Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ / Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ / Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση"

Καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, συνιστά όλο και περισσότερο άγκυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ασφάλειας στην περιοχή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος.

Πρόκειται για συνάντηση που μετέφερε ένα ισχυρό μήνυμα, τόσο συμβολικά όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προς όλη την περιοχή. Παράλληλα η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας, στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή, με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη ΔΕΘ, την Ελλάδα και την οικονομία της. Ο Γουίλμπουρ Ρος εξέφρασε τη χαρά του επειδή, όπως είπε, η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το μομέντουμ για τη χώρα μας. Ανέφερε δε πως παλαιότερα ερχόταν πολύ συχνά στη χώρα μας.

Αφού τον καλωσόρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπου είναι η τιμώμενη χώρα, και σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και είναι μήνυμα συμβολικής αλλά και οικονομικής αξίας, καθώς δίνει τον τόνο πως, πέρα από τους στενούς δεσμούς, οι δύο χώρες έχουν προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων και συνεργασίας εταιρειών στον τομέα των επενδύσεων.

"Εξαιρετικές προοπτικές στις διμερείς οικονομικές σχέσεις"

Έπειτα από τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η συζήτηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γουίλμπουρ Ρος επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ μετά την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια.

Επισημάνθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αλλά και ως εμπορικού, διαμετακομιστικού και ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και οι δυνατότητες συνεργασίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες σε διάφορους τομείς, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Τουρισμός, Νεώριο, λιμάνια, Κύπρος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τομείς του τουρισμού, του real estate, των υποδομών και της ενέργειας, το Νεώριο της Σύρου, η πλωτή δεξαμενή για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, τα λιμάνια και το Ελληνικό. Όπως τονίστηκε, το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (star-tups).

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη της Ν.Α. Μεσογείου.

Συναντήσεις με αξιωματούχους αμερικανικών επιχειρήσεων

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους αμερικανικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ.

Στις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL