Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Εισαγγελική παραγγελία να περιληφθεί το πόρισμα της Μ. Παπασπύρου στη δικογραφία για το Μάτι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγγελική παραγγελία να περιληφθεί το πόρισμα της Μ. Παπασπύρου στη δικογραφία για το Μάτι

Παραγγελία με την οποία ζητείται να περιληφθεί στη δικογραφία για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Παράλληλα, ο ο Ηλίας Ζαγοραίος που συμμετείχε στην έρευνα, αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών καθώς έχει προαχθεί σε εφέτης.

Κι αυτό ενώ, όπως αναφέρει το news24.7, στα χέρια του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το πολυσέλιδο πόρισμα του πραγματογνώμονα πυραγού, το οποίο φέρεται να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά δεν αποδίδει ευθύνες σε πρόσωπα.

Η εξέλιξη αυτή πρόκειται να καθυστερήσει τις εξελίξεις στην έρευνα, αφού πλέον δεν θα κληθούν άμεσα ύποπτοι για να καταθέσουν γραπτές εξηγήσεις, καθώς θα χρειαστεί πρώτα να ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιθεωρήτριας, για το οποίο έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί πως το αντίστοιχο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση για τη Μάνδρα εκδόθηκε σχεδόν 8 μήνες μετά τις πλημμύρες.

Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Ζαγοραίος που συμμετείχε στην έρευνα, αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών καθώς έχει προαχθεί σε εφέτης, ενώ και η δεύτερη εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη επίσης έχει βγει από την έρευνα εξαιτίας προσωπικών ζητημάτων. Οι δυο νέοι εισαγγελείς, που αναλαμβάνουν την προκαταρκτική έρευνα είναι οι Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος.

Αντιδράσεις από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ

Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ με ανακοινώσεις τους κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέμιτες παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα στο Μάτι.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης. 

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. 

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

Δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους. Προς την Κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης.

KKE: Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η επιβράδυνση της διαδικασίας

«Παρά την αλλαγή στάσης, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, με τη δικαιολογία της αναμονής του πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση Τύπου του Γραφείου Τύπου σχετικά με «την επιβράδυνση της έρευνας» και τονίζει πως «το πιο σημαντικό είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών, τόσο στη σημερινή όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση, για την άθλια κατάσταση στους τομείς δασοπροστασίας, πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας»

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι τόσο η έρευνα τυχόν ποινικές ευθύνες όσο και η ολοκλήρωση του πορίσματος «μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται απ’ την πρόοδο της άλλης».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL