Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Διακινούν σενάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή / Σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διακινούν σενάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή / Σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ!

Σε συμβιβασμό με την πολιτική πραγματικότητα -δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση και μετά τις εκλογές- οδηγούνται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με τη λήξη των θερινών διακοπών και την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου. Ήδη κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων περιγράφουν τις πολιτικές εξελίξεις έχοντας ως σταθερά την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Με τον τρόπο αυτόν παραδέχονται, εκτός των άλλων, και την αποτυχία του βασικού πολιτικού αιτήματος της αντιπολίτευσης. Το “φύγετε!” και το “εκλογές στις 20 Αυγούστου” δεν καθορίζουν πια την πολιτική ατζέντα...

Κύρτσος εκ Βρυξελλών...

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές συνεντεύξεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (και γνωστού “συνομιλητή” των Βρυξελλών και του Βερολίνου) Γιώργου Κύρτσου και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίες, ανεξαρτήτως οπτικής, προθέσεων και πολιτικών διαφορών, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ότι η επόμενη ημέρα θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρικό πολιτικό ρόλο.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. υπαινίσσεται ότι οι Βρυξέλλες θέλουν διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό ρόλο (ακόμη και με τη Ν.Δ.) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περιγράφει την επόμενη ημέρα με το ΠΑΣΟΚ εκτός εξουσίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνά με τη Ν.Δ.

Ο Γ. Κύρτσος (σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7) αποκάλυψε ότι μια από τις ερωτήσεις που του θέτουν στις Βρυξέλλες είναι "πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ"!

Ποιοι του θέτουν αυτές τις “αμαρτωλές” ερωτήσεις; Πρόσωπα από την Ευρώπη, τα οποία, όπως ο ίδιος ο Γ. Κύρτσος είπε, έχουν δικαίωμα υπογραφής στα ελληνικά ζητήματα! Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. παραδέχθηκε ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, ως λύση σε πολλά προβλήματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, είναι και ένας κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων.

Η είδηση ότι πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα στις ελληνικές εξελίξεις διερευνούν το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αποκαλύπτεται ίσως στην πιο δυσχερή πολιτική περίοδο για την κυβέρνηση, λόγω της καταστροφής στο Μάτι και του "Μακεδονικού". Δείχνει όμως και ποιες είναι οι επιλογές των εταίρων ακόμη και στη δυσκολότερη στιγμή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Βεβαίως ο Γ. Κύρτσος (αφού έκανε την “δουλειά” του) τάχθηκε εναντίον αυτής της προοπτικής συγκυβέρνησης ώστε να παραμείνει εντός της πολιτικής γραμμής της Ν.Δ. “Αν γινόταν κάτι τέτοιο ξαφνικά, πιστεύω ότι θα οδηγούσε στην απαξίωση των κομμάτων” είπε στο ραδιόφωνο 24/7 για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και πρόσθεσε: “Δεν νομίζω ότι ένα τέτοιο σενάριο λύνει το πρόβλημα".

"Όχι" Κεγκέρογλου σε Καραμανλή...

Στο ίδιο ραδιόφωνο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. με βάση συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης.

Ειδικότερα εκτίμησε ότι η ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ένα σημείο συμφωνίας για μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Σε μία τέτοια περίπτωση είπε ο Β. Κεγκέρογλου, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει τον Κ. Καραμανλή, όπως δεν ψήφισε και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Και αυτή η δήλωση του Β. Κεγκέρογλου έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αποδοχή της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά έδρανα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι απέχει πολύ από τη γραμμή που προσπαθεί να επιβάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αποδέχεται παρουσία στην κυβέρνηση μόνο του “ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ”, που θα έχει επιστρέψει στα ποσοστά του 3% και 4%. Είναι προφανές ότι και στο αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ που δρα εντός του ΠΑΣΟΚ κάνουν πλέον πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις...

Βεβαίως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι με αυτές τις εκτιμήσεις να αυτοπαρουσιαστεί και ως ο μόνος αντιπολιτευτικός πόλος, ώστε να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Επιχειρεί δηλαδή το κόμμα που συνεργάσθηκε (και συνεργάζεται αντιπολιτευτικά) με τη Ν.Δ. να δείξει ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας με τη Ν.Δ. εκείνου του κόμματος που ποτέ δεν συνεργάσθηκε μαζί της!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL