Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο ρατσισμός, το μίσος και η βία είναι παντού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ρατσισμός, το μίσος και η βία είναι παντού!

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ο σπόρος του μίσους που οδηγεί σε βία έχει πέσει εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Από τη δεκαετία το 1970 ο φανατισμός φούντωνε, κυρίως στους χώρους του ποδοσφαίρου, και πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά το 1980, όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Και πήρε διαστάσεις διότι τα αφεντικά των ομάδων βολεύτηκαν με την απόκτηση ιδιωτικών στρατών, που δρούσαν και κατά παραγγελία.

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ αυτά αντιμετωπίστηκαν με παγερή αδιαφορία από την Πολιτεία. Έβλεπαν το σύμπτωμα, αλλά όχι τις αιτίες του. Το πολιτικό σύστημα δεν διέβλεψε τους κινδύνους από την επέκταση του τυφλού μίσους για οτιδήποτε διαφορετικό. Και τελικά ποδοσφαιροποιήθηκε και η πολιτική!

ΓΙΑ ΝΑ γίνει σήμερα ένα ντέρμπι, πρέπει να κινητοποιηθούν αστυνομία, ειδικές δυνάμεις, μηχανοκίνητα και ελικόπτερα, ώστε να μην χυθεί αίμα. Μέσα στους χώρους των οπαδών βρήκαν έδαφος και οι κάθε λογής φασίστες. Στον Παναθηναϊκό μάλιστα δημιουργήθηκε μια οργάνωση, η ΝΟΠΟ. Όπου ΝΟΠΟ σήμαινε Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών. Μια οργάνωση που διαλύθηκε, τουλάχιστον τυπικά, από τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Βαρδινογιάννη.

ΠΡΙΝ από έναν χρόνο, λόχος μηχανοκίνητων οπαδών του Ολυμπιακού επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Έθνος» στη λεωφόρο Συγγρού και αποπειράθηκε να πυρπολήσει το κτήριο της εφημερίδας που ανήκει στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

ΣΕ ΟΛΕΣ τις ομάδες οι σκληροί πυρήνες των οπαδών απέκτησαν συγκρότηση και δομή. Εκτός από τις παραγγελίες των αφεντικών, έδρασαν και δρουν στους κύκλους των ναρκωτικών και των ληστειών.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του χρόνου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο εκτελεστές ένας 25χρονος σε μπαρ στη Φωκίωνος Νέγρη. Το θύμα ήταν άεργος, οργανωμένος οπαδός της ΑΕΚ και κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο! Τι δουλειά έκανε;

ΣΤΑ ΜΑΤΣ της εθνικής ομάδας εμφανίζονται πλέον ανοιχτά φασιστικές ομάδες με ναζιστικά σύμβολα. Όποιος είδε τα προφίλ των δύο δολοφόνων της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο, είδε δύο «πατριώτες» που σήκωναν φαρδιά, πλατιά την ελληνική σημαία χτίζοντας μπράτσα για να επιβάλουν τις απόψεις τους.

ΠΗΓΑ πέρσι να παρακολουθήσω το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Αγώνας -υποτίθεται- μεταξύ δύο αδελφών προσφυγικών σωματείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ύβρεις απίστευτες και χυδαίες. Δίπλα μου πατέρας, με αγκαλιά τον εξάχρονο γιο του, εξάντλησε όλο το σεξουαλικό ρεπερτόριο κατά της αντίπαλης ομάδας. Καμιά γνώση για την Ιστορία, καμιά αναστολή γι’ αυτά που άκουγε το παιδί, που έχει μητέρα, μπορεί και αδελφή και αύριο θα έχει σύζυγο και κόρη!

ΕΝΑΣ αφελής νέος, ο Κατσίφας, βγήκε σε δρόμο της Αλβανίας με καλάσνικοφ στα χέρια και πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς. Ανακηρύχθηκε ήρωας! Τι το ηρωικό έκανε; Τι το ηρωικό έκαναν οι δύο νέοι στρατιωτικοί που μπήκαν από δικό τους λάθος σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο και τελικά συνελήφθησαν; Φανατισμός προς πώληση και λαϊκή κατανάλωση.

ΦΤΑΣΑΜΕ μέχρι του σημείου ο καθηγητής της βίας ως εργαλείου νίκης, ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης, να γίνει έως και υπουργός Αθλητισμού!

ΓΙΑΤΙ απορούμε λοιπόν για την κοινωνική έκταση του φαινομένου; Την έκταση του ρατσισμού και του μίσους που οδηγεί σε βία εναντίον οτιδήποτε διαφορετικό, που οδηγεί σε συνθήματα και πανό τύπου Χρυσής Αυγής; Γιατί σε άλλες χώρες με σοβαρή κρατική δομή, όπως η Βρετανία, κατάφεραν εγκαίρως να διαλύσουν αυτές τις επικίνδυνες δομές;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ στη σημερινή κυβέρνηση έπεσαν πολλά «κληροδοτήματα» από τη σήψη του πολιτικού συστήματος. Και ένα από αυτά είναι η κάθαρση των συμμοριών που ξεκίνησαν από τα γήπεδα και έφτασαν παντού, μέχρι και στα σχολεία.

ΗΡΘΕ όμως η ώρα να μπει τέλος σε αυτή την επικίνδυνη κοινωνική μόλυνση. Ας αρχίσουμε από το ποδόσφαιρο. Σύλλογοι των οποίων οι οπαδοί παρεκτρέπονται να αγωνίζονται χωρίς θεατές μέχρι να συμμορφωθούν. Μα; Δεν έχει μα! Έχει τελεία και παύλα.

ΜΠΟΡΕΙΣ να έχεις φίλαθλη ατμόσφαιρα; Έχει καλώς. Δεν μπορείς; Τέλος. Τέλος στις δαπάνες του κράτους που κινητοποιεί και πληρώνει χιλιάδες αστυνομικούς για να γίνονται οι αγώνες του αίσχους και του μίσους. Δαπάνες που σε ετήσια βάση βγάζουν το κόστος ενός νοσοκομείου ή πέντε σχολείων!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ τεχνογνωσία; Ας ρωτήσουμε άλλους, που αντιμετώπισαν παρόμοια φαινόμενα και τα εξουδετέρωσαν εγκαίρως, αν θέλουμε οι κυβερνήσεις μας να κυβερνούν πραγματικά 24 ώρες το 24ωρο. Διότι ο ρατσισμός, το μίσος και η βία είναι παντού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL