Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δεν είναι ουτοπία, είναι κίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Δεν είναι ουτοπία, είναι κίνηση

ΤΗΣ Γεωργίας Παπαγεωργίου

Οικονομική κρίση, Μνημόνια, τάσεις αυτονόμησης - απεξάρτησης, μεταναστευτικό ζήτημα συνθέτουν το σκηνικό των ζυμώσεων εντός της Ευρώπης τα τελευταία δέκα χρόνια. Αρχικά ήταν μια Ένωση δυνατών, στην ομάδα των οποίων όλοι θέλουν να προσχωρήσουν και η οποία δυσκολεύεται να ξεπεράσει τον σκόπελο του εθνικού ορίου.

Αυτό ακριβώς δείχνει και η έκδηλη εσωστρέφεια που βρίσκει εκφραστές στην Ακροδεξιά. Κυρίως αφήγημα των τελευταίων η επίλυση των εν οίκω. Από τη δημοσιογραφία μέχρι την πολιτική, προτεραιότητα στην ατζέντα του κοινού έχουν τα εγγύς σε αυτό θέματα. Σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, χαμηλών μισθών και δυσανάλογης φορολόγησης, οι άνθρωποι αδιαφορούν για τη στάση της χώρας τους σε εξωτερικά ζητήματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους των ευημερουσών χωρών.

Κάθε φορά που ένα κίνημα έχει ανταπόκριση στο κοινό και επιτυχία, κόμματα και φορείς σπεύδουν να προσεταιριστούν τα οφέλη της επιτυχίας του κινήματος. Έτσι χάνει συνήθως τη δυναμική του. Αν την επιτυχία των Αγανακτισμένων παγκόσμια την προσεταιρίστηκε η Αριστερά, το ίδιο ελπίζει να καταφέρει με τα "Κίτρινα Γιλέκα" η Ακροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, λόγω διαφοράς πεποιθήσεων, πολλοί απομακρύνονται από την ουσία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα κίνητρα της διαμαρτυρίας, όσο τουλάχιστον αυτά εκφράζονται από αυτούς που πραγματικά πλήττονται από τα ισχύοντα μέτρα.

Μια παρέα φοιτητών συζητούσε για την ουσία της διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας ότι στο εξωτερικό, όταν διαμαρτύρονται για κάτι, η κυβέρνηση έρχεται σε συζήτηση με τους διαμαρτυρόμενους και πράγματι αλλάζει πλεύση. Έχει συμβεί στη Γαλλία στο εκπαιδευτικό, σε θέματα εργασίας και τώρα στις τιμές των καυσίμων. Στην Ελλάδα, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν γίνεται τίποτα. Τότε ποιο το νόημα να διαμαρτύρεται κάποιος;

Η απάντηση έρχεται από τον Εντουάρντο Γκαλεάνο: «Είναι στον ορίζοντα... Κάνω δύο βήματα, απομακρύνεται δύο βήματα. Κάνω δέκα βήματα και ο ορίζοντας τρέχει δέκα βήματα μακριά. Όσο και να περπατάω, δεν θα τη φτάσω ποτέ. Τι χρησιμεύει τότε η ουτοπία; Σ’ αυτό χρησιμεύει: στο να περπατάς» έλεγε για την ουτοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL