Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη / Η Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας θα δώσει ηχηρό "παρών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη / Η Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας θα δώσει ηχηρό "παρών"

Όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ), στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Μια εκδήλωση «για τη Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, όχι του μίσους και του εθνικισμού», που εξαιτίας όσων έχουν προηγηθεί με τα μισαλλόδοξα καλέσματα ακραίων και εθνικιστικών κύκλων για αντισυγκεντρώσεις, λαμβάνει χαρακτηριστικά ενός μεγάλου αντιφασιστικού προσκλητηρίου για όλο τον προοδευτικό κόσμο.

Τα ακραία στοιχεία δεν κρύβουν τις προσθέσεις τους και δυστυχώς η Ν.Δ., για ακόμη μια φορά, επέλεξε να «φλερτάρει» με τα ακραία αυτά στοιχεία και όχι να κρατήσει αποστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας χθες στην ανακοίνωση της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, σχολίασε ότι «ξεπερνάει κάθε όριο -ακόμα και για τη Ν.Δ. του Ά. Γεωργιάδη και του Μ. Βορίδη- η ανακοίνωση της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. Για τη Ν.Δ., λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που προκαλεί με τη διεξαγωγή της εκδήλωσής του, 'βάφει μαύρη τη Θεσσαλονίκη' και 'διακινδυνεύει την ομαλότητα της πόλης για να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό' απέναντι στο συνέδριό τους. Μάλιστα, η Ν.Δ. ουσιαστικά προαναγγέλλει έκτροπα την Παρασκευή, καταλογίζοντας προκαταβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη γι' αυτά. Φαίνεται ότι η πρόσφατη πρόταση του Μιχαλολιάκου για συνεργασία συγκίνησε τόσο τη Ν.Δ., που πλέον έχει επιλέξει ανοιχτά την πολιτική της συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή». Επισημαίνεται δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά ταυτίζεται με τις θέσεις και τη ρητορική της Ακροδεξιάς» και τονίζεται ότι «ο δημοκρατικός κόσμος της βόρειας Ελλάδας θα απαντήσει αποφασιστικά μέσα από τη μαζική του συμμετοχή στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων και των τρίκυκλων έχει τελειώσει και όσοι θέλουν να την αναβιώσουν θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει».

Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών: Να απομονωθεί η Ακροδεξιά

Τις αντισυγκεντρώσεις καταδίκασε χθες με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, τονίζοντας ότι «η προσπάθεια για αναβίωση άλλων εποχών, που 'όλα τα έσκιαζε η φοβέρα' και το σκοτάδι του παρακράτους των ακροδεξιών δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή». Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να απομονωθούν από όλο τον δημοκρατικό κόσμο «τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα που καθοδηγούν τέτοιες συμπεριφορές» και ότι «υποχρέωση των πολιτών του δημοκρατικού τόξου για να απομονώσουν και να πάρουν αποστάσεις από τον ακραίο εθνικισμό είναι αυτονόητη».

Τρ. Μηταφίδης: Ήττα του εθνικισμού η συμφωνία

Μιλώντας χθες στον ρ.σ  Στο Κόκκινο, ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης χαρακτήρισε τη σημερινή εκδήλωση ως «απάντηση» της δημοκρατικής Θεσσαλονίκης, «της πόλης στην οποία οργανώθηκε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, που τιμάει την απελευθέρωσή της από τους ναζί, που έδωσε τη μάχη απέναντι στη δικτατορία». Για τον ίδιο, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «τη μεγαλύτερη ήττα του εθνικισμού μετά την πτώση της χούντας».

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Συλλαλητήριο για τη δημοκρατία

«Οι αντισυγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν μια απλή πολιτική εκδήλωση σε ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Επιλεκτική αποκαθήλωση αφισών

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, χθες, μετά και από διάφορες διαδικτυακές αναρτήσεις στελεχών της Ν.Δ., ξεκίνησε την αποκαθήλωση των αφισών της εκδήλωσης από τις κολώνες φωτισμού με τη δικαιολογία ότι «αντίκειται στον κανονισμό καθαριότητας»... Την ίδια ώρα, στις κολώνες υπήρχαν αφίσες άλλου κόμματος, που έγινε πριν από λίγες μέρες...


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "Α"

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Η Μακεδονία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στο επίκεντρο

"Η μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την κινητοποίηση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της βόρειας Ελλάδας ενάντια στον εθνικισμό και στην Ακροδεξιά, τους πραγματικούς εχθρούς της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης, της συμπόρευσης με τους λαούς των Βαλκανίων, της ειρήνης και της δημοκρατίας θα δηλώσει σύσσωμη παρούσα στο αντιεθνικιστικό κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το μίσος και ο εθνικισμός που σπέρνουν και υποδαυλίζουν οι πολιτικές δυνάμεις της συντήρησης και της εθνικιστικής Δεξιάς θα πρέπει να απομονωθούν από τους πολίτες της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έχουν μόνο να κερδίσουν από την επίλυση του "Μακεδονικού" και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Τα θολά νερά του εθνικισμού δεν μπορούν να πλήξουν την πρόοδο, τη δημοκρατία και την αδελφοσύνη στα Βαλκάνια και η μεγάλη πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή θα μεταφέρει αυτό ακριβώς το θετικό μήνυμα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας".

Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Η Θεσσαλονίκη ανήκει πλέον σε μια νέα εποχή

"Η πόλη μας έχει κάνει βήματα μπροστά. Είναι μια πόλη εξωστρεφής, μια πόλη προοδευτική. Με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών βγαίνουν στην επιφάνεια επικίνδυνες φωνές με τις οποίες κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φλερτάρει. Η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν είναι με περικεφαλαίες και χλαμύδες στους δρόμους. Δεν είναι πόλη μίσους, δεν είναι οπισθοδρομική και δεν είναι γυρισμένη με την πλάτη προς τους βόρειους γείτονές της. Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία λένε ναι στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και όχι στον εθνικισμό και τον φασισμό. Η εκδήλωση στο Παλαί Ντε Σπορ (όπου θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας) είναι ευκαιρία να απευθυνθούμε στους πολίτες ολόκληρης της Μακεδονίας που δεν έχουν υποκύψει στις φωνές του εθνικισμού. Oι δημοκρατικοί πολίτες θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε ακραίες φωνές. Η Θεσσαλονίκη είναι, και γι' αυτό αγωνιζόμαστε, για να παραμείνει έτσι, μια πόλη ανοιχτή και δημοκρατική, πόλη της ελεύθερης έκφρασης και της κοινωνικής αλληλεγγύης".

ΡΙΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ "ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ":

Ναι στη δημοκρατία

"Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε πολλά θλιβερά γεγονότα. Από τον επαίσχυντο ξυλοδαρμό του δημάρχου ώς την καθημερινή παρουσία 500 ακροδεξιών που καπηλεύονται τον πατριωτισμό. Η φοβική, μίζερη, πουριτανική Θεσσαλονίκη της εθνικοφροσύνης, της απομόνωσης και της παρακμής έκανε αισθητή την παρουσία της. Άφησε τη Χρυσή Αυγή να σέρνει τον χορό, να φέρνει μνήμες του παρακράτους και της ανομίας κρυβόμενη πίσω από τη χλαμύδα του Μεγαλέξανδρου, εκμεταλλευόμενη χυδαία εθνικές ευαισθησίες. Όμως η μεγάλη πλειονότητα των δημοκρατικών σκεπτόμενων ανθρώπων της πόλης, ξεπερνώντας κομματικές ταυτότητες, ένιωσε να ασφυκτιά.

Το μέλλον της πόλης, ως ευρωπαϊκής μητρόπολης και πόλου ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια, είναι στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την εξωστρέφεια και την ανεκτικότητα. Σε περιβάλλον φόβου προς καθετί ξένο, κλεισίματος σε μια ανιστόρητη εθνικοφροσύνη και υποκριτική θρησκοληψία, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Έτσι γυρίζει στο παρελθόν της επαρχιακής κατ' ευφημισμόν συμπρωτεύουσας.

Η αυριανή συγκέντρωση δεν είναι απλώς ακόμα μία κομματική συγκέντρωση. Είναι το 'παρών' της δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό και στη μισαλλοδοξία. Είναι η έκφραση της ψυχής της πόλης, μιας πόλης που θέλει να ανασαίνει ελεύθερα και να προχωράει χωρίς παρωπίδες, κερδίζοντας τη θέση που της ανήκει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι". Είναι η έκφραση της ελπίδας για ένα αύριο ευημερίας και καλύτερης ποιότητας ζωής".

Δ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΜΕΛΟΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ:

Οι δημοκρατικές δυνάμεις θα επιβάλουν την αλλαγή σελίδας

"Η σημερινή εκδήλωση θα δείξει τον πραγματικό χαρακτήρα της σημερινής Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση της βόρειας Ελλάδας. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η πόλη μας δεν μπορεί να παραμένει στη λογική του προκεχωρημένου φυλάκιου του 'ελεύθερου κόσμου' απέναντι στο 'σιδηρούν παραπέτασμα', η πόλη των παρακρατικών της καρφίτσας και των τρικύκλων του Γκοτζαμάνη. Η πόλη θα αποτινάξει το γκρίζο που επέβαλαν προηγούμενες πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες, τον εθνοκεντρισμό, τη φοβική αντιμετώπιση των γειτόνων μας, την πατριδοκαπηλία. Η Θεσσαλονίκη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος, της Φεντερασιόν και του Μάη του '36 έχει τις δυνατότητες να γυρίσει σελίδα. Κοιτάζοντας προς Βορρά με λογικές συνεργασίας και συνανάπτυξης, αλληλεγγύης και καλής γειτονίας, επιλύοντας και τις τελευταίες διαφορές μας, θα ανοίξει νέους δρόμους. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της ειρήνης θα επιβάλουν την εξέλιξη αυτή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL