Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Γ. Γραμματικάκης: Ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, όχι στην εμφύλια πόλωση που φέρνει δεινά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Γραμματικάκης: Ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, όχι στην εμφύλια πόλωση που φέρνει δεινά

Ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Γιώργος Γραμματικάκης δηλώνει ανήσυχος για τη διαφαινόμενη νέα μεταμνημονιακή πόλωση στην Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο ίδιος υποστηρίζει, ενώ αισθάνεται ότι νέα δεινά απειλούν τη χώρα μας, αν η συμφωνία δεν υλοποιηθεί.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γραμματικάκης, γνωστός για τη μακρόχρονη πανεπιστημιακή, επιστημονική και συγγραφική δραστηριότητά του, αναφέρει ότι περιμένει το συνέδριο του «Ποταμιού» το Νοέμβριο για να πάρει τις μελλοντικές αποφάσεις του, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόβλημα να μείνει εντός ή εκτός πολιτικής, καθώς έχει πολλά επιστημονικά και άλλα ενδιαφέροντα. Όπως λέει, το «Ποτάμι» έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά «έχει την υπερηφάνεια ότι κάθε φορά λέει αυτό που πιστεύει» και «στο θέμα των Σκοπίων έχει μια καθαρή θέση».

Επισημαίνει πως «το παράδοξο με την Ελλάδα είναι ότι πάντα ανακαλύπτει ένα θέμα για να έχει πόλωση, που φθάνει στα άκρα. Η κατάσταση εξομαλύνεται αναφορικά με τα μνημόνια και οι παλαιές κραυγές έχουν ατονήσει. Καταφέραμε όμως να βρούμε ένα νέο θέμα που είναι το Σκοπιανό, όπου τα πάθη και οι φανατισμοί είναι εξίσου μεγάλοι, όπως και οι κίνδυνοι για το μέλλον».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «κάθε συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός. Σέβομαι απολύτως τις ευαισθησίες των Ελλήνων, πολλοί από τους οποίους θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία μάς οδηγεί σε μια εθνική περιπέτεια. Είμαι υπέρ της συμφωνίας και ίσως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια καλύτερη. Όλες οι συμφωνίες κρίνονται στο μέλλον κι εγώ ευελπιστώ ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή για το μέλλον των δύο λαών».

Στο δίλημμα «επιστήμη ή πολιτική», απαντά «και τα δύο σε συνδυασμό», συμφωνεί με τον Αϊνστάιν ότι είναι σαφώς πιο δύσκολη η επίλυση των πολιτικών προβλημάτων από ό,τι των επιστημονικών, ενώ αναφέρει ότι για έναν επιστήμονα είναι καλύτερο να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παρά στο ελληνικό, γιατί στο πρώτο λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη η γνώμη των επιστημόνων.

Αποκαλύπτει ότι ισχυρά λόμπι μεγάλων τεχνολογικών και άλλων εταιρειών έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν την ψήφο του στην Ευρωβουλή, όπως στην πρόσφατη κρίσιμη ψηφοφορία για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά βλέπει και αρκετά θετικά στα λόμπι, αφού, άλλωστε, υπάρχουν και μερικά που προασπίζονται τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εκθειάζει το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, τα οποία παράγουν τουλάχιστον τριπλάσιους επιστήμονες διεθνούς επιπέδου από όσους δικαιολογεί ο μικρός ελληνικός πληθυσμός. Όμως, αναφερόμενος στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) δεν βλέπει κανέναν καταξιωμένο Έλληνα ερευνητή να επιστρέφει εύκολα στην Ελλάδα, καθώς απωθείται από τη σκέψη ότι θα έλθει αντιμέτωπος με ιδιαίτερα ελληνικά προβλήματα, όπως οι καταλήψεις και η βία στα πανεπιστήμια.

Όμως, όπως λέει, «αν τα πράγματα βελτιωθούν στην Ελλάδα - και αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση βέβαια- και αν η χώρα μας βαδίσει ένα σταθερό δρόμο με προοπτικές, τότε, όπως έγινε και στις παλιές γενιές, ο κόσμος θα αρχίσει να επιστρέφει».

Δηλώνει επίσης ανήσυχος για την εξάπλωση στην Ελλάδα και διεθνώς των κάθε είδους αντιεπιστημονικών νοοτροπιών, όπως η αντίδραση στα εμβόλια, κάτι που χαρακτηρίζει ως «ένα από τα πιο παράλογα φαινόμενα της εποχής μας», ενώ είναι ανήσυχος και για την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων (fake news)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL