Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Περπατώντας στην πόλη / Τα λουκουματζίδικα της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Τα λουκουματζίδικα της Αθήνας

Δεμένα με την παράδοση και την καθημερινότητα των Αθηναίων, τα λουκουματζίδικα της Αθήνας υπήρξαν ανέκαθεν οι γλυκιές γωνιές της πόλης.

Διασκορπισμένα στο κέντρο και στις συνοικίες ήταν πάντοτε - ακόμα και Κυριακές και αργίες - στην υπηρεσία των αμέτρητων φίλων τους, μικρών και μεγάλων.

Ο λουκουμάς είναι από τα πιο εύκολα και φτηνά σε κόστος παραγωγής εδέσματα των νεοελλήνων. Ταυτόχρονα είναι και από τα πιο εύγευστα, έτσι ώστε να ταιριάζουν στις γευστικές απαιτήσεις και γαστρικές αντοχές κάθε ηλικίας.

Σε κάθε γειτονιά στις δεκαετίες του '70 και του '80, μπορούσες να συναντήσεις και ένα και δύο και τρία λουκουματζίδικα που διεκδικούσαν την προτίμηση του κοινού.

Τα λουκουματζίδικα όμως που έγιναν «διάσημα» και μέρος της ιστορίας της Αθήνας είναι εκείνα του ιστορικού τριγώνου.

Ξεκινάμε την περιήγηση από το Αιγαίο, κατά πολλούς το αρχαιότερο της Αθήνας. Το Αιγαίο που άνοιξε το 1926 σε κτήριο του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου, προσέφερε τον παραδοσιακό λουκουμά με μέλι και καρύδι ή παραδοσιακό λουκουμά με σοκολάτα. Άντεξε μέχρι σήμερα. Ο ιδιοκτήτης του πριν από λίγους μήνες το έκλεισε και οι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.

Ο Κρίνος ένα από τα επίσης παλιότερα λουκουματζίδικα, βρίσκεται στην οδό Αιόλου 87 και από το πρωί στις εννιά μέχρι αργά το απόγευμα είναι γεμάτο κόσμο κάθε ηλικίας. Σπεσιαλιτέ του, ο λουκουμάς με παγωτό.

Και τέλος ο λουκουμάς Κτιστάκη: Αν επιθυμείτε κάτι το διαφορετικό, τότε περπατώντας στην πόλη θα μπείτε στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου θα στρίψετε στη Σωκράτους και στον αριθμό 59 θα βρείτε το λουκουματζίδικο Κτιστάκη.

Πρόκειται για τον χανιώτικο λουκουμά που για πρώτη φορά ήρθε στα Χανιά το 1912 από την Αλεξάνδρεια από τον Θόδωρο Κτιστάκη. Το 1955 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αρχικά στην Αγ. Κωνσταντίνου, αλλά η συνταγή που έφερε ο ιδρυτής έμεινε αναλλοίωτη...

Οι χανιώτικοι λουκουμάδες είναι μικροί και στρογγυλοί δεν είναι πασπαλισμένοι μέλι αλλά έχουν στο εσωτερικό τους το σιρόπι που τους κάνει πεντανόστιμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL