Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Άλλο ένα στάδιο στις διαχρονικές ευθύνες... / Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων υποσχόταν από το Ζάππειο ο Α. Σαμαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλο ένα στάδιο στις διαχρονικές ευθύνες... / Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων υποσχόταν από το Ζάππειο ο Α. Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς στο "Ζάππειο 2" ανακοινώνει καταχειροκροτούμενος το οικονομικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων

Η γραμμή του Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των αυθαιρέτων έχει επιβάλει "σιωπητήριο" στις τάξεις της Ν.Δ. απέναντι στη δέσμη είκοσι μέτρων για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός. Από το 2011, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. τασσόταν υπέρ “της νομιμοποίησης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων” παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάππειο, που υποστήριζε την ίδια περίοδο πως “το κράτος έκλεινε το μάτι στους αυθαιρετούχους”!

Στις 11 Μαΐου 2011, ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο “Ζάππειο 2” για την “επανεκκίνηση της οικονομίας”, ορίζει ως τέταρτο άξονα της πρότασης του κόμματός του “τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων”, σημειώνοντας ότι “πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα των τελευταίων δεκαετιών!” Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του τότε τομεάρχη Περιβάλλοντος Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχε παραλείψει να διευκρινίσει “ότι αυτό διαφέρει με την πρόσκαιρη τακτοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση Παπανδρέου”.

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης

Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο -την 1η Σεπτεμβρίου 2011-, ο τότε βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για "επί σειρά ετών αδράνεια του κράτους απέναντι στην αυθαίρετη δόμηση". “Είναι πολύ λίγα τα κτίσματα στη χώρα μας που δεν έχουν κάποια αυθαιρεσία. Η ευθύνη επιμερίζεται ανάμεσα στους πολίτες και στο κράτος. Οι πολίτες εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία. Και βέβαια, το κράτος έκλεινε το μάτι στους αυθαιρετούχους, καθώς δεν προχωρούσε σε πολεοδομικούς σχεδιασμούς, δεν ενέτασσε περιοχές στα σχέδια πόλης, δεν συνέταξε δασικούς χάρτες...” είχε σημειώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ζητούσαν πάγωμα προστίμων και κατεδαφίσεων

Ταυτόχρονα, η αποκάλυψη τροπολογίας που είχαν καταθέσει "γαλάζιοι" βουλευτές (λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015), με την οποία ζητούσαν να “παγώσουν” τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων, αφήνει έκθετο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, τον Δεκέμβριο του 2014, δύο βουλευτές της Ν.Δ. στο Υπόλοιπο Αττικής (Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας) και ο ανεξάρτητος τότε και νυν τομεάρχης Υγείας του κόμματος Βασίλης Οικονόμου κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούσαν «να ανασταλεί η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του Νόμου 998/1979 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και προχθές ο Βασίλης Οικονόμου επέμενε -μέσω Facebook- στους τραμπουκισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα και της Ρένας Δούρου για τη μη ύπαρξη Δασολογίου και Κτηματολογίου και το ότι «θέλουνε κλωτσιές και δρόμο». Συν τοις άλλοις, ανήρτησε αυτούσια την ερώτησή που είχε καταθέσει προ διετίας προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών με την οποία ζητούσε να μάθει γιατί δεν έχουν εξαιρεθεί από τους δασικούς χάρτες είκοσι τρεις περιοχές του Μαραθώνα...

ΣΥΡΙΖΑ: “Κόμμα της αυθαιρεσίας η Ν.Δ.”

“Η ΝΔ δεν είναι τίποτε άλλο παρά το κόμμα της αυθαιρεσίας» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της αποκάλυψης. Το γραφείο Τύπου του κόμματος σχολίασε ότι «τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη έχει διαχρονική σχέση τόσο με την οικοδόμηση πελατειακών δικτύων όσο και με την οικοδόμηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, ακυρώνουν τις υποκριτικές αιτιάσεις της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητούσε κατεδαφίσεις από το 2007».

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Προσωπική επίθεση κατά Τσίπρα η πολιτική της Ν.Δ.

Η ΝΔ αποφεύγει να τοποθετηθεί στο θέμα των μέτρων για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης που ανακοίνωσε προχθές ο Αλ. Τσίπρας. Αντίθετα, προβεβλημένα "γαλάζια" στελέχη επιδιώκουν να θέσουν στο στόχαστρο προσωπικά τον πρωθυπουργό για την τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική . “Κατ εξοχήν υπόλογος είναι ο κ. Τσίπρας και δεν απαλλάσσεται από το στίγμα μιας εκατόμβης νεκρών με καρατομήσεις και αποπομπές εκείνων που ο ίδιος υπερασπιζόταν για πολλές μέρες μετά την τραγωδία. Είναι άλλωστε ο δράστης της ύβρεως που διεπράχθη τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου, με τη χυδαία παράσταση της δήθεν σύσκεψης, όπου όλοι προσποιούνταν τους ανήξερους και συζητούσαν περί άλλων, αδιαφορώντας για όσα δραματικά συνέβαιναν την ίδια εκείνη στιγμή” ανέφερε σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Σταθερά στη γραμμή της... αθώωσης των αυθαιρέτων, ο Κώστας Τζαβάρας (Real FM) τόνισε ότι “ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρήκαν έναν πρόσφορο τρόπο να υπεκφύγουν και να αλλάξουν θέμα συζήτησης λέγοντας ότι για όλα φταίει η αυθαίρετη δόμηση”.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ μίλησε για «υφάκι, αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης που κούνησε το δάχτυλο στην κοινωνία». Αναφορικά με τις ευθύνες της αυθαίρετης δόμησης στην καταστροφή της Ανατολικής Αττικής τόνισε: “Αν φταίνε τα αυθαίρετα, γιατί ο κ. Τσίπρας έδιωξε τον κ. Τόσκα και τον κ. Καπάκη και τους 'αλάνθαστους' αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής;”.

«Έστω και χθες περίμενα να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό μία συγγνώμη» δήλωσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ (Πρακτορείο 104,9 FM) σε ερώτηση για τις εξαγγελθείσες από τον πρωθυπουργό δράσεις. Πρόσθεσε ότι «καλές οι εξαγγελίες των μέτρων, όμως ήταν κάτι το οποίο δεν γνώριζε η κυβέρνηση; Τρεισήμισι χρόνια κυβερνά. Τι έκανε στη βάση της αντιμετώπισης τέτοιων τραγικών καταστάσεων;...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL