Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σε ιερό πόλεμο κατά Ιερώνυμου στρέφεται η Ν.Δ. / Με σχέδιο νόμου προχωράει η κυβέρνηση μετά την Ιερά Σύνοδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ιερό πόλεμο κατά Ιερώνυμου στρέφεται η Ν.Δ. / Με σχέδιο νόμου προχωράει η κυβέρνηση μετά την Ιερά Σύνοδο

Με τη συγγραφή και την κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου προωθεί η κυβέρνηση τη συμφωνία με την Εκκλησία μετά τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου που συνεδρίασε σε υψηλούς τόνους την Παρασκευή. Όπως διευκρινίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν την κατάθεσή του στη Βουλή το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αποφάσισε να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας - Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών

Η Ιεραρχία της εκκλησίας κατά την εξάωρη συνεδρίασή της, κατά την οποία σημειώθηκαν εντάσεις και αποχωρήσεις, κατέληξε στα εξής: Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εν ολίγοις, η Ιεραρχία εμφανίζεται ανοιχτή στον διάλογο για όλα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο κατέληξαν Τσίπρας και Ιερώνυμος, εκτός από ένα: Τη μεταφορά της μισθοδοσίας των κληρικών από την ενιαία αρχή πληρωμής στην Εκκλησία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για ιστορικό βήμα στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, εστάλη ένα σαφές μήνυμα: Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

Αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου μίλησε για "αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία", εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της κυβέρνησης. "Με ικανοποίηση χαιρετίζω τη δήλωση του κ. πρωθυπουργού σχετικά με τη σημερινή (σ.σ.: της Παρασκευής) ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Η από κοινού συνεργασία, πρόσθεσε, "αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων, στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας".

Ευθεία επίθεση Ν.Δ. στον Ιερώνυμο

Έτσι, παρά τις ερμηνείες περί "ναυαγίου" και "προσωπικού φιάσκου Τσίπρα", ο διάλογος θα συνεχιστεί επί των συγκεκριμένων σημείων και η νομοθέτηση θα προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία τάσσεται με τους πιο ακραίους εκ των μητροπολιτών και των κληρικών βάλλοντας ευθέως πλέον κατά του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. "Γαλάζιες" πηγές ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου: "Φαίνεται πως υπήρξε μια προσωπική συνεννόηση -για να μην πούμε συναλλαγή- η οποία όπως φάνηκε, δεν γίνεται αποδεκτή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας".

Κατηγορεί λοιπόν η Πειραιώς τον αρχιεπίσκοπο για "προσωπική συνεννόηση" και "συναλλαγή" με τον πρωθυπουργό; "Προσωπική συνεννόηση και συναλλαγή" έγινε η συμφωνία για την οποία αμέσως μετά την ανακοίνωσή της από τον Αλ. Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η Ν.Δ. εξέφραζε την ικανοποίηση της. Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται απλώς για "τράβηγμα του αυτιού" από την ακροδεξιά πτέρυγα του ΛΑΟΣ, όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή.

Υπό την καθοδήγηση της ακροδεξιάς συνιστώσας, που έχει ηγεμονεύσει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πως μεθοδεύεται, με όχημα τη συμφωνία, η υπονόμευση του Ιερώνυμου. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της Πειραιώς που σε πηγαδάκια την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν λόγο για "Τσίπρα με ράσα" και προεκλογικά δώρα της Εκκλησίας στην κυβέρνηση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το πρωτοσέλιδο χτύπημα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" αυτό το σαββατοκύριακο, πως: "Μαγειρεύεται η διαδοχή Ιερώνυμου".

Το τέλος των Μνημονίων σφραγίζεται μέρα με τη μέρα

Γιατί η Ν.Δ. κήρυξε αίφνης τον "ιερό πόλεμο"; Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι είδε όλο το καταστροφολογικό της αφήγημα της τελευταίας τριετίας να καταρρίπτεται οριστικά. Αύριο το Eurogroup θα έχει τυπικό χαρακτήρα για την Ελλάδα αφού απομένουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για την επίσημη απόφαση κατάργησης της περικοπής των συντάξεων. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει πάρει το τυπικό "ok" των Ευρωπαίων και για τη νομοθέτηση όλων των θετικών παρεμβάσεων, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ως "αναπτυξιακές".

Έτσι λοιπόν, αντί για τέταρτο Μνημόνιο, όπως φωνασκούσε η Ν.Δ., σφραγίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας. Αντί για περικοπές και μέτρα λιτότητας, νομοθετούνται μέτρα κοινωνικής στήριξης, ακυρώνονται οι περικοπές στις συντάξεις και δρομολογείται η παροχή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους για τρίτη συνεχή χρονιά. Η εικόνα αυτή θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο. Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τα θετικά μέτρα, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η νομοθέτηση που θα ακυρώνει την από 1.1.2019 περικοπή των συντάξεων.

Το τέλος των Μνημονίων έχει πάρει σάρκα και οστά, τόσο με τα θετικά μέτρα όσο και με την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, καθώς εκκινεί η συζήτηση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, παρά την... τραγελαφική απουσία της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προχωρά αποφασιστικά η θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, η θωράκιση του πολιτεύματος και του Κοινοβουλίου, η προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL