Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE - NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE - NGL)

Η Σουηδή αριστερή ευρωβουλευτής Μάλιν Μπιορκ, κατήγγειλε και τα σχέδια Γιούνκερ για το μέλλον της Ε.Ε., στηλιτεύοντας το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ανήκει στο ίδιο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τον ακροδεξιό Όρμπαν. "Ο Γιούνκερ θέλει να επιστρατεύσει 10.000 διασυνοριακούς φύλακες ενάντια στους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας την πολιτική του Όρμπαν μπροστά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων", επισήμανε.

Υπέρ του λαού, κατά του Όρμπαν

Σε κινητοποίηση υπέρ της υπεράσπισης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία προέβη η Ευρωομάδα της Αριστεράς την περασμένη Τετάρτη, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ασκήσει πίεση στους ευρωβουλευτές να ταχθούν κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν.

Με συνθήματα κατά του εθνικισμού οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει δράση εναντίον της κυβέρνησης Όρμπαν "που απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών".

Τελικώς, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία κοινό ψήφισμα, ζητώντας ζήτησε από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να κρίνουν εάν η Ουγγαρία διατρέχει κίνδυνο παραβίασης των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ελευθερία της έκφρασης, η διαφθορά, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων αποτελούν βασικά προβλήματα στη χώρα.

Στην ψηφοφορία για την καταδίκη της Ουγγαρίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σωρεία παραβιάσεων των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κερδήθηκε μια μάχη κατά της Ακροδεξιάς, αλλά όχι ο πόλεμος. Ο αριθμός των ψήφων υπέρ του Όρμπαν ήταν μεγάλος, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη δύναμη της Ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων εναντίον της», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μετά την ψηφοφορία.

Λίγο πριν τη ψηφοφορία, στο μεταξύ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την ομιλία Ζ. Κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλεγε: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μίλησε ως Ευρωπαίος δημοκράτης για το μέλλον. Ο Όρμπαν, που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ, μας μίλησε για μια Ευρώπη που επιστρέφει ολοταχώς στο παρελθόν. Εμείς διαλέγουμε το πρώτο». «Πιστεύω ότι χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φτιάξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμαχία φιλοευρωπαϊκών, προοδευτικών δυνάμεων για να αποφύγουμε τους κινδύνους οπισθοδρόμησης που εκφράζει ο ακροδεξιός, αντιευρωπαϊκός, αντιδημοκρατικός λαϊκισμός», προσέθετε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σκυτάλη στο Συμβούλιο

Σειρά έχει τώρα το Συμβούλιο των κρατών - μελών να αποφασίσει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της Ε.Ε. στην Ουγγαρία, ή και να απευθύνει συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να κρίνει, ομόφωνα και με τη συναίνεση του Ε.Κ., ότι υπάρχει στην Ουγγαρία κίνδυνος σοβαρής και επίμονης παραβίασης του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο της Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Ε/Κ εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο της Ε.Ε. να ενεργήσει εναντίον κράτους-μέλους, ώστε να αποτραπεί συστημική απειλή για τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης.

Παρέμβαση Κ. Κούνεβα στη συζήτηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Χρειάζεται νομικό εργαλείο, όχι ευαγγέλιο

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις παραβιάσεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από κράτη - μέλη όσο και από θεσμικά όργανα απασχολεί προσφάτως και τις Επιτροπές Συνταγματικών Θεμάτων (AFCO) και Αναφορών (PETI) του Ε/Κ. «Οι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό νομικό εργαλείο, όχι ένα ανεφάρμοστο 'ευαγγέλιο'», δήλωνε σχετικά η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που είναι σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL στη σύνταξη της σχετικής γνωμοδότησης.

Η Κ. Κούνεβα υποστήριζε ότι οι παραβιάσεις προκύπτουν κυρίως από την ασάφεια του Άρθρου 51 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που ορίζει ότι «οι διατάξεις του παρόντος Χάρτη απευθύνονται στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, καθώς και στα κράτη - μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και συντάκτης της Γνωμοδότησης για την Επιτροπή Αναφορών Γιόσεπ Τερικάμπρα επεσήμανε ότι πρέπει να διευρυνθεί η εφαρμογή του Χάρτη και για τον λόγο αυτό ζητάει από την Επιτροπή να εισαγάγει μια εκτίμηση αντίκτυπου σε όλες τις σχετικές νέες νομοθετικές προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει ενσωμάτωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλους τους συναφείς τομείς πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL