Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Διεθνείς σχέσεις, συμμαχίες και εθνικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνείς σχέσεις, συμμαχίες και εθνικά συμφέροντα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Οι διεθνείς σχέσεις στον σύγχρονο κόσμο και οι συμμαχίες που προκύπτουν έχουν ως ζητούμενο το αμοιβαίο όφελος. Την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Η Ελλάδα βρέθηκε, μετά το μοίρασμα της Ευρώπης στη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, να ανήκει στη Δύση. Και η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη στο πλαίσιο των τότε ηγεμονικών μπλοκ.

Η ΕΛΛΑΔΑ σήμερα διανύει την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, παράλληλα με την τιμωρητική συμπεριφορά των φυσικών μας συμμάχων και εταίρων στην Ε.Ε., που αδίστακτα χρησιμοποίησαν τη χώρα μας σαν πειραματόζωο, απαιτούσε αντίβαρα. Και το καλύτερο αντίβαρο στην πράξη αποδείχτηκε η υποστήριξη των ΗΠΑ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ που ουσιαστικά έσωσε την Ελλάδα από το νοκ άουτ του Βερολίνου, που διά του Σόιμπλε επιχείρησε να πετάξει τη χώρα έξω από την Ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε ο έμπειρος ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, εξέφρασε στην πράξη ο Ομπάμα. Ήταν εκείνος που πάτησε φρένο στη Μέρκελ για κάτι τόσο επικίνδυνο και ακραίο.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, η αλλοπρόσαλλη εκβιαστική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, με αναβαθμισμένη τη θέση της χώρας μας στην περιοχή ως σταθερό πολιτικό και οικονομικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο, δημιούργησε την ανάγκη στις ΗΠΑ να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις με την Αθήνα.

ΣΧΕΣΕΙΣ που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και τα συμφέροντα της Ελλάδας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Οι ιδεολογικοί λόγοι, ειδικά στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν μπορούν να καθορίζουν τόσο σημαντικές στρατηγικές επιλογές, λαμβανομένου υπόψη και του συσχετισμού δυνάμεων.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ μη επίθεσης που υπέγραψαν οι ιδεολογικοί αντίπαλοι Στάλιν και Χίτλερ διά των Ρίμπεντροφ και Μολότοφ το 1939 εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες που μετά σφάχτηκαν. Έδινε πολύτιμο χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, χώρια που μοίρασαν την Πολωνία μεταξύ τους.

Η ΒΑΣΗ του Γκουαντάναμο στην Κούβα δεν αμφισβητήθηκε ώς σήμερα από την επαναστατική ηγεσία της Αβάνας, που, ενώ απελευθέρωσε τη χώρα από τη δικτατορία το 1959, έκρινε πως δεν υπήρχε λόγος για άμεση σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, που θα έβρισκε αφορμή για ανατροπή ενός τόσο ενοχλητικού καθεστώτος λίγα μίλια από τις αμερικανικές ακτές.

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ της διεθνούς συμφωνίας από τις κυβερνήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε ό,τι αφορούσε τις νησίδες ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ και το Μακάο δεν ήταν τίποτε περισσότερο από συμβιβασμός για να εξυπηρετηθούν τα μείζονα συμφέροντα της χώρας.

ΚΑΙ ΟΠΩΣ σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στην ημερίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη ΔΕΘ: «Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα τόσο πιο σημαντική γίνεται για όλους και φυσικά και για τις ΗΠΑ. Και η ισχυρή Ελλάδα, γίνεται παράγοντας σταθερότητας στην ανατολική Ευρώπη σε έναν πολύπλοκο κόσμο».

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και πολύ περισσότερο η δική μας, με τη χώρα και τους πολίτες της να βγαίνουν από μια οκτάχρονη Οδύσσεια. Όσοι κυβερνούν και αντιμετωπίζουν πραγματικές μάχες οφείλουν να αξιοποιούν κάθε δυνατό πλεονέκτημα. Στις ασκήσεις επί χάρτου κάνεις ό,τι θέλεις και νικάς όποτε γουστάρεις.

ΤΟ ΜΟΝΟ μελανό σημείο στις διεθνείς μας υποθέσεις αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, που ενέδωσε στον πειρασμό για ανακατάληψη της εξουσίας και συμπεριέλαβε στην αντιπολιτευτική της ατζέντα και τα εθνικά θέματα. Δεν υπολόγισε το κόστος για τη χώρα και υποτίμησε τις αντιδράσεις και τις δυνατότητες των συμμάχων.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ αν έλαβαν το μήνυμα από τη θεαματική στροφή της δεξιάς αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, που, από το «ξερό όχι», πρότεινε στους οπαδούς της για το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

ΔΙΟΤΙ αν δεν το έλαβαν, θα προσγειωθούν ανώμαλα. Κι αυτό διότι εκκρεμούν ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Η εξομάλυνση των σχέσεων στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει πρόσωπα και κομματικά μικροσυμφέροντα. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη για όλους.

ΕΙΝΑΙ ανάγκη για τη δική μας χώρα, που χρειάζεται οικονομικό χώρο να ξεδιπλώσει τα αναπτυξιακά της σχέδια. Είναι ανάγκη η δική μας χώρα να γίνει πρωταγωνίστρια. Και γι' αυτή την ανάγκη αφήνεις πίσω ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, πολύ δε περισσότερο που δεν αφορούν τον σημερινό πραγματικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL