Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Απολύσεις συμβασιούχων, υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων και ασφαλιστικό "Πινοσέτ" σταθερά στην κορυφή της "γαλάζιας" ατζέντας / Ν.Δ.: "Μπορούμε" να τα ισοπεδώσουμε όλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολύσεις συμβασιούχων, υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων και ασφαλιστικό "Πινοσέτ" σταθερά στην κορυφή της "γαλάζιας" ατζέντας / Ν.Δ.: "Μπορούμε" να τα ισοπεδώσουμε όλα

Τις κεντρικές πτυχές του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος της Ν.Δ. που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διήμερο της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επεδίωξαν να ενισχύσουν χθες τα κορυφαία στελέχη της παράταξης. Η εκχώρηση βασικών υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, οι απολύσεις των συμβασιούχων, το ασφαλιστικό “Πινοσέτ” και η υπονόμευση των προσπαθειών ανασυγκρότησης του εργασιακού χάρτη αποτελούν το γαλάζιο “όραμα” για την επόμενη ημέρα της χώρας. Παράλληλα, στελέχη της Ν.Δ. αναπαράγουν τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη “ότι ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη Ν.Δ.”... προσπερνώντας τα μισαλλόδοξα παραληρήματα συγκεκριμένων βουλευτών του κόμματος.

Οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται

Ο Κωστής Χατζηδάκης (ΕΡΤ), εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο “μείωση δαπανών, μείωση φόρων και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα”. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επιβεβαίωσε τις... διαθέσεις του κόμματος απέναντι στους συμβασιούχους τονίζοντας: “Θα παρακαλούσα όλους να διαβάσουν το άρθρο του συντάγματος που αναγράφει ότι οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται”, ενώ υποστηρίζοντας την επαναφορά του συστήματος “μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο” περιορίστηκε να επισημάνει ότι “απολύσεις δεν θα γίνουν αλλά θα υπάρξει κινητικότητα και αξιολόγηση”. Ο κ. Χατζηδάκης ακολούθησε τη γραμμή της κινδυνολογίας για να στηρίξει τα "γαλάζια" σχέδια περί ιδιωτικής ασφάλισης σημειώνοντας “πως πρέπει να κάνουμε παρέμβαση διότι σε είκοσι χρόνια δεν θα πάρει κανείς σύνταξη καθώς η οικονομία δεν πηγαίνει καλά και έχουν αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα”.

Σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως "είμαστε υπέρ της λελογισμένης αύξηση του κατώτατου μισθού και των κλαδικών συμβάσεων", ωστόσο υπογράμμισε με νόημα πως “αν σε μια επιχείρηση το σωματείο για ειδικούς λόγους υπογράψει μια ειδική σύμβαση, αυτή η σύμβαση πρέπει να γίνει σεβαστή”...

Δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του κ. Χατζηδάκη να καλύψει τον Μάκη Βορίδη αναφορικά με την εμφυλιοπολεμική δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών που “καλούσε” τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε πως “ο κ. Βορίδης δεν είπε αυτά ακριβώς” και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις τόνισε πώς “υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας κεντρώος πολιτικός, θα καταργήσει τις εκλογές;”.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. πήρε αποστάσεις από την πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη περί ρύθμισης των δανείων των κομμάτων τονίζοντας “δεν είμαστε μπαταχτσήδες, όλη την κρατική χρηματοδότηση την δίνουμε για την αποπληρωμή των χρεών μας”.

Υπέρ των απολύσεων των συμβασιούχων για λόγους... αξιοκρατίας τάχθηκε Ντόρα Μπακογιάννη. Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ. υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ότι “η διάρκεια της εργασίας των συμβασιούχων είναι ορισμένη και υπηρεσίες με πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Αξιοκρατία”, ενώ τόνισε επίσης: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Και είπε επίσης πως οι προσλήψεις θα γίνονται με τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Υποσχέσεις για μικρότερο κράτος

Στην ανάγκη “να βαδίσουμε ένα δρόμο με μικρότερους φόρους και μικρότερο κράτος, χωρίς κανέναν Έλληνα να μένει πίσω" στάθηκε και ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος (News 24/7). Ο κ. Θεοδωρικάκος επιχείρησε να υποστηρίξει ότι "Ακροδεξιά δεν υπάρχει στη Ν.Δ.” επιδιώκοντας να βρει... καταφύγιο στους ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς σημείωσε πως “λαϊκίστικη και δημαγωγική Δκροδεξιά είναι το κόμμα του κ. Καμμένου. Είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε".

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων

Ανοιχτά υπέρ της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών τάχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real FM). Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ερμηνεύοντας την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση της “Αυγής” στο Βελλίδειο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως “ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι εκεί που ο επιχειρηματίας με τους εργαζόμενους του έρθει σε συμφωνία, να μπορούν να το κάνουν και να είναι εξίσου νόμιμο”.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε πως ακόμη και αν επιβάλεις την αύξηση του κατώτατου μισθού σε μία επιχείρηση που δεν μπορεί να το αντέξει, θα έχει την αντίθετη έκβαση". Πρόσθεσε δε πως “είμαστε υπέρ της λελογισμένης αύξησης, όμως αυτή δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη, μια συμφωνία με τον εργαζόμενο. Θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων".

“Το θέμα των συντάξεων δεν μας αφορά”!

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη (ΑΠΕ) ότι “το θέμα των συντάξεων δεν είναι θέμα το οποίο αφορά τη Ν.Δ. Η μείωση των συντάξεων είναι δικό τους θέμα” υπογράμμισε χαρακτηριστικά! Παρακάμπτοντας τις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων επί κυβερνήσεων Ν.Δ. περιορίστηκε να προσθέσει πως “εμείς καταθέσαμε την πρόταση, την τροπολογία, ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις, δεν την δέχθηκε αυτή η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα, δυστυχώς, από τότε ζούμε ένα γαϊτανάκι με το οποίο εμπαίζουν τους συνταξιούχους, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει δυστυχώς αυτές τις νέες περικοπές”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL