Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ο Μουρούτης επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση Σαμαρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μουρούτης επανέφερε στο προσκήνιο την υπόθεση Σαμαρά

Με άρθρο του στενού του συνεργάτη Γ. Μουρούτη, ο Α. Σαμαράς επανέφερε στο προσκήνιο υπόθεση που κατέληξε στην απόλυση μιας καθηγήτριας του γιου του από το Κολλέγιο Αθηνών (όπου πρόεδρος ήταν ο αδερφός του) με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της ΟΙΕΛΕ για τον διασυρμό της νεκρής πια καθηγήτριας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κουρουτός αναγκάστηκε να αποκαλύψει στοιχεία για την απόλυση της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα το 2012 και τη δικαστική περιπέτεια που ακολούθησε ζητώντας πλέον από το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει η υπόθεση.

Το άρθρο Μουρούτη

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν στο site The President -που σχετίζεται με τον Γιώργο Μουρούτη, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού- αναρτήθηκε φωτογραφία του γιου του Αντ. Σαμαρά μαζί με τους γονείς του. Με φόντο τα σχόλια που ακολούθησαν στα κοινωνικά δίκτυα, που υπενθύμιζαν την υπόθεση, ο Γιώργος Μουρούτης γράφει άρθρο στην ίδια ιστοσελίδα χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αναφορές. Επικαλούμενος πόρισμα της Δικαιοσύνης αναφέρει μάλιστα ότι πρόκειται για αθλιότητα και fake news του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολή Κουρουτού

“Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που έσυραν μια αξιοπρεπή εκπαιδευτικό άδικα και εκδικητικά στον Καιάδα της ανεργίας και της απόγνωσης μετά από 21 χρόνια προσφοράς τολμούν να συνεχίζουν τον διασυρμό της ακόμη και τώρα που είναι νεκρή” αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ τονίζοντας την ανάγκη να σπάσει τη σιωπή του μετά από έξι χρόνια.

“Στο άθλιο και απαράδεκτο άρθρο στο The President (...) αναφέρεται ότι η εκπαιδευτικός Φώφη Μπουλούτα απολύθηκε ορθώς από το Κολλέγιο Αθηνών, ότι όσα διαδίδονται περί εκδικητικής απόλυσής της είναι 'αθλιότητες' και ότι η ίδια η εκπαιδευτικός (!) αποδέχτηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκε μεροληπτικά. Βεβαίως, για όσους γνωρίζουν την αλήθεια, τα γεγονότα είναι τελείως διαφορετικά” αναφέρει.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόλυσης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, τον Ιούνιο του 2012 -και αμέσως μετά το συμβάν- η εκπαιδευτικός επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του έντρομη. Τον ενημέρωσε ότι, μετά από σωρεία παρατηρήσεων, υποχρεώθηκε να μονογράψει την κόλλα μαθητή, ο οποίος συνεχώς μιλούσε με συμμαθητές του και επιχειρούσε να αντιγράψει σε διαγώνισμα. Ο μαθητής αυτός ήταν ο γιος του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και ανιψιός του τότε προέδρου του Δ.Σ. του ΕΕΙ (Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) Αλ. Σαμαρά.

“Τη διαβεβαίωσα ότι θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όποιο πρόβλημα προκύψει και να παραμείνει ήρεμη. Δυστυχώς, είχα υποτιμήσει την εκδικητική διάθεση των 'ισχυρών' (...) Μετά από δέκα ημέρες περίπου πληροφορήθηκα με κατάπληξη ότι η διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού” γράφει ο Μιχάλης Κουρουτός.

Χαμηλοί τόνοι

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου το 2012 η ΟΙΕΛΕ επέλεξε να επιλύσει το θέμα κρατώντας χαμηλούς τόνους με σκοπό “να προστατευθεί το παιδί” και να μην αποτελέσει το συμβάν “αφορμή ενός ατελείωτου πολιτικού κανιβαλισμού”.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, εκείνη την περίοδο πραγματοποιήθηκαν επαφές τόσο με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου όσο και με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη με αίτημα να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση της Φώφης Μπουλούτα. “Μου μεταφέρθηκε πως είναι θέση του κ. Σαμαρά το θέμα να διευθετηθεί” αναφέρει.

Αποβλήθηκε η ΟΙΕΛΕ

Παρά το γεγονός ότι το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) ήταν αρμόδιο να εξετάσει την υπόθεση, δεν το έπραξε -κατά παράβαση της διοικητικής διαδικασίας. Αποτέλεσμα; Η εκπαιδευτικός να προσφύγει στα δικαστήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να επιληφθεί της υπόθεσης το ΚΥΣΔΕ. Δηλαδή να λειτουργήσει σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ απεβλήθησαν από το ΚΥΣΔΕ και ενώ “η πλευρά του Κολλεγίου προσήλθε με τέσσερις νομικούς, απαγορεύτηκε στη Φώφη να φέρει τον δικό της δικηγόρο. (...) Τελικά, τα τρία διορισμένα από τον κ. Αρβανιτόπουλο μέλη του ΚΥΣΔΕ (δημόσιοι εκπαιδευτικοί), προφανώς υπό σοβαρές πιέσεις, ενέκριναν την καταγγελία (σ.σ.: της σύμβασης) λόγω 'έλλειψης επαρκών στοιχείων που στοιχειοθετούν καταχρηστικότητα'».

Εξώδικα Σαμαρά

Με δύο εξώδικα κατά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ και του Κώστα Βαξεβάνη (με κοινοποίηση στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη) απαντά ο Αντώνης Σαμαράς στις καταγγελίες που επανήλθαν με το άρθρο του στενού συνεργάτη του.

Επικαλούμενος τη σχετική δικαστική απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός, σε ανακοίνωση με τίτλο «Ώς εδώ η χυδαιότητα και η πολιτική αλητεία του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει πως “από το 2013 ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ συνδικαλιστής Κουρουτός διασύρει τον ανήλικο, τότε, γιο μου συνδέοντας την απομάκρυνση μιας καθηγήτριας του σχολείου του με τη δήθεν 'σύλληψή' του να αντιγράφει. Ενώ στη συνέχεια Συριζαϊκά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να εξοντώσουν ηθικά ένα νέο παιδί για παράπτωμα που ποτέ δεν είχε διαπράξει”.

ΣΥΡΙΖΑ: Φρασεολογία υποκόσμου

«Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί κατά γράμμα, αν δεν την έχει χαράξει ο ίδιος, την τακτική με την οποία η Ν.Δ. αντιμετωπίζει όλα τα σκάνδαλα -ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis κ.λπ.- στα οποία εμπλέκονται στελέχη της: Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η έξαλλη στάση και η φρασεολογία υποκόσμου του πρώην πρωθυπουργού δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν».

"ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - Ν.Δ."

Δ. Παπαδημούλης: "Αντί για την ισχύ του δικαίου, επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού"

“Δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά, ο κόσμος και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν τα βάζει με το παιδί του, το οποίο υπέπεσε ενδεχομένως σε ένα παράπτωμα σχολικό, τα βάζει με την εκδικητικότητα του γονιού -ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμή του ως πρωθυπουργού και το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν πρόεδρος του Κολλεγίου- για να απολύσει την καθηγήτρια λίγες μέρες μετά” αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως εξηγεί, εκείνη την περίοδο “το θέμα δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, γιατί ούτε η καθηγήτρια ούτε το συνδικάτο της ήθελαν δημοσιότητα -πρότειναν το θέμα, δεδομένου ότι ο γιος του Αντώνη Σαμαρά τότε ήταν ανήλικος, να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και τώρα, με ευθύνη ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του Αντώνη Σαμαρά, το θέμα ξαναζεστάθηκε. Επικοινωνιακά, για τον Σαμαρά και τη Ν.Δ. είναι ο κλασικός ορισμός του αυτογκόλ”.

Η ουσία του θέματος, κατά τον ευρωβουλευτή, είναι ότι “υπάρχουν περιπτώσεις όπου, αντί για την ισχύ του δικαίου, επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού. Και αν θέλουμε μια χώρα όπου τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, όλα τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο από τους δασκάλους, ανεξάρτητα από το αν είναι ο γιος του εργάτη ή ο γιος του πρωθυπουργού» υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL