Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νίκος Φίλης: Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της το δημόσιο πανεπιστήμιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Φίλης: Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Φίλη:

Η διεθνής  έρευνα για τις αξίες των Ελλήνων που είχα την τιμή να σχολιάσω μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαβριήλ στην εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις,  αναδεικνύει τα Πανεπιστήμιά μας στην πρώτη θέση των θεσμών που εκτιμούν και εμπιστεύονται οι Έλληνες με το τεράστιο  ποσοστό του 82%.

Παρόμοια ποσοστά  καταγράφονται και σε άλλες έγκυρες μετρήσεις, όπως στις εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB, όπου συνολικά η εκπαίδευση τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών με ποσοστά πάνω από 75% έναντι 53-54% τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών,  που δείχνουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι η εικόνα γενικευμένης βίας και ανομίας που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν συγκεκριμένα κέντρα και μέσα ενημέρωσης  με αντικειμενικό σκοπό την κατασυκοφάντηση και την απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου.  

Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τα Πανεπιστήμιά μας και βέβαια είναι ευθύνη της Πολιτείας και  της πανεπιστημιακής κοινότητας να δώσουν λύσεις σε παθογένειες και στις παραβατικές και παράνομες πράξεις όταν αυτές τελούνται στο χώρο των ΑΕΙ.

Τα συντριπτικά αυτά ποσοστά αποδοχής των Πανεπιστημίων μας από τους πολίτες,  όταν αναφέρθηκαν,  φαίνεται ότι ερέθισαν κάποιους προσελθόντες στην εκδήλωση,  έχοντας ως "αξίες"  προκατασκευασμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις, οι οποίοι αντί του διαλόγου,  προτίμησαν τις φωνασκίες και τις οπαδικές αντιδράσεις που καμία σχέση δεν είχαν με τη συζητούμενη έρευνα, τη σοβαρότητα του φορέα που  διοργάνωνε την εκδήλωση και τους άλλους συνομιλητές μου.

Ομολογώ πάντως ότι μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν συμπολίτες μας - λίγοι ευτυχώς - που αντί να χαίρονται με την πρόοδο των Πανεπιστημίων μας παρά την κρίση και  την ελλιπή χρηματοδότηση,  καταφέρονται εναντίον τους παρακινούμενοι προφανώς από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες περί ιδιωτικών ΑΕΙ.

Η  ιδέα αυτή και ο φανατισμός με τον οποίο την υποστηρίζουν ορισμένοι είναι  μια ακόμη κακή υπηρεσία του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ προς την εκπαίδευση και γενικότερα την ελληνική κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL