Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ο δημοσκοπικός χυλός και η επανάληψη του λάθους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο δημοσκοπικός χυλός και η επανάληψη του λάθους

Όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Η ρήση αυτή εμπεριέχει μια απλή αλλά ταυτόχρονα βαθιά λαική σοφία. Η συγκεκριμένη ρήση, λοιπόν, χρησιμοποιείται για να μας διδάξει πως όταν κάποιος πάθει μια φορά κακό, στο μέλλον γίνεται πιο προσεκτικός όταν αντιμετωπίζει μια αντίστοιχη κατάσταση.

Η επανάληψη του λάθους, ξανά και ξανά, συνιστά βλακεία. Μπορεί βέβαια το λάθος να είναι και εκούσιο, πράγμα που υποκρύπτει δόλο και εξαπάτηση, πολλώ δε μάλλον εάν επηρεάζει και άλλους.

Βλακεία ή δόλος είναι άραγε το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης που έχει για εμπροσθοφυλακή κάνουν σημαία το αποτέλεσμα μιας δημοσκόπησης που εμφανίζει τη Ν.Δ. σχεδόν αυτοδύναμη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο δημοφιλή και από τη Lady Gaga;

Ένα πολιτικό βαρόμετρο που καλύπτει σχεδόν απόλυτα το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους τους τομείς: Απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών οι πολίτες, χειροτερεύουν οι σχέσεις με την Τουρκία, κατά διαόλου πάει η οικονομία και το κράτος, στα Τάρταρα ο Τσίπρας και φυσικά η πλειοψηφία των πολιτών ζητάει πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα. Ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία της έρευνας; Άλλωστε και στο δημοψήφισμα το ΝΑΙ προηγούνταν. Οριακά μεν, αλλά κέρδιζε. Όπως και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, που ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ήταν σχεδόν ισόπαλοι. Επτά μονάδες διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, εντός της κρίσης, οι δημοσκοπήσεις απαξιώθηκαν όσο δεν πάει, οι πολίτες δεν απαντούν ή δεν απαντούν ειλικρινά.

Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα, που διαδέχθηκε τον πρωθυπουργό χθες στο βήμα της Βουλής, επικαλέστηκε τη δημοσκόπηση αυτή. Αλήθεια όμως, τα πιστεύουν αυτά στην Πειραιώς; Μάλλον όχι. Η αμηχανία και οι πολιτικές εξαλλοσύνες της Ν.Δ., η παράδοση των κλειδιών στην ακροδεξιά πτέρυγα, τα συνεχή fake news δεν φανερώνουν σιγουριά.

Ούτε βέβαια η εικόνα που επικρατεί στο κόμμα σε όλη σχεδόν τη χώρα εν όψει των δημοτικών εκλογών αλλά και ο εναγκαλισμός του Κ. Μητσοτάκη με το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, αδειάζοντας ιστορικά στελέχη της παράταξης αλλά και μεγάλο μέρος της φιλελεύθερης βάσης του. Και φυσικά το μπάχαλο που επικράτησε χθες με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή.

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε καθαρό πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο. Κάθε αφήγημα έχει καταρρεύσει, κάθε απίθανο σενάριο που έπαιξε τα λεφτά της πήγε... κουβά. Γι' αυτό τον λόγο επιχειρεί να πιαστεί από μια μαγική εικόνα που προσπαθεί να στήσει η Πειραιώς με τη συμβολή των καναλιών και των εφημερίδων που τη στηρίζουν.

Στην πραγματικότητα όμως, ξέρουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβέρνηση. Εξού και ο πανικός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL