Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Fake news με... ώρα λήξεως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fake news με... ώρα λήξεως

Ένα πρωτοσέλιδο, τέσσερα fake news, τέσσερις ηχηρές διαψεύσεις και ένα σαββατοκύριακο γεμάτο παραπληροφόρηση. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να καταρρεύσει το αφήγημα που έστησαν χθες τα "Νέα", καθώς και άλλα, συναφή αφηγήματα.

Η αγωνιώδης προσπάθεια της αντιπολίτευσης να "θάψει" την πρωταγωνιστική παρουσία Τσίπρα στην Ευρώπη αλλάζοντας την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης μάλλον εκθέτει τους εμπνευστές της αλλά κυρίως οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανυποληψία τα ΜΜΕ και στο βάθος την ίδια την δημοκρατία.

Fake new 1: "Το Βερολίνο μίλησε" - "Ανατροπή στο σχέδιο Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Σολτς"- "Διασώζονται μόνο οι χαμηλές συντάξεις". Αυτό "αποκάλυπτε" το πρωτοσέλιδο των Νέων. "Όσοι βιάστηκαν να γίνουν μάντεις κακών θα διαψευστούν", προειδοποιούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ πηγές του ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως το θέμα των συντάξεων θα "κλείσει θετικά". Αργότερα ήρθε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να χαρακτηρίσει "αποκύημα φαντασίας" το σχετικό δημοσίευμα (ρεπορτάζ σελ. 8).

Fake new 2: "Οργη Βαρθολομαίου: Με σέβεται ο Ερντογάν, με απαξιώνει ο Τσίπρας", έγραφε το ίδιο πρωτοσέλιδο "αποκαλύπτοντας" διάλογο του Πατριάρχη με τον υπουργό Παιδείας και προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου: "Πληροφορίες και δήθεν αποσπάσματα της διαλογικής συζητήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα" δήλωσε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου (ρεπορτάζ σελ. 12).

Fake new 3: Από το στούντιο του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Μητρόπουλος, επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, "αποκάλυψε" πως με την τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια οι βουλευτές ψήφισαν και επιστροφή αναδρομικών στους εαυτούς τους, ύψους 24.442 ευρώ. Αμέσως υιοθετήθηκε από τα φιλικά μέσα της Ν.Δ. και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μ. Σπυράκη, οπότε η Ν.Δ. έσπευσε να ανακοινώσει πως οι βουλευτές της Ν.Δ. παραιτούνται από τα αναδρομικά. Το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά, κάνοντας λογο "για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες" (ρεπορτάζ σελ. 9).

Fake new 4: "Ο Τσίπρας είναι άσχετος με την Ιστορία". Τα τρολ της Ν.Δ., στελέχη της και φυσικά τα φιλικά μέσα της αντιπολίτευσης, απομόνωσαν μια αναφορά του πρωθυπουργού, αναφέροντας πως "μίλησε για Χίτλερ και Μουσολίνι στην τελετή για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου" (δες σελ. 10). Βέβαια ο πρωθυπουργός μίλησε στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στο οποίο οι ηγέτες συζητούν για τις σημερινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να μην ζήσουμε ξανά στην Ευρώπη έναν πόλεμο. Αντιστοιχες αναφορές έκαναν άλλωστε και πολλοί ακόμα ηγέτες στο πλαίσιο του φόρουμ.

Μαξίμου: Να αλλάξουν απο "Νέα" σε "Fake Νέα"

Να αλλάξουν τον τίτλο τους από "Νέα" σε "Fake Nέα" προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου. "Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη", σχολίασε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά τις διαδοχικές διαψεύσεις από το Φανάρι και το Βερολίνο. "Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις 'αποκύημα φαντασίας'", τονίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL