Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μηνύματα για την επέτειο / ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας δεν σταματά ποτέ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα για την επέτειο / ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγώνας δεν σταματά ποτέ

"Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πρωτίστως επέτειος μνήμης των αγωνιστών και, ιδίως, εκείνων που έπεσαν υπέρ της δημοκρατίας" υπογράμμισε στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επισημαίνοντας πως είναι επίσης: "Εμβληματική ημέρα περίσκεψης ως προς τη διαχρονική αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας καθώς και ως προς την ανάγκη της καθημερινής και άνευ όρων υπεράσπισής τους. Υπεράσπισης η οποία, όπως αναδεικνύει η σύγχρονη κρίσιμη συγκυρία, δεν αφορά μόνο τον τόπο μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνακόλουθα δε αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και τούτο διότι αποτελεί κοινό τόπο πλέον η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλούνται ευθέως από άκρως επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού -που παραπέμπουν ακόμη και στη νοοτροπία του φασισμού ή και του ναζισμού- τα οποία πολλαπλασιάζονται δυστυχώς σε κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τα οποία έχουμε χρέος όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουμε ως ειδεχθείς εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας".

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ σε μαζική συμμετοχή

Τιμώντας "την εξέγερση του Νοέμβρη, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα" ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως "το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα και θα παραμένει για πάντα ζωντανό. Ο αγώνας για την ελευθερία, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, για την προάσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, εργασιακών δικαιωμάτων δεν σταματά ποτέ. Θυμόμαστε το Πολυτεχνείο, όπως και τη Νομική, αλλά και κάθε τόπο θυσίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν από το χουντικό καθεστώς υπερασπιζόμενοι ανώτερες αξίες και ιδανικά. Θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, αντλούμε δύναμη και έμπνευση για τους δικούς μας αγώνες. Γιατί σήμερα, που βγαίνουν ξανά από το σκοτάδι, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, οι νοσταλγοί της χούντας, του φασισμού, του ναζισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, σκορπίζοντας το μίσος τους ενάντια στο διαφορετικό, ενώ άλλοι κηρύττουν τη λήθη και προσπαθούν να αναθεωρήσουν το παρελθόν, θεωρώντας ξεπερασμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα, η αντίσταση στα σχέδιά τους είναι υποχρέωσή μας. Ο καλύτερος φόρος τιμής για την υπεράσπιση των αγώνων των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να πιάσουμε το νήμα και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη".

Σε αυτό το πλαίσιο "ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη".

KΚΕ κατά κυβέρνησης και Χ.Α....

Επίθεση στην κυβέρνηση, ότι "μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση", εξαπέλυσε το ΚΚΕ καλώντας σε "μαζική, αγωνιστική συμμετοχή" "ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για 'εθνική ενότητα' και 'υπομονή' στο όνομα της 'εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια' και τον κυβερνητικό εμπαιγμό της 'δίκαιης ανάπτυξης'" και σε "απομόνωση των σύγχρονων υμνητών της χούντας, των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και όσων χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού".

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Απέναντι στον φασισμό

"Η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει σε όλους μας πως η δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι πάντα δεδομένη" τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης επισημαίνοντας πως "σε μια εποχή που ακροδεξιά, νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, είμαστε και θα είμαστε όλοι παρόντες προασπίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά και τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στη χούντα, που αποτελούν πυξίδα για τη νέα γενιά του σήμερα".

ΑΝ.ΕΛΛ.: Διαχρονικό σύμβολο αγώνα

"Kορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία" και "διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία" χαρακτήρισαν την εξέγερση οι ΑΝ.ΕΛΛ. επισημαίνοντας πως "το πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων, κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία".

ΝΕΟ: Εγρήγορση

"Εγρήγορση" ζητά το ΝΕΟ επισημαίνοντας πως "η διχαστική ρητορική, οι ακραίες φωνές και η δημαγωγία και στην Ευρώπη υπονομεύουν τους θεσμούς της δημοκρατίας αντλώντας 'νομιμοποίηση' από την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, τις κοινωνικές ανισότητες και την ανέχεια. Έχουμε καθήκον να τα αναχαιτίσουμε με σχέδιο και πρόταση και ισχυρή κοινωνική ατζέντα και κράτος δικαίου".

Κορυφώνεται ο τριήμερος εορτασμός με την καθιερωμένη πορεία της 45ης επέτειου του Πολυτεχνείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL