Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Καταγγελίες Σπίρτζη στη Βουλή: / Καταγγελίες Σπίρτζη στη Βουλή: Πιέσεις από ανταγωνιστές για το κέντρο στο Θριάσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταγγελίες Σπίρτζη στη Βουλή: / Καταγγελίες Σπίρτζη στη Βουλή: Πιέσεις από ανταγωνιστές για το κέντρο στο Θριάσιο

«Στρατηγική» επένδυση για τη χώρα, που θα απασχολήσει από 3.000 ώς 5.000 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση, χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τη σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Χρ. Σπίρτζης κατήγγειλε ότι κομμάτι της κριτικής που γίνεται στη σύμβαση προέρχεται από ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

«Άρχισαν να βγαίνουν δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με κόμματα της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο Χρ. Σπίρτζης, κάνοντας λόγο για «ανταγωνιστές και συγκεκριμένες εταιρείες που διακινούν τα δημοσιεύματα», ενώ επέκρινε έντονα τον εισηγητή της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννη Μανιάτη, που κατήγγειλε «σκάνδαλο» και ζήτησε την παραίτησή του, αλλά και το liberal.gr.

Σε σχέση με την κριτική για χαμηλό τίμημα και για αλλαγές στη σύμβαση μετά τον διαγωνισμό που μπορεί να απέτρεψαν δεύτερη προσφορά, ο Χρ. Σπίρτζης αναρωτήθηκε «γιατί δεν κατέβηκε μια δεύτερη προσφορά από την COSCO;» και γιατί σε καλύτερες συνθήκες για τη χώρα κατά το παρελθόν απέτυχαν τέσσερις διαγωνισμοί.

Ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πιέστηκε να κάνει ενιαίο διαγωνισμό και για το διαμετακομιστικό κέντρο όπου έχουν επενδυθεί από το Δημόσιο 300 εκατ. ευρώ και για την τωρινή παραχώρηση όπου το Δημόσιο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Ο υπουργός επίσης αναρωτήθηκε με νόημα «μήπως είναι πάγια τακτική κάποιων να θέλουν να ακυρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες και στο τέλος, έπειτα από 15-20 χρόνια, να παίρνουν πολύ φθηνά τις υποδομές της χώρας».

Οι αλλαγές στη σύμβαση έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στη σύμβαση έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ δεν ισχύουν τα περί εύνοιας στον επενδυτή, δεδομένου ότι το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό άνω του 50% στην κοινοπραξία. «Φοβερή καταγγελία να διαπλεκόμαστε με το Ελληνικό Δημόσιο και να το πριμοδοτούμε» σχολίασε δηκτικά.

Ο Χρ. Σπίρτζης σημείωσε ακόμα ότι το ζήτημα των δημοτικών τελών, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Δήμος Ασπροπύργου, καθορίζεται από την υπερκείμενη νομοθεσία, ενώ θύμισε ότι η κυβέρνηση καθιέρωσε ενιαίους συντελεστές δόμησης για τα εμπορευματικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα ώστε να μην επαναληφθούν οι «αθλιότητες» του παρελθόντος.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL