Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η έκθεση των ορκωτών λογιστών για την περιόδο 2007-2014 / "Μαύρη τρύπα" 90 εκατ. και αναξιόπιστοι ισολογισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η έκθεση των ορκωτών λογιστών για την περιόδο 2007-2014 / "Μαύρη τρύπα" 90 εκατ. και αναξιόπιστοι ισολογισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκαν οι ετήσιοι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014 προκαλεί η έκθεση πραγματογνωμοσύνης των ορκωτών λογιστών, η οποία περιήλθε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Οι ορκωτοί λογιστές κάνουν λόγο για αναξιόπιστους απολογισμούς που "δεν παρουσιάζουν με ακρίβεια και πληρότητα τα στοιχεία των εισπράξεων - πληρωμών", ενώ υπογραμμίζεται η έλλειψη ελεγκτικών στοιχείων.

Στην πολυσέλιδη έκθεση αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων που αναγράφονται στους απολογισμούς, στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας Αντώνης Μπαλωμενάκης, για τα έτη 2008 - 2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξ αιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων.

Μαξίμου: Δεν θα αποσείσουν τις ευθύνες τους

"Είναι εμφανές τόσο από τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έκθεση, όσο και από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ότι κάποιοι έχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη Δικαιοσύνη" σχολίασε με ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως 90 εκατομμύρια "έκαναν φτερά". "Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους" συμπληρώνει το Μαξίμου.

Π. Πολάκης: Έκαναν "φτερά" 90 εκατ.

"Τον λόγο για την υπόθεση της 'μαύρης τρύπας' έχει πλέον η Δικαιοσύνη" επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης υπογραμμίζοντας πως αυτή πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες "τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους".

Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη το ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε 594 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μόνο για την περίοδο 2007-2014 ("δηλαδή φόρους και καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων") και κατέγραψε επίσημα ότι ξόδεψε 504 εκατομμύρια ευρώ. Στις 31.12.2014 το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών ήταν μόλις 3,5 εκατομμύρια. "Δηλαδή 90 εκατομμύρια ευρώ 'έκαναν φτερά' χωρίς να υπάρχει καμία αποτύπωσή τους πώς και πού χρησιμοποιήθηκαν" τονίζει ο αν. υπουργός.

"Πού πήγαν τα λεφτά, κ.κ. υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014; Πού πήγαν τα λεφτά, κ. διευθυντές και μέλη Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου; Σε ποιες off shore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες 'διαφημιστικές' εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000 ευρώ;" συμπλήρωσε ο Π. Πολάκης.

Άδ. Γεωργιάδης: Λογιστική η διαφορά

Για "λογιστική διαφορά, χωρίς να λείπουν τα χρήματα, ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη χρήση του έτους 2009 - 2010" έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο πως δεν αφορά τη δική του θητεία.

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του, η λογιστική αυτή διαφορά βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια και καταλήγει στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2014, κατά τη διάρκεια της δικής του υπουργικής θητείας και του Μάκη Βορίδη. "Όχι μόνο δεν λείπουν 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πολάκης, αλλά δεν λείπει ούτε ένα ευρώ" υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Προς τελικό πόρισμα

Οι βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ενημερώθηκαν χθες με επιστολή του προέδρου της για την κατάθεση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης την οποία καλούνται να μελετήσουν εν όψει και της διαδικασίας σύνταξης του τελικού πορίσματος.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΗΛΙΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

"Οι εξεταζόμενοι απολογισμοί δεν είναι αξιόπιστοι"

*"Δεν παρουσιάζουν με ακρίβεια και πληρότητα τα στοιχεία των εισπράξεων-πληρωμών κάθε χρήσης και δεν είναι συγκρίσιμοι μεταξύ τους"

*"Ανεπαρκής" ο "τρόπος κατάρτισης των απολογισμών"

*"Έλλειψη ελεγκτικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων των απολογισμών"

Τα συμπεράσματα των ελεγκτών φανερώνουν παρατυπίες και έλλειψη σημαντικών ελεγκτικών στοιχείων, ενώ φανερώνεται μια, αν μη τι άλλο, προβληματική λογιστική οργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014. Στο πλαίσιο της έκθεσης επισημαίνεται ότι η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ "δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά τους, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία". Επίσης ότι λόγω του τρόπου παράθεσης "δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης". Τελικό συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 "δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα".

"Τα ευρήματα των πραγματογνωμόνων επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει προκύψει μέχρι σήμερα από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε μέχρι το 2014 μια 'μαύρη τρύπα' εκατομμυρίων στα οικονομικά του, για την οποία, εννοείται, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο ποινικές όσο και πολιτικές" καταλήγει η ανακοίνωση του Αντ. Μπαλωμενάκη.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ορκωτοί λογιστές στα συμπεράσματα της έκθεσης για τη λογιστική οργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν δόθηκαν καταστάσεις με τα γραμμάτια είσπραξης - εντάλματα πληρωμής για τις χρήσεις από το 2007 έως το 2014. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για τη σύνταξη των ετήσιων απολογισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως συγκέντρωση στοιχείων και αρχείων σύνταξης και ελέγχου των απολογισμών καθώς και συμφωνιών των ποσών που αναφέρονται στους απολογισμούς με αυτά των οικονομικών καταστάσεων. Δεν δόθηκαν ισοζύγια για τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά ούτε και συμφωνίες των λογιστικών στοιχείων εισπράξεων - πληρωμών, καθώς και συμφωνία των τραπεζικών λογαριασμών.

"Οι εξεταζόμενοι απολογισμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις χρήσεις 2007-2014 (και πολύ περισσότερο για τις χρήσεις 2010-2014) δεν είναι αξιόπιστοι, δεν παρουσιάζουν με ακρίβεια και πληρότητα τα στοιχεία των εισπράξεων - πληρωμών κάθε χρήσης και δεν είναι συγκρίσιμοι μεταξύ τους" υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η "μαύρη" ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλύπτεται σε βάθος, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν και να έρχονται, χωρίς να καταγράφεται το πού και το πώς, ενώ και τα "κενά" στη λογιστική οργάνωση προκαλούν σοβαρά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως το αίτημα για εκλογές εξυπηρετεί ιδανικά το κουκούλωμα της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL