Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ. πίσω από τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ. πίσω από τις παρεμβάσεις του ΣΕΒ

Εξοργίστηκε ο ΣΕΒ για την υπαγωγή των λιμενεργατών του Πειραιά στα βαρέα και ανθυγιεινά και - χωρίς να έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα - εγκάλεσε την κυβέρνηση για αυθαιρεσία.

Όπως επισημαίνεται και στο χθεσινό ρεπορτάζ της "Αυγής" (Α. Πετρόπουλος, σελ. 12), η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ευρύτερη στρατηγικού χαρακτήρα του ΣΕΒ, να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά από τις εργασιακές σχέσεις ο χαρακτηρισμός κάποιων επαγγελμάτων ως βαρέων και ανθυγιεινών.

Πριν λίγες εβδομάδες και μόλις μία ημέρα πριν την ομιλία του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας είχε βγει ως "λαγός" του Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να ξιφουλκήσει κατά της “κυβερνητικής παροχολογίας”, να καταγγείλει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και να ζητήσει - επικαλούμενος αναληθή στοιχεία - να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Είπε, δηλαδή, όσα πιστεύει αλλά δεν μπορεί να πει δημόσια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, στη δική του παρέμβαση στη ΔΕΘ, τοποθετήθηκε υπέρ των δυσμενών για τους εργαζόμενους επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ υποσχέθηκε γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους επιχειρηματίες, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη σύμπλευσή του με τον πρόεδρο των βιομηχάνων.

Ας σημειωθεί και κάτι ακόμα: Την περασμένη Πέμπτη, που ο ΣΕΒ παρουσίαζε την ετήσια έρευνα της MRB για το οικονομικό κλίμα, ο κ. Φέσσας, στην εισηγητική του ομιλία έσπευσε να... αδειάσει τα αισιόδοξα συμπεράσματα της έρευνας. Κι αυτό προκειμένου να εναρμονιστεί με την καταστροφολογία που είχε εξαπολύσει η Ν.Δ. για την οικονομία με αφορμή τις κερδοσκοπικές πιέσεις στο χρηματιστήριο.

Ας κρατήσουμε αυτά τα γεγονότα για να καταλαβαίνουμε με ποιους συνεννοείται ο Κ. Μητσοτάκης, τι πραγματικά περιλαμβάνει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και τι μας περιμένει αν του δοθεί η ευκαιρία να το υλοποιήσει. Τόσο σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά, όσο και σε όλα τα υπόλοιπα. Το “ασφαλιστικό Πινοσέτ” είναι μόνο η κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου θατσερικών “μεταρρυθμίσεων” που θα γυρίσουν την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL