Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τέλος στις περικοπές των συντάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στις περικοπές των συντάξεων

Οριστικό τέλος στην περικοπή των συντάξεων από την 1.1.2019 έβαλε και τυπικά χθες η κυβέρνηση με την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή που προβλέπει ότι οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων θα συνεχίσουν να διατηρούν την προσωπική διαφορά (που θα προκύψει από τη διαδικασία επανυπολογισμού τους) που δεν περικόπτεται.

Ταυτόχρονα με το τέλος των περικοπών ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τόνισε χθες ότι οι πρώτες αυξήσεις, σε εφαρμογή του Ν. 4387/16, θα δοθούν σε 620.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω των εορτών.

Αναλυτικά, η διάταξη με τίτλο "Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων" προβλέπει τα εξής:

«1. Η περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4472/2017 (Α' 74), αντικαθίσταται ως εξής:

‘β. Από 1.1.2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παρ. 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, όπως ισχύει’.

2. Η παρ. 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472/2017 (Α' 74) καταργούνται».

Με άλλα λόγια από 1η Ιανουαρίου 2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογήν της παραγράφου 3 όπως ισχύει.

Επίσης με το άρθρο 2 δεν περικόπτονται οι αποδοχές και για τους νέους συνταξιούχους του Νόμου Κατρούγκαλου που είχαν διαφορά 20%.

Με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου οι πρώτες αυξήσεις

Όπως ήδη αναφέραμε οι πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν σε 620.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου, που θα καταβληθούν νωρίτερα λόγω των εορτών λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

«Οι συντάξεις όχι μόνο δεν περικόπτονται, όπως λέγαμε από το 2017 έχοντας την εικόνα για την καλή πορεία των οικονομικών, αλλά, 620.000 συντάξεις θα είναι και αυξημένες μετά τον επανυπολογισμό, με βάση τον Ν. 4387/16» τόνισε χθες στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Όπως σημείωσε οι πληρωμές των κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για τις λοιπές κατηγορίες, ενώ οι επικουρικές θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ στις 27 Δεκεμβρίου.

Δεν θα χαθεί ούτε ένσημο

Επίσης ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα έτη ασφάλισης της καθαρίστριας από τον Βόλο που καταδικάστηκε για την υπόθεση του απολυτηρίου Δημοτικού.

«Αυτά τα χρόνια ασφάλισης ούτε χάθηκαν ούτε πρόκειται να χαθούν» τόνισε ο Τ. Πετρόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι, με δική του γνωμοδότηση - απόφαση και με ορθή ερμηνεία της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία οφείλει να προστατεύει κυρίως τους αδύναμους, η καθαρίστρια θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

«Δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ούτε μία μέρα από την ασφαλιστική περίοδο που εργάστηκε» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για μία γενική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άλλες ιδιότητες που το τυπικό κριτήριο έχει μεγάλη σημασία και, αν δεν το λάβεις υπόψη, αδικείς κάποιους άλλους.

«Αυτές δεν είναι ίδιες περιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Πετρόπουλος. Κάποιοι στη στρατιά των ανέργων ψάρευαν ψηφοφόρους με πλαστά πτυχία που τους ετοίμαζαν οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί. Αυτά είναι άλλης ποιότητας προβλήματα» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL