Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη / Δίαυλοι επικοινωνίας και νηφάλια διπλωματία έφεραν πίσω τους δυο στρατιωτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη / Δίαυλοι επικοινωνίας και νηφάλια διπλωματία έφεραν πίσω τους δυο στρατιωτικούς

Η απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη έπειτα από έξι, σχεδόν, μήνες περιπέτειας στις φυλακές της Αδριανούπολης έφερε χαρά και ανακούφιση, ενώ ταυτόχρονα έκλεισε ένα κεφάλαιο που εξελισσόταν σε αγκάθι και βαθιά πληγή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μια υπόθεση που πολλοί -άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι για τους γνωστούς μικροπολιτικούς λόγους- στοιχημάτιζαν ότι θα τραβήξει σε βάθος, ακόμη και χρόνια. Άλλωστε η απρόβλεπτη και σκληρή στάση της ηγεσίας Ερντογάν δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Κι όμως, σε ένα περιβάλλον αστάθειας και κρίσης στην Άγκυρα, με τις προκλήσεις στο Αιγαίο που σε ορισμένες περιπτώσεις λίγο έλειψαν να μετατραπούν σε θερμά επεισόδια, τις προ ολίγων ημερών απειλές Τσαβούσογλου και τις καταγγελίες για αψυχολόγητα σκηνικά έντασης από Τούρκους ψαράδες, η παράνομη και παράλογη κράτηση των δυο στρατιωτικών έλαβε τέλος.

Νίκη της διπλωματίας

Για την ερμηνεία αυτής της εξέλιξης θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς το εύκολο και αφελώς απλουστευμένο σχήμα πως οφείλεται στον Τραμπ και στις ΗΠΑ, ενδεχομένως και στο κατά Καμμένο... θαύμα της Μεγαλόχαρης.

Μάλλον όμως το ψηφιδωτό των διεργασιών και των εξελίξεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη είναι πολύ πιο σύνθετο, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που γνωρίζουμε και αυτά που εικάζουμε. Κατ' αρχάς πρόκειται για μια σημαίνουσα νίκη της διπλωματίας. Μια διπλωματία που ξεδιπλώθηκε με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα, η οποία υποτιμήθηκε και λοιδορήθηκε από κάθε λογής σχετικούς και άσχετους, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς παράγοντες.

Αρκεί να ανατρέξουμε στα όσα αρνητικά και απαξιωτικά γράφτηκαν κατά και μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την πρώτη εδώ και 65 χρόνια, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση για την αποφυγή ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης τόσο σε αέρα και θάλασσα όσο και στην εξέλιξη της υπόθεσης των δυο στρατιωτικών.

Καταλυτικός παράγοντας η διεθνοποίηση από την Αθήνα

Στη συνέχεια και μετά την σύλληψή τους στον Έβρο η Αθήνα κινήθηκε με στρατηγική, νηφαλιότητα και μεθοδικότητα: όλοι οι δίαυλοι αξιοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο, την ηγεσία του στρατεύματος και τις διπλωματικές αρχές στην Τουρκία. Κομβικό ρόλο έπαιξαν η διεθνοποίηση του ζητήματος και η ανάδειξη των συνεπειών που έχει η παράνομη κράτηση των δύο στις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με τη χώρα μας, αλλά εν γένει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών εντάχθηκε στα Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τέθηκε επιτακτικά από τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ στη Σύνοδο της Βάρνας και αναδείχτηκε στο ΝΑΤΟ τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Με κάθε ευκαιρία το ζήτημα τέθηκε και στις γερμανοτουρκικές και αμερικανοτουρκικές συνομιλίες, αλλά και στη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Απρίλιο, αφού λίγες μέρες πριν είχε αναφερθεί σχετικά ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Οι δυο δύσκολες ώρες στις Βρυξέλλες που ξεκλείδωσαν εξελίξεις

Κομβική απεδείχθη η δίωρη τετ α τετ συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ξεκαθαρίστηκε -σε αυστηρό, μάλιστα, τόνο- ότι η Ελλάδα δεν βάζει στη ζυγαριά τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αιτούνται ασύλου -και υπεύθυνη γι' αυτό είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη- με τους δυο Έλληνες που, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, κρατούνταν φυλακισμένοι χωρίς δίκη.

"Βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ό,τι πριν μπω στη συνάντηση αυτή" είχε πει ο πρωθυπουργός έχοντας καταστήσει σαφές στον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν ζητάει χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης στη γείτονα. Και τότε, στα πάνελ των καναλιών, άλλα τουρκικών συμφερόντων, άλλα όχι, το συμπέρασμα ήταν ένα: "αποτυχία" και "μια τρύπα στο νερό".

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ντ. Μπακογιάννη, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανταλλαγή είτε με τους οκτώ που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα είτε με τους συλληφθέντες για τρομοκρατία. Κάτι που δημόσια δεν είχε τεθεί ούτε από την Άγκυρα.

Δεν ήταν άλλωστε πρώτη φορά που παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο μιας ακραίας αντιπολιτευτικής τακτικής, εξέφραζαν ή υιοθετούσαν επιχειρήματα είτε της επίσημης ηγεσίας είτε ακραίων κύκλων στην Άγκυρα. Όπως αποδείχθηκε από την πραγματικότητα, η επιλογή της Αθήνας να μην μπει σε συμψηφισμούς και παζάρια, τηρώντας απαρέγκλιτα τις αρχές του κράτους δικαίου, δικαιώθηκε.

Ο Ερντογάν απλώνει το χέρι στην Ευρώπη

Παράγοντας εξελίξεων ήταν φυσικά και η συγκεκριμένη χρονική, οικονομική και πολιτική συγκυρία. Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε μια ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη περιδίνηση και τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον να βρίσκονται στο κόκκινο, με τις συνεπαγόμενες οικονομικές κυρώσεις, ο "σουλτάνος" Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί να απλώσει χείρα συμφιλίωσης προς την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι οι κινήσεις και οι μοχλοί πίεσης της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες μετέτρεψαν την επίλυση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών σχεδόν σε προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Άγκυρας να πράξει το αυτονόητο.

Ταυτόχρονα η κλιμακούμενη ένταση με τις ΗΠΑ και η σκληρή ρητορική μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον αναγκάζουν τον Τούρκο Πρόεδρο σε κινήσεις καλής θέλησης προς τους γείτονες. Η προσπάθεια ομαλοποίησης των -μέχρι πρότινος κάκιστων- σχέσεων με την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Γερμανία συνηγορούν ως προς αυτό.

Μιλώντας στο Κόκκινο 105.5, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλης απέφυγε να συνδέσει άμεσα την εξέλιξη αυτήν με την κρίση στην τουρκική οικονομία και τις εντάσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να μην αξιολογεί τη "δίνη" στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, αλλά και τη φάση επαναπροσδιορισμού, αν όχι ανακαθορισμού, της εξωτερικής πολιτικής της.

"Θα ήταν εύκολο και λάθος", είπε χαρακτηριστικά, να πει κάποιος ότι η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης και του Ερντογάν απευθύνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Ν. Κοτζιάς: Πιθανή συνάντηση με Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Πρόσκληση Π. Καμμένου στον Τούρκο ομόλογό του

"Η διπλωματία, η υπομονή, η νηφαλιότητα και όχι ο φανφαρισμός φέρνουν αποτελέσματα" υπογράμμισε με δήλωσή του στο News 247 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που αναμένεται μάλιστα να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του αρχές Σεπτεμβρίου στη Σμύρνη. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου πρόκειται να εγκαινιάσουν το νέο ελληνικό προξενείο, σε μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί δυο ημέρες μετά τη σύλληψη των δυο αξιωματικών στον Έβρο και, όπως ήταν λογικό, είχε αναβληθεί.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα έχουν συνομιλίες και στη Νέα Υόρκη στο τέλος του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για το Κυπριακό.

Η θετική έκβαση της κράτησης των Κούκλατζη και Μητρετώδη είναι βέβαιο πως επαναφέρουν σε ράγες ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και συνεννόησης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο βαθμός στον οποίο αυτές οι σχέσεις θα βελτιωθούν και θα προχωρήσουν θετικά θα κριθεί στο εγγύς μέλλον, αφού μπροστά μας έχουμε το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις για ένα θετικό μομέντουμ στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας ενισχύονται μετά το τέλος της παράλογης κράτησης των δύο. Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Π. Καμμένος έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του.

Φ. Κουβέλης: Κίνηση δικαιοσύνης

Για μία "κίνηση δικαιοσύνης", που ουσιαστικά «βλέπει» και προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη συνολικότερα, έκανε λόγο ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο για την Τουρκία είναι να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί εντάσσεται και η λογική περί αναθεώρησης ή επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

"Θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο για δήθεν διαπραγματεύσεις, για δήθεν αμφισβητούμενα νησιά, με τελική στόχευση την παρουσία στην ευρύτερη κυπριακή ΑΟΖ" ανέφερε εκτιμώντας ότι μια πιθανή διαφοροποίηση της στάσης της Άγκυρας στο Κυπριακό δεν μπορεί να συνδεθεί με τις τελευταίες εξελίξεις. Μάλιστα, όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο χρόνος της απελευθέρωσης θα ήταν μακρύτερος. "Το γεγονός όμως ότι είχαν προηγηθεί σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, με κορυφαίες αυτές του κ. Τσίπρα, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα" εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν η επιθετική ρητορική της Άγκυρας να υποχωρήσει. "Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς καταγράφει την απελευθέρωση των δύο ως κίνηση καλής θέλησης, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται στο μέλλον αυξομείωση των εντάσεων, όχι πάντως με την ίδια ένταση όπως το προηγούμενο διάστημα" τόνισε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Ζ.ΚΛ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε. - Τουρκίας

Επιστολή στον δήμαρχο της Ορεστιάδας Β. Μαυρίδη απέστειλε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών υπογραμμίζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του και τη σταθερή υποστήριξή του για την επιστροφή τους, όπως δημοσίευσε το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, που είναι επίτιμος δημότης του Δήμου Ορεστιάδας, ανέφερε πως μοιράζεται "την ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση των συνδημοτών μας και όλων των Ελλήνων για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών" υπενθυμίζοντας όσα είχε πει ο ίδιος στη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα: "Η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ε.Ε. και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή".

"Η Ορεστιάδα, ο δήμος μας, στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία, ελπίζω ότι θα παραμείνει γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της Ένωσής μας με την Τουρκία" υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ.

Για την "καίρια και καθοριστική συμβολή" έκανε λόγο ο δήμαρχος Ορεστιάδας στην απάντησή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και η διασφάλιση των υπέρτατων αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και πάγια θέση μας" συμπλήρωσε τονίζοντας πως "η Ευρώπη σας οφείλει πολλά και η Ελλάδα ακόμη περισσότερα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL