Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Όσο περνάει ο καιρός και υλοποιούνται δεσμεύσεις, γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις με αποδέκτες τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που επλήγη περισσότερο από την κρίση, τόσο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ -με το αντισύριζα μένος του- αλλά και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν θα γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι και παραπλανητικοί.

Αφού δεν κόβονται οι συντάξεις, υλοποιούνται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού με σημαντικές ελαφρύνσεις και μην έχοντας πλέον άλλα χαρτιά στη φαρέτρα τους, επενδύουν στα γνωστά και παντός καιρού. Αυτά είναι η ανομία, προστέθηκαν πρόσφατα η Εκκλησία και τα πανεπιστήμια με το γνωστό θέμα του ασύλου και το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λύσουν τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της φυγής των νέων στο εξωτερικό σύμφωνα με τη Ν.Δ. Υποκριτικό και ψευδές, που βολεύει μόνο τους φίλους τους ιδιώτες, όπως και τότε που απέλυσαν καθηγητές και δώρισαν τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες των ΕΠΑΛ σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Αυτό τους νοιάζει και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Για όλα αυτά τα θέματα και για άλλα ακόμη δεν έχουν συγκεκριμένη άποψη και πλαίσιο διαφωνίας. Το μόνο δεδομένο είναι ότι ό,τι λέει και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφικό και ολέθριο για τη χώρα κατά την αντιπολίτευση.

Λάσπη, ψέμα και ρατσισμός

Δεν υπάρχει πλέον η πολιτική διαφωνία -που είναι δεδομένη και αποδεκτή-, αλλά μόνο λάσπη, ψέμα, ρατσιστικός λόγος και ανεξήγητη κακία. Ανάλογα με τις περιστάσεις και τι βολεύει, επαναπροσδιορίζεται η άποψη για το ίδιο θέμα απροκάλυπτα. Αυτοαναιρούνται και το θεωρούν φυσιολογικό και σύνηθες.

Ακόμα και στο θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας - κυβέρνησης, η αρχικά αμήχανη στάση της Ν.Δ. αλλά και του αλλοπρόσαλλου και ταλαντευόμενου ΚΙΝ.ΑΛΛ. - ΠΑΣΟΚ όσο και των ΜΜΕ μόνο με μια λέξη χαρακτηρίζεται: εμπορική. Αυτή είναι η αντίληψή τους για όλα τα θέματα. Λένε αυτά που πιστεύουν ότι θέλει να ακούσει το ακροατήριο στο οποίο επενδύουν και είναι φανερό πλέον ότι ο ακροδεξιός κατήφορος δεν έχει τέλος. Τέτοια αντιπολίτευση κάνουν, κατώτερη των περιστάσεων, με μόνο στόχο τη μεγαλύτερη προς τα ακροδεξιά διεύρυνση.

Ενώ όλα αυτά είναι ορατά, καθημερινά από τα τηλεοπτικά παράθυρα, παριστάνουν τους σοβαρούς, τους νοικοκύρηδες, τους υπερασπιστές του δόγματος "νόμος και τάξη" και φυσικά τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, που ξαναγυρίζουν στην ιδιοκτησία τους άμεσα όπως αποφαίνονται και οι αντικειμενικές δημοσκοπήσεις.

Επιπλέον, ενώ διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη μια σειρά υποθέσεις στις οποίες βρίσκονται ελεγχόμενα πολλά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, θα περίμενε κανείς ψυχραιμία και εγκράτεια. Αντί αυτού, παρακολουθούμε άθλιους μονολόγους γεμάτους ύβρεις, απειλές και ψευτοτσαμπουκάδες.

Αυτοί θέλουν να ξανακυβερνήσουν και αυτή την ασόβαρη αντιπολίτευση κάνουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η κοινωνία σήμερα, ριζοσπαστικός και ανανεωτικός, με ευαισθησίες και μεροληπτική στάση για τους αδυνάτους, τους ασθενέστερους και έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά συγχρόνως με έγνοια για δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Με διάθεση συζήτησης και επαναπροσδιορισμού θέσεων και απόψεων και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα που ξαναεμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

* Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL