Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Κολπάκια με την ευθύνη υπουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κολπάκια με την ευθύνη υπουργών

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος, ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε έναν ελιγμό που λέει πολλά. Είπε ότι αν η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 ως αναθεωρητέο, υπάρχει το ενδεχόμενο μια διαφορετική πλειοψηφία, στην επόμενη Βουλή, να πετάξει ολόκληρη την αναθεώρηση στα σκουπίδια. Και να χαθεί έτσι η ευκαιρία να αλλάξουν τα άρθρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ευθύνη των υπουργών.

Το άρθρο 16 είναι αυτό που σήμερα απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και η Ν.Δ. καίγεται για την αναθεώρησή του για να εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες των ΙΕΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρησή του. Όποιος επιθυμεί να το αλλάξει θα χρειαστεί πλειοψηφία 3/5. Όχι κολπάκια.

Η διαφορά του άρθρου 16 από τα άρθρα για την εκλογή Προέδρου και την ευθύνη υπουργών είναι ότι στα δύο τελευταία φαίνεται να υπάρχει ή να μπορεί να δημιουργηθεί συναίνεση. Είναι προφανές ότι το σύστημα Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ., παζαρεύει τη συναίνεσή του στα ζητήματα αυτά προκειμένου να εκβιάσει την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Δεν πρόκειται απλώς για μια ανεύθυνη αντιδημοκρατική στάση. Είναι κάτι πολύ πιο φτηνό. Στην πραγματικότητα, αναζητούν προσχήματα στο 16 για να αποσυρθούν από την αναθεώρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Αυτού του συνταγματικού τερατουργήματος, που φέρει την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου και προσβάλλει βαθύτατα ολόκληρη την κοινωνία και πλήττει το κύρος του πολιτικού συστήματος.

Όσο πιο κουτοπόνηρα προσχήματα αναζητούν για να κρατήσουν σε ισχύ το άρθρο αυτό τόσο περισσότερο εκτίθενται. Ο κόσμος παρακολουθεί και καταλαβαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL