Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ο Γ. Κατρούγκαλος για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών: / Γ. Κατρούγκαλος: "Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα. Νίκη της διπλωματίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Κατρούγκαλος για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών: / Γ. Κατρούγκαλος: "Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα. Νίκη της διπλωματίας"

Σημαντική διπλωματική επιτυχία χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Όπως μάλιστα εξήγησε, μιλάμε για νίκη της διπλωματίας και της πολιτικής αρχών που εφαρμόζει στην εξωτερική της πολιτική η Ελλάδα, καθώς δεν υπήρξαν ανταλλάγματα, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο στη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς απέτρεψαν δύο "παγίδες". Η πρώτη, εξήγησε, ήταν η λογική των ανταλλαγμάτων. "Το να επιχειρήσουμε να δώσουμε κάτι για να πάρουμε πίσω τους δύο", κάτι που, όπως τόνισε, άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το απέφυγαν. "Άλλη, μεγάλη, χώρα, για να απελευθερωθεί πολίτης της, απελευθέρωσε μετά την παροχή στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα" είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα. Δεύτερη παγίδα κατά τον Γ. Κατρούγκαλο θα ήταν η προσχώρηση στο μέτωπο των "γερακιών" της Ευρώπης που επεδίωξαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Όπως υπογράμμισε, η στάση της ελληνικής διπλωματίας και της πολιτικής της κυβέρνησης έστειλε ένα καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα: "Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ως λυδία λίθο την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών". "Η κίνηση αυτή από πλευράς Ερντογάν ήθελε να αναδείξει το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη" σημείωσε, κάνοντας λόγο και για μια κίνηση συμβολισμού εξηγώντας ότι επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έπαιξε έναν ρόλο, "αλλά μόνο υπό την εκδοχή ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να αποδώσει μια σωστή διπλωματική πολιτική".

Στήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις

Σχολιάζοντας τα όσα είχαν ακουστεί από την αντιπολίτευση περί ανταλλαγής με τους οκτώ κατηγορούμενους για πραξικόπημα ή άλλους Τούρκους υπηκόους που ο Ερντογάν θεωρεί "τρομοκράτες", ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι "ως κυβέρνηση με πολιτικές και ηθικές αρχές δεν θα παζαρεύαμε κανέναν άνθρωπο", επισημαίνοντας ωστόσο ότι την εξωτερική πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση στήριξαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

"Το ηθικό τους και η ψυχολογία ήταν καλή" τόνισε αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που είχε ο ίδιος μαζί τους πριν επιβιβαστούν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν όταν επιβιβάστηκαν ήταν να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό, που τους ευχήθηκε και τον ευχαρίστησαν για τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Κ. Δουζίνας: Σε τρεις με έξι μήνες η μεγάλη κρίση στην Τουρκία

Την εκτίμηση πως η Τουρκία σε τρεις με έξι μήνες θα είναι στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα το 2010 εξέφρασε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Κ. Δουζίνας. "Η μεγάλη κρίση θα είναι σε τρεις με έξι μήνες, όταν θα πρέπει, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών, για χρέη κυρίως του ιδιωτικού τομέα να βρεθούν 220 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα, για υποχρεώσεις του 2019. Αυτά δεν υπάρχουν" είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι η ιστορία με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία "είναι η αφορμή και όχι η αιτία» της κρίσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Άγκυρας, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλες κρίσεις, όπως το 2003, με το αίτημα διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ, ή πιο πρόσφατα με την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL