Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Απάντηση στους ισχυρισμούς για γλώσσα - εθνότητα / Άγνοια του διεθνούς νομικού πλαισίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση στους ισχυρισμούς για γλώσσα - εθνότητα / Άγνοια του διεθνούς νομικού πλαισίου...

Σαφείς απαντήσεις στην παρερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών που γίνεται βάση της εθνικιστικής προπαγάνδας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ αναφερόμενος στα δυο επίμαχα σημεία. Της "εθνότητας" και της "γλώσσας".

"Στο διεθνές δίκαιο δεν ορίζεται η έννοια του έθνους"

"Στο διεθνές δίκαιο δεν ορίζεται η έννοια του έθνους ούτε μπορεί κανείς με νομικό τρόπο να επιβάλει σε οποιονδήποτε άλλον, είτε πρόσωπο είτε λαό, τον εθνοτικό του αυτοπροσδιορισμό. Γι' αυτό μιλάμε για αυτοπροσδιορισμό" εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όπως επισήμανε, ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται εθνοτικά κατά τον τρόπο με τον οποίο νομίζει. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας" πρόσθεσε και τόνισε: "Δεν είναι ζήτημα δικαιικό που αφορά τη σχέση μεταξύ κρατών ή τη σχέση μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών".

Αναλύοντας τη νομική πρόβλεψη των διεθνών συμφωνιών, επομένως και αυτήν των Πρεσπών, σημείωσε ότι αυτά που προβλέπουν οι διεθνές συμφωνίες είναι ζητήματα που ορίζουν ιθαγένεια. "Και γι' αυτό η συμφωνία λέει Nationality, όχι Ethnicity. Δεν θα μπορούσε να το λέει" είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη πως είτε διαστρεβλώνει σκόπιμα την πραγματικότητα είτε "έχει τεράστια άγνοια σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ κρατών".

Αναγνωρισμένη από το 1977 η "μακεδονική γλώσσα"

Αναφερόμενος στο ζήτημα της γλώσσας, επανέλαβε όσα επισήμανε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ότι δηλαδή η "μακεδονική γλώσσα" είναι αναγνωρισμένη από το 1977 και τη διάσκεψη του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αυτό είχε αναγνωρίσει η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπλέον υπενθύμισε και την αναφορά του Ευ. Αβέρωφ πως οι γείτονές μας ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα. "Δεν θυμήθηκαν τώρα ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς να αναγνωρίσουν μακεδονική γλώσσα" σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος συμπληρώνοντας: "Τι ακριβώς θυμήθηκε τώρα ο Κ. Μητσοτάκης;".

Κρίσιμο να τηρηθούν οι δεσμευτικές ρήτρες της συμφωνίας

Σχολιάζοντας τις επίμαχες δηλώσεις Ζάεφ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ήρθαν ως απάντηση σε έναν ακροδεξιό βουλευτή του VMRO και πως "είχαν πράγματι υπερβάσεις σε σημεία που είχαμε συμφωνήσει".

"Το κρίσιμο όμως", τόνισε, "είναι να τηρηθούν οι ρήτρες που μετά την κύρωση της συμφωνίας θα είναι και νομικά δεσμευτικές". Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι ι η στάση του μετά το συμβάν ήταν τέτοια "που δεν εμπνέει ανησυχία σε σχέση με τον σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας".

Καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Τέλος, επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή, προσδιορίζοντας τον χρόνο "περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου". Επισήμανε δε ότι ο στόχος είναι να αποσπάσει ευρεία πλειοψηφία που θα ξεπερνά τις 151 ψήφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL