Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Ανοιχτοί ορίζοντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοιχτοί ορίζοντες

Η είδηση που βγαίνει από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πούτιν στη Μόσχα είναι η υπέρβαση των παλαιότερων διπλωματικών προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, η ομαλοποίηση των σχέσεων και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο.

Υπάρχει ωστόσο και μια πιο σφαιρική προσέγγιση.

Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του κατακερματισμού και των χαοτικών εξελίξεων. Ο κόσμος κλονίζεται και αποσταθεροποιείται. Εστίες έντασης ξεφυτρώνουν παντού, απρόβλεπτες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές τάσεις αναδύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι αντιθέσεις και τα παγκόσμια προβλήματα οξύνονται, ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στους παγκόσμιους οικονομικούς παίκτες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η σημασία μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα μας είναι σημαντική. Επόμενο γεγονός, μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, είναι ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι σχέσεις της χώρας με την Κίνα έχουν τη δική τους δυναμική. Ενώ σε περιφερειακό επίπεδο, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, καρποφορούν οι πολυμερείς συνεργασίες, για τις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει η ελληνική πρωτοβουλία.

Η εδραίωση σχέσεων ειλικρίνειας και ισοτιμίας, τόσο με τους ισχυρούς του κόσμου όσο και με τις χώρες της περιοχής μας, αναδεικνύει την Ελλάδα ως πόλο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας σε έναν κόσμο που κινείται προς την αβεβαιότητα. Αυτό, πέραν των άλλων, είναι καθοριστικό για το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού, που σήκωσε το βάρος μιας πολύχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η πολιτική των ανοιχτών οριζόντων είναι το κλειδί για ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL