Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Κατηγορώ" Τσακαλώτου κατά Ν.Δ.: / "Κατηγορώ" Τσακαλώτου κατά Ν.Δ.: Έναν μήνα σπεκουλάρατε για τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατηγορώ" Τσακαλώτου κατά Ν.Δ.: / "Κατηγορώ" Τσακαλώτου κατά Ν.Δ.: Έναν μήνα σπεκουλάρατε για τις τράπεζες

Το μένος της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο και το τραπεζικό σύστημα, καθώς επί έναν μήνα σπεκουλάρει κατά των τραπεζών σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός παρομοίασε το μένος της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ με το μένος της ελληνικής Δεξιάς κατά του Βενιζέλου τη δεκαετία του 1920.

"Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς. Δεν σας νοιάζει τίποτα. Δε σας νοιάζουν οι τράπεζες, η οικονομία, οι επενδύσεις, αλλά να φύγει ο Τσίπρας" τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. "Η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιό κομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος" υπογράμμισε.

Από τις 18 Οκτωβρίου 2014 είχε τελειώσει το "παραμύθι"

Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών κατέρριψε το success story του Σαμαρά και της Ν.Δ. επιδεικνύοντας το πρωτοσέλιδο των "Νέων" της 18ης Οκτωβρίου 2014 που είχε τίτλο "Τα 20 λεπτά που μας γύρισαν πίσω στο Μνημόνιο". Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε εικοσάλεπτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου, όπου κατάλαβαν ότι η Λαγκάρντ, οι αγορές και η κυβέρνηση λένε ότι η Ελλάδα γυρνά στο Μνημόνιο. "Η δικιά σας εφημερίδα, που σας υποστήριζε, έλεγε ότι είχε τελειώσει το 'παραμύθι' από τις 18 Οκτωβρίου" υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι στις 18 Οκτωβρίου 2014 το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων ήταν 9,08%. "Και εσείς 'σπεκουλάρετε' όλες τις προηγούμενες τρεις - τέσσερις εβδομάδες ενάντια στην ελληνική οικονομία" κατήγγειλε, υπενθυμίζοντας τους ισχυρισμούς Σταϊκούρα πως θα μειωθούν οι συντάξεις. "Σας λέω, μην επενδύσετε και σε αυτό για άλλη μια φορά. Μην επενδύσετε εσείς που τον Οκτώβριο του 2014 είχατε επιτόκια 9,08% και τώρα λέτε για μας που έχουμε 4,3% και κατεβαίνει" τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Όλη αυτή η 'σπέκουλα' συνεχίζετε πάρα πολύ το τελευταίο μήνα. Πραγματικά, δεν το πίστευα ότι θα 'σπεκουλάρετε' ακόμα και στις τράπεζες. Αυτό δεν το περίμενα".

Ιστορικές συγκρίσεις

Εντύπωση προκάλεσε η ιστορική σύγκριση που έκανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος της Ν.Δ. με την αντιβενιζελική Δεξιά της δεκαετίας του 1920. Ο υπουργός είπε ότι διάβασε το βιβλίο του Γιώργου Μαυρογορδάτου για τον εθνικό διχασμό του 1915 που φτάνει μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή.

"Στη σελίδα 171 λέει: 'Ιδρυτική αρχή του αντιβενιζελισμού υπήρξε η ολοκληρωτική και απόλυτη απόρριψη του Βενιζέλου'. Ο Γιώργος Βλάχος συμπυκνώνει την ουσία της παράταξής του γράφοντας το 1920: 'Ημείς οτιδήποτε κι αν συμβεί στην χώραν αυτήν δεν θέλουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο". Δεν καταλάβατε; Ό,τι και να γίνει σ' αυτή τη χώρα, εμείς τον Βενιζέλο δεν τον θέλουμε. Ας πάει στο διάολο αυτή η χώρα, εμείς θέλουμε να διώξουμε του Βενιζέλο. Τι δεν καταλάβατε;". Σε άλλο σημείο του βιβλίου αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Μεταξάς έγραψε στο ημερολόγιό του "να υπάγει ο τόπος μας εις τον διάβολον δια να μην έρθει ο Βενιζέλος".

"Από την αρχή του 20ού αιώνα είσαστε ακριβώς το ίδιο και ποντάρετε πάνω στην καταστροφή" σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Έτσι ήταν η Δεξιά. 'Να πάει εις τον διάβολον η χώρα' για να βγείτε εσείς, στην εξουσία. Αυτό αποδεικνύει από το 1920 μέχρι τώρα. Δεν έχετε αλλάξει μια στιγμή από αυτό. Δεν σας νοιάζει αυτό που είναι το σημαντικό γι’ αυτή τη χώρα. Έναν μήνα 'σπεκουλάρετε' για τις τράπεζες και πρέπει να ντρέπεστε γι' αυτό το πράγμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL