Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Το πάθος του κ. Μητσοτάκη για τους φορολογικούς παράδεισους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πάθος του κ. Μητσοτάκη για τους φορολογικούς παράδεισους

Πλούσιο υλικό μας άφησε παρακαταθήκη με το πέρασμά του από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υλικό αρκετό για να βγάλουμε ολόκληρο χειμώνα σχολιάζοντας τα λάθη, τις αστοχίες, τις γκάφες και τις καμουφλαρισμένες χοντράδες που ξεστόμισε τόσο από το βήμα της έκθεσης όσο και κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Υλικό που περνά ανεκμετάλλευτο και ασχολίαστο από τον κατά τα άλλα ανεξάρτητο Τύπο, που συνήθως διυλίζει τον κώνωπα όταν πρόκειται για τον πρωθυπουργό και καταπίνει την κάμηλον για χάρη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων ανεκδιήγητων αυτός λέει.

Ακόμη ένα μαργαριτάρι που πέρασε, λοιπόν, στα ψιλά από τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η απορία του για το “τι έχει η Ιρλανδία στην οποία εγκαθίστανται τεράστιες διεθνείς επιχειρήσεις, όπως η Google, η Facebook και η Apple;”.

Ερώτηση ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη που πέρασε στα ψιλά, αλλά καλό είναι να απαντηθεί ώστε να μπούμε στο νόημα κι εμείς οι μη μυημένοι με τα φορολογικά τερτίπια των μικρών και μεγάλων φορολογικών παραδείσων που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να γνωρίζει λίγο καλύτερα. Να δούμε λοιπόν γιατί αυτές οι πολυεθνικές επέλεξαν την Ιρλανδία και όχι κάποια άλλη χώρα και ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να μας πει από το βήμα του Βελλίδειου.

Η Apple, για παράδειγμα, επέλεξε την Ιρλανδία μια και το 2014 πλήρωσε φόρο 0,004%, καθώς ο φόρος για τις εταιρείες στην Ιρλανδία είναι 12,5%.

Στις 30 Αυγούστου του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα “ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple αδικαιολόγητα φορολογικά πλεονεκτήματα ύψους έως 13 δισ. ευρώ”, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο “είναι παράνομο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, διότι επέτρεψε στην Apple να καταβάλλει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις”.

Να λοιπόν τι είναι αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θαυμάζει στη σχέση της πολυεθνικής με την Ιρλανδία. Να λοιπόν τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο νεοφιλελεύθερος αρχηγός της Ν.Δ. όταν μιλά για “φοροελαφρύνσεις”.

Όσο για την Google, αυτό που κ. Μητσοτάκης δεν μας είπε είναι ότι επέλεξε την Ιρλανδία γιατί τα κέρδη της πηγαίνουν από μία θυγατρική στην Ιρλανδία σε μια ολλανδική εταιρεία χωρίς εργαζόμενους και μετά σε μια εταιρεία - θυρίδα στις Βερμούδες, που είναι στην κατοχή ακόμη μίας εταιρείας που καταχωρείται στην Ιρλανδία. Αυτά είναι που αρέσουν στον κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL