθρώπους που έπεσαν απελπισμένοι στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τη φωτιά στο Μάτι. Χθες, η Πολιτεία, εκφράζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου και την κοινωνία, άπλωσε το χέρι της προς εκείνους για να πει "ευχαριστώ". Χθες, ο Ελ Χαΐμι και ο Ιμπραχίμ από την Αίγυπτο και ο Τζέκα από την Αλβανία, οι σωτήρες της διπλανής πόρτας, πέρασαν την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με τις οικογένειές τους για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.

Η στάση τους ήταν ξανά παραδειγματική. Αντιμετώπισαν με μεγάλη σεμνότητα την ανώτατη ευγνωμοσύνη που μπορούσαν να λάβουν από τη χώρα μας και παρότι βρέθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, με κάμερες να τους περιτριγυρίζουν, στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν απόλυτα προσγειωμένοι επαναλαμβάνοντας ότι βοήθησαν από την καρδιά τους και ότι δίπλα τους υπήρχαν πολλοί ακόμη που έκαναν το ίδιο.

Παρόντες οι Αλ. Χαρίτσης και Κ. Κούνεβα

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Όχι τυχαία, καθώς ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή προς την Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πολιτογράφηση και κατέθεσε την πρόταση για έγκρισή της στον ΠτΔ με βάση τον σχετικό νόμο για απονομή ελληνικής υπηκοότητας σε περίπτωση προσφοράς εξαιρετικών υπηρεσιών στη χώρα. Η δε Κ. Κούνεβα πρόσφατα έλαβε επίσης την ελληνική ιθαγένεια ως αναγνώριση στη δική της προσπάθεια "για ένα καλύτερο κόσμο", όπως είχε αναφέρει τότε ο Αλ. Χαρίτσης. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος των Αλιέων Νέας Μάκρης κ. Γιάννης Αθηναίος.

Μήνυμα στους... Όρμπαν

Η ανταποδοτική στάση της Πολιτείας προς τους τρεις ψαράδες για την επιχείρηση διάσωσης που υλοποίησαν από μόνοι τους, μετατρέποντας τα καΐκια και τις βάρκες που χρησιμοποιούν για τη δουλειά τους σε μεγάλες σωσίβιες λέμβους, στοχεύει να στείλει ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς προς όλη την Ευρώπη, ανέφερε ο Προκόπη Παυλόπουλος, με κύριους παραλήπτες τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις που στοχοποιούν τους μετανάστες. "Ας καταλάβουν λοιπόν ορισμένοι εταίροι μας μέσα από το δικό σας παράδειγμα ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, αλλά έχει και υποχρεώσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας στους ψαράδες δήλωσε χαρούμενος, αλλά και συγκινημένος για τη διαδικασία: "Ξαναγυρίζω πίσω, περίπου έναν μήνα πριν, όταν υπέγραφα, ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου υπουργού, το διάταγμα της απονομής της ελληνικής υπηκοότητας σε σας. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι έκανα αυτό το οποίο η Ελλάδα είχε χρέος να κάνει απέναντί σας».

"Ξαναθυμήθηκα τι θα πει άνθρωπος"

Συνεχίζοντας την αναδρομή του στο παρελθόν και σ' εκείνες τις "εφιαλτικές στιγμές" είπε: "Ξαναθυμήθηκα τι θα πει άνθρωπος και τι είναι αυτό το οποίο κάνατε. Αυτό το οποίο κάνατε δείχνει ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπηκοότητας. Είναι ζήτημα ψυχής. Και η Ελλάδα σάς υποδέχεται στους πολίτες της, γιατί αυτή είναι η Ελλάδα. Πριν απ’ όλα η Ελλάδα είναι ανθρωπισμός και αλληλεγγύη. Από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, το έθνος των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει το έθνος του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι μια ουσιαστική κίνηση τόνισε καταλήγοντας ο Πρ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους ψαράδες, καθώς "ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορείτε να διδάξετε με τον τρόπο σας, με το παράδειγμά σας, σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης, να καταλάβουν κι εκείνοι το χρέος τους. Γιατί η Ευρώπη στηρίχτηκε στην αλληλεγγύη. Όποιος δεν τηρεί τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, δεν αξίζει να λέγεται πραγματικός Ευρωπαίος, ιδίως σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς... Νά γιατί λοιπόν αισθάνομαι περήφανος σήμερα και συγκινημένος ταυτόχρονα: Γιατί μέσα από το δικό σας παράδειγμα στέλνουμε ένα μήνυμα στην Ευρώπη τούτες τις δύσκολες ώρες, μπροστά σε κρίσιμες ευρωεκλογές, όπου κρίνεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Διότι όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία επιχειρούν να κατεδαφίσουν αυτό το οικοδόμημα, είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται απέναντι σ’ αυτή την τόσο αναγκαία για την Ευρώπη νοοτροπία, που είναι η δική σας νοοτροπία».

Αλ. Χαρίτσης: Ρυθμίσεις στη Βουλή για την ιθαγένεια

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η στάση των τριών ψαράδων δημιούργησε την ευθύνη στην κυβέρνηση ώστε να διευκολυνθεί η απόδοση της ιθαγένειας και για χιλιάδες άλλους που το δικαιούνται. Συγκεκριμένα, είπε στους ψαράδες: "Είστε το παράδειγμα για το πώς η ελληνική κοινωνία ήταν και θα παραμείνει κοινωνία αλληλεγγύης. Οι ηρωικές πράξεις σας δημιούργησαν την ευθύνη να σας αποδίδουμε την ιθαγένεια. Είναι όμως και ευθύνη μας να αποδώσουμε την ιθαγένεια και σε χιλιάδες άλλους που το δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό έχουμε καταθέσει στη Βουλή τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να δοθεί η ιθαγένεια σε όσους έχουν όλες τις προϋποθέσεις".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL