Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τα "Κίτρινα Γιλέκα" νίκησαν, το ξέρουν;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "Κίτρινα Γιλέκα" νίκησαν, το ξέρουν;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Μετά από τρεις εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων των Γάλλων πολιτών, ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεώθηκε να ακούσει τα αιτήματά τους και να υποχωρήσει στο πρόγραμμα των φορολογικών αυξήσεων που έκαναν τον βίο μεγάλης μερίδας πολιτών αβίωτο.

ΤΑ “ΚΙΤΡΙΝΑ Γιλέκα” σημείωσαν μια μεγάλη νίκη. Μια νίκη που για να κεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται οι κινητοποιημένοι να ξέρουν πού και πότε πρέπει να σταματήσουν και πότε να συνεχίσουν. Το μήνυμα που έστειλαν ήταν σαφές. Ήταν ένα άτυπο δημοψήφισμα προς την πολιτική εξουσία. Μόνο που, για να υπολογιστεί αυτή η επιτυχία, πρέπει να υπάρχει ο τελικός λογαριασμός. Και ο λογαριασμός, στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την ολοκλήρωση ενός αγώνα ώστε να καταγραφεί και το αποτέλεσμά του.

ΑΝ ΠΑΡΑΣΥΡΘΟΥΝ, αν θελήσουν να πολλαπλασιάσουν τώρα τα αιτήματά τους για να λύσουν πολύ περισσότερα προβλήματα, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα, αλαζονείας, του μαξιμαλισμού, των εσωτερικών τους αντιθέσεων και του κενού δημοκρατικής διαβούλευσης. Κι αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο σε ένα αυθόρμητο κίνημα χωρίς συγκροτημένη ηγεσία και διαμαρτυρόμενους πολίτες με διαφορετική πολιτική καταγωγή, ιδεολογία, βίαια μέσα και στόχους.

ΔΙΟΤΙ αν το κίνημά τους καταγράψει οριστικά τη νίκη, θα είναι εύκολο να ξαναβγεί στους δρόμους αν χρειαστεί. Αν αυτή η νίκη μετατραπεί στο τέλος σε αποκρουστική πανωλεθρία, θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει συνέχεια, με τους νικητές να έχουν μετατραπεί σε ηττημένους.

ΚΙ ΑΥΤΟ θα συμβεί αν τώρα συνεχίσουν, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν τα κίνητρα όσων διαδήλωσαν μαζί. Αν οι ειρηνικές διαδηλώσεις μετατραπούν σε οδομαχίες και προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στους άλλους πολίτες.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι σε ανάλογα κινήματα, κινήματα των πλατειών, είχαμε διαβουλεύσεις και τη γένεση μια νέας πολιτικής ρυθμιστικής δύναμης στην Ισπανία, του Podemos, και την εκτόξευση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, που έφτασε μέχρι και την κυβερνητική εξουσία!

ΣΤΟΝ συνδικαλισμό για παράδειγμα, τα μέλη και η ηγεσία του συνδικάτου πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες υλοποίησης των αιτημάτων είναι με το μέρος τους. Καθώς οι εργατικοί αγώνες δεν είναι στιγμιαίοι, έχει σημασία να καταγράφεις επιτυχίες διότι έτσι τα μέλη σου ακολουθούν με ενθουσιασμό, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Αν προβάλλεις όμως αιτήματα που αντικειμενικά δεν μπορούν να υλοποιηθούν, φέρνεις διάλυση, απογοήτευση και ερημοποίηση.

ΝΑ ΕΝΑ εγχώριο παράδειγμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η εργοδοσία της Pirelli στην Πάτρα ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ζήτησε από το σωματείο συνεργασία στη μείωση των θέσεων εργασίας. Το σωματείο αντέδρασε δυναμικά, αρνούμενο κάθε διαβούλευση, κηρύσσοντας απεργία διαρκείας.

Η ΕΤΑΡΕΙΑ διαμήνυσε ότι αν συνεχιστεί η απεργία, θα υποχρεωθεί να μεταφέρει όλη την παραγωγή σε άλλα εργοστάσια και να κλείσει τη μονάδα της Πάτρας. Οι συνδικαλιστές συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι οι Ιταλοί μπλοφάρουν και ότι δεν ήταν έτοιμο το εργοστάσιο στην Τουρκία, λες και ήταν δύσκολο να το διαπιστώσουν με ένα τηλεφώνημα.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ήταν οδυνηρό. Το εργοστάσιο έκλεισε και 400 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο. Η βιομηχανική περιοχή της Πάτρας μπήκε στη μαύρη λίστα των επενδύσεων για μεγάλο διάστημα. Δογματικός συνδικαλισμός, ολέθριο αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΝΑ επιστρέψουμε στο θέμα μας. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες λειτουργούν με κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση από τον λαό. Στη Βρετανία τα συνδικάτα έφτιαξαν δικό τους κόμμα, που προώθησε τα λαϊκά συμφέροντα και το κοινωνικό κράτος με επιτυχία.

ΜΠΟΡΟΥΝ τα “Κίτρινα Γιλέκα” να μετατραπούν σε πολιτικό κίνημα και να διεκδικήσουν πολιτικό ρόλο; Δεν μπορούν, καθώς η σύνθεσή τους περιλαμβάνει πολίτες από όλο το φάσμα της κοινωνίας και ποτέ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Εξάλλου είναι δύσκολο έως αδύνατο να συγκινήσουν και να αποσπάσουν την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού.

ΚΑΤΑ τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Ζαν Ιβ Καμί: «Η Άκρα Δεξιά μπόρεσε και απέκτησε ερείσματα στους κόλπους των διαδηλωτών και σίγουρα είχε εύκολο ρόλο στα θλιβερά γεγονότα του Παρισιού. Υπό αυτή την έννοια, αυτοί που για συγκεκριμένους λόγους ξεκίνησαν αυθόρμητα το κίνημα των ‘Κίτρινων Γιλέκων’, σήμερα είναι τα θύματα της Άκρας Δεξιάς, της Άκρας Αριστεράς και των κουκουλοφόρων, για τους οποίους η βία είναι τρόπος ζωής και η διαβούλευση πολυτέλεια”.

ΕΜΕΙΣ χαιρόμαστε που ο Μακρόν θέλει να λύσει τα προβλήματα της Ε.Ε. Οι Γάλλοι όμως οργίζονται που υποτιμά τα προβλήματα της Γαλλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL