Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μετεγγραφές φοιτητών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μετεγγραφές φοιτητών

Του Μάριου Ιγνατιάδη*

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές τομές στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και στα μαθήματα, είχαμε αλλαγές στις ενδοσχολικές εξετάσεις και τη σωτήρια μείωση των μαθημάτων σε τέσσερα ώστε να ανακουφιστούν οι μαθητές, είχαμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠανΔΑ), την ανακοίνωση νέας ρύθμισης μετεγγραφών φτωχών αδελφών φοιτητών και τέλος το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά, αλλά έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με τις αντιστοιχίες τμημάτων.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά τις αντιστοιχίες των ΤΕΙ όλης της χώρας με το νέο ΠανΔΑ. Πιο συγκεκριμένα, το νέο πανεπιστήμιο δεν έχει αντιστοιχία με κανένα ΤΕΙ της χώρας, διότι το ίδιο δεν είναι ΤΕΙ Ως αποτέλεσμα κάποιος φοιτητής που έχει εισαχθεί σε ένα ΤΕΙ της χώρας δεν μπορεί να λάβει μετεγγραφή για την Αθήνα και το ΠανΔΑ, ακόμη και αν έχει τα κοινωνικά κριτήρια. Πέρυσι ο υπουργγός Παιδείας είχε επιτρέψει την αντιστοιχία, όταν έφερε τον πολύ καλό νόμο για τις μετεγγραφές αδελφών που έχουν οικονομικά προβλήματα. Φέτος δεν έχει αναφερθεί κάτι.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, κυρίως σε όσους φοιτητές έχουν περάσει σε κάποιο ΤΕΙ της υπόλοιπης χώρας και έχουν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να λάβουν μετεγγραφή στην Αθήνα. Είναι πάρα πολλοί που δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές σε κάποια άλλη πόλη διότι τα έξοδα είναι πολλά.

Ο υπουργγός γνωρίζοντας την κατάσταση έφερε έναν νόμο βάσει του οποίου όσοι έχουν πάνω από ένα παιδί σε άλλη πόλη για σπουδές και έχουν χαμηλό εισόδημα δικαιούνται να λάβουν διπλή μετεγγραφή και για τα δύο, ή περισσότερα, αδέλφια, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός φοιτητών που θα θέλουν να μετεγγραφούν στην πρωτεύουσα ή τη συμπρωτεύουσα.

Όμως ο νόμος με πολύ εύστοχο τρόπο επιτρέπει στους φτωχούς φοιτητές (με κατά κεφαλήν εισόδημα 5.000 ευρώ) να μετεγγραφούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόβλημα όμως παραμένει... Ο νόμος αυτός (των μετεγγραφών) θα είναι άνευ ουσίας για όσους κατοικούν στην Αθήνα αν δεν γίνει κάτι ώστε να μπορέσει να γίνει σύνδεση του ΠανΔΑ με όλα τα ΤΕΙ της χώρας.

Για παράδειγμα ένας φοιτητής με τον αδελφό του (οικογένεια τεσσάρων ατόμων) σπουδάζουν στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής της Λαμίας. Αν έχουν εισόδημα μέχρι 20.000 ανά έτος, δικαιούνται μετεγγραφή στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούν να τη λάβουν διότι το ΠανΔΑ δεν έχει αντιστοιχία με το ΤΕΙ Λαμίας και ούτε με κανένα άλλο ΤΕΙ Το ΤΕΙ Αθηνών δεν υπάρχει πια και έτσι αυτά τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν... Είναι άδικο.

Το υπουργγείο θα λύσει το πρόβλημα αυτό όταν τα ΤΕΙ αναβαθμιστούν σε ΑΕΙ, όπως ήδη εξετάζεται. Έτσι δεν θα υπάρχει θέμα αντιστοιχίας, μιας και όλα θα είναι ΑΕΙ Αυτό θέλει χρόνο και προγραμματισμό, ο οποίος τώρα έχει αρχίσει να γίνεται στις υπηρεσίες του υπουργείου και των πανεπιστημίων. Ο τελικός στόχος είναι το 2019 στο μηχανογραφικό δελτίο να μην υπάρχουν τα ΤΕΙ, παρά μόνο ΑΕΙ Τι θα συμβεί όμως για το τρέχον έτος;

Κλείνοντας, λοιπόν, να πω ξανά ότι ο υπουργός θα πρέπει να το κοιτάξει τους επόμενους μήνες και μέχρι να γίνουν οι μετεγγραφές. Ο ίδιος έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για τους φτωχούς φοιτητές φέρνοντας σειρά νόμων. Δεν πρέπει τώρα να αφήσει αυτό το πράγμα να προκαλέσει δυσαρέσκεια. Είναι κάτι σχετικά απλό και χωρίς μεγάλο κόστος. Οι φτωχοί φοιτητές βασίζονται πάνω του ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

* Ο Μάριος Ιγνατιάδης είναι φοιτητής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL