Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Προσφυγικό: Πρόβλημα για εμάς, μαρτύριο για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό: Πρόβλημα για εμάς, μαρτύριο για τους πρόσφυγες

του Γιώργου Θ. Μιχαήλ*

Η φτώχεια, ο ρατσισμός, η αναβίωση του φασισμού και του εθνικισμού, η εγκληματικότητα και, κυρίως, το προσφυγικό είναι από τα πιο μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας.

Αντί όμως οι κυβερνήσεις των «πολιτισμένων» και ισχυρών κρατών της Γης να επικεντρωθούν στην ορθολογιστική διαχείριση και επίλυση των μεγάλων αυτών κοινωνικών προβλημάτων, να στοχεύσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αιτίων που τα προκαλούν και τα διαιωνίζουν, καταφεύγουν στην εύκολη λύση, που είναι μόνο η καταστολή κάποιων συμπτωμάτων. Όπως συμβαίνει με το προσφυγικό.

Τα βίαια κατασταλτικά μέτρα κατά των προσφύγων και των μεταναστών (μαντρώματα, απωθήσεις υπερφορτωμένων πλοίων και επαναπροωθήσεις δυστυχισμένων ανθρώπων, με δικαιολογίες γελοίες, όπως οι χαρακτηρισμοί "λαθραίοι" και "παράνομοι") δεν προωθούν σε καμία περίπτωση κάποια λύση. Ικανοποιούν μόνο προσωρινά την ανάγκη πολλών κυβερνήσεων, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης και των κρατών του Βίσεγκραντ, να πετάξουν από πάνω τους το δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όμως εκείνο, αντίθετα, συνεχίζει να αναπαράγεται...

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η καταστολή των συμπτωμάτων δεν θεραπεύει. Αν δεν εντοπίσουμε τις αιτίες που τα γεννούν, τα προβλήματα συνήθως κάνουν υποτροπή επανερχόμενα σε χειρότερη μορφή.

Η μιζέρια, από τη στυγνή εκμετάλλευση των φτωχών ανθρώπων, οι ανισότητες, ο ρατσισμός, ο εσχάτως αναβιούμενος εθνικισμός και φασισμός, οι πόλεμοι και η απληστία των ολιγαρχών είναι οι βασικές αιτίες που γεννούν τα μεγάλα προβλήματα των ημερών μας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα δεν λύνονται με τα τείχη, τους φράχτες, τα πογκρόμ και τις επαναπροωθήσεις (sic) των προσφύγων και μεταναστών πίσω στην αθλιότητα της φτώχειας και τη φρίκη του πολέμου, αιτίες που τους έδιωξαν από τις πατρίδες τους. Χρειάζεται συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια βοήθειας, η οποία πρέπει να δοθεί άμεσα από όλους εμάς που έχουμε ακόμη την τύχη να βρισκόμαστε σ’ εκείνη την (άλλη) όχθη που αναζητούν να προσεγγίσουν οι τρομαγμένοι και δυστυχισμένοι συνάνθρωποί μας.

Είναι επείγουσα ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάταξη των προβλημάτων που μαστίζουν αυτούς που καταφεύγουν στη μετανάστευση και στην προσφυγιά, εγκαταλείποντας πανικόβλητοι τις εστίες τους, τους τόπους όπου γεννήθηκαν και ονειρεύτηκαν να ζήσουν φυσιολογικά και να ευημερήσουν.

Οι οικονομικά ισχυρές χώρες του πλανήτη -αν ακόμη κατοικούνται από ανθρώπους και όχι από άψυχα ρομπότ- επιβάλλεται να χρηματοδοτήσουν αποστολές εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και τεχνικών οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτές τις ταλαιπωρημένες χώρες στην ταχεία επούλωση των πληγών από τις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών και των δικτατόρων. Και, επίσης, θα τις προστατέψουν από την απληστία των κυνηγών του κέρδους που σαν όρνια θα πέσουν, δήθεν, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Αν για εμάς είναι μεγάλο πρόβλημα οι πρόσφυγες που καταφεύγουν στην πατρίδα μας, ας προσπαθήσουμε, έστω και για λίγο, να νιώσουμε αυτό που ζουν οι ίδιοι όταν ξεριζώνονται από τις δικές τους πατρίδες.

* Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι αρχιτέκτονας - βιομηχανικός σχεδιαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL