Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βουκεφάλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουκεφάλες

Είναι κουραστικό να επαναλάβουμε το σκηνικό όταν γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Έχει όμως σημασία να σταθούμε σε ορισμένες αρχικές επισημάνσεις για να καταλάβουμε "με ποιους έχουμε μπλέξει".

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον αέρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα» είπε με τη γνωστή αποφασιστικότητά της η κ. Σπυράκη, για να συμπληρώσει: «Όσο για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, ας συναισθανθούν επιτέλους τις τεράστιες ευθύνες τους. Δεν μπορούν άλλο να παριστάνουν ότι συγκυβερνούν επειδή για εκείνους νυν υπέρ πάντων είναι η καρέκλα».

Ακόμα καλύτερος, ο "σοσιαλιστής" κ. Χριστίδης, εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., διαπίστωσε ότι "το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε"...

Τι μας έλεγαν μέχρι τώρα τα κόμματα των εκπροσώπων; Ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα, αν όχι και προδοτική αν μεράκλωνε κάποιος Κεγκέρογλου. Τώρα "η επιζήμια συμφωνία είναι στον αέρα" και βέβαια "δεν μπορούν να συνεχίσουν να συγκυβερνούν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος"... Επομένως, εκλογές.

Τόσο από τη Σπυράκη όσο και από τον Χριστίδη τα είχε πει καλύτερα ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού... "Η κυβέρνηση δεν έφερε τη συμφωνία με τα Σκόπια, που αυτοί δεν ήθελαν να έρθει, αλλα ήθελε η κυβέρνηση και αν δεν έρθει, πρέπει να πάμε σε εκλογές άσχετα αν εμείς δεν θέλαμε τη συμφωνία που δεν ήρθε".

Αντιπολίτευση τσίρκο!

Οι άνθρωποι αρνούνται να απαντήσουν στο χιλιοειπωμένο: Μα καλά, εάν η συμφωνία ήταν τόσο "επικίνδυνη", αν όχι "προδοτική", αφού δίναμε γλώσσα και εθνότητα, οι γείτονες γιατί δεν έτρεξαν να την υπερψηφίσουν και να πάρουν τα "δώρα" της ελληνικής κυβέρνησης;

Κανείς δεν τους ενόχλησε με την επίσης απλή επισήμανση: Πώς είναι δυνατόν να συμφωνείτε στην απόρριψη της συμφωνίας με όσους από τη γειτονική χώρα καπηλεύονται επί χρόνια την Ιστορία που επικαλείστε; Πώς γίνεται να είστε στην ίδια μεριά με τους "Βουκεφάλες";

Τελευταίο: Χάζευα μια ανάρτηση του φίλου και συναδέλφου Σπύρου Κακουριώτη με την εικόνα του Ζαχαριάδη στην εκκλησία της Παναγιάς στους Ψαράδες, όταν μιλούσε στους ντόπιους το '46. Και δίπλα ένας δίγλωσσος "Ριζοσπάστης" στα ελληνικά και τα σλαβομακεδονικά... Αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL