Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη

Είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι το σύνολο των γενικολογιών, των αφορισμών και των υποκριτικών υπεκφυγών που κατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης επί δύο ημέρες στη ΔΕΘ συνιστά κάποιου είδους πολιτικό σχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο. Απλώς, αυτό που έχει στο μυαλό του δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει ευθέως. Επιλέγει να το κωδικοποιεί σε μηνύματα που οι πολλοί τα προσλαμβάνουν ως ηθικού χαρακτήρα αερολογίες, ενώ αυτοί που πρέπει ως μήνυμα ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπός τους και αξίζει μιας αποφασιστικής στήριξης.

Για να το θέσουμε ευθέως: η ελπίδα του Κ. Μητσοτάκη είναι να αποτύχει η έξοδος της χώρας στις αγορές. Το είπε τουλάχιστον τρεις φορές κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, το έχει πει, σε ανύποπτο χρόνο, παλιότερα -ευρισκόμενος μάλιστα στο Μόναχο-, ενώ η άνοδος των spreads, άσχετα από το πώς ερμηνεύεται, γίνεται κάθε φορά σημαία στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση βάσισε την ελπίδα της στην αποτυχία του προγράμματος, στη σύγκρουση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο ξέσπασμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, στην εφαρμογή του “κόφτη”, στην επιβολή πιστοληπτικής γραμμής, στην υλοποίηση των προνομοθετημένων μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Βλέποντας όλα αυτά να ναυαγούν και το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται, παίζουν τώρα το τελευταίο από τα τελευταία τους χαρτιά, με την ελπίδα ότι οι αγορές δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν ένα διαρκές μήνυμα προς τις αγορές να μην εμπιστευτούν την κυβέρνηση, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τους οποίους αποδοκίμασε ανοιχτά-, με τη δέσμευση ότι ο ίδιος θα δημιουργήσει πολύ πιο ελκυστικές συνθήκες για τα κεφάλαιά τους. Πώς; Καταργώντας το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και εκχωρώντας τις εισφορές σε ιδιωτικά funds.

Καταργώντας τα κοινωνικά επιδόματα και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και προχωρώντας σε ισόποσες απαλλαγές φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υποσχόμενος φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στους πάντες και μεταφέροντας τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους - ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αντίστοιχου επιπέδου περικοπές δαπανών. Κόβοντας δραστικά την κρατική χρηματοδότηση από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Δεσμευόμενος ότι θα εκχωρήσει υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν μια απεγνωσμένη έκκληση στις αγορές να μη δανείσουν τη χώρα ύστερα από οκτώ χρόνια καταστροφικής λιτότητας. Αν αυτό συμβεί, το σχέδιο κοινωνικής ισοπέδωσης που παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης θα πλασαριστεί ως η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Έτσι τουλάχιστον ελπίζει η Νέα Δημοκρατία.

Όλα τα υπόλοιπα ήταν φτηνές κουτοπονηριές. Για τους συριζαίους που έφεραν “καθίζηση εισοδημάτων”, για “τους κομματικούς κηφήνες που κατέστρεψαν τον ΟΑΣΘ”, για τον επαγγελματία “που βλέπει τις εισφορές του να γίνονται ρουσφέτια”, για τον Τσίπρα “που υπέγραψε αμαχητί τις μειώσεις των συντάξεων", αλλά και για τη “λογοδοσία και τη διαφάνεια” που υπόσχεται το κόμμα του.

Το κόμμα που πέρασε τα δύο πρώτα Μνημόνια, που λεηλάτησε το Δημόσιο, που χρωστάει 200 εκατομμύρια θαλασσοδάνεια και που παρακαλούσε τον Μοσκοβισί να κόψει τις συντάξεις. Έτσι, αναίσχυντα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΚΕΡΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL