Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Σήμερα το μεσημέρι στο υπ. Προστασίας του Πολίτη / Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα το μεσημέρι στο υπ. Προστασίας του Πολίτη / Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Χωρίς καθυστερήσεις και με συγκεκριμένα βήματα προχωράει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση, στο πλαίσιο των είκοσι σημείων που παρουσίασε στο Λαύριο ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, στο πλαίσιο έμπρακτης ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, όπως υπογραμμίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και ο Αλ. Τσίπρας, ενισχύονται οι μηχανισμοί πρόληψης αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη το σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ χθες η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το Αστεροσκοπείο.

Στην κυβέρνηση φιλοδοξούν η ριζική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας να δώσει στη χώρα ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση και την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων, που στο κοντινό μέλλον θα εμφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα ένεκα της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα δίδεται στο κράτος το εργαλείο μιας ισχυρής κεντρικής υπηρεσίας που θα έχει τη δυνατότητα κεντρικού συντονισμού και παρέμβασης όταν υπάρχουν έκτακτα φαινόμενα. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε η αναβάθμιση της υπηρεσίας, εκτός απο επιχειρησιακή, θα είναι και πολιτική, πιθανώς και με τη θέσπιση υφυπουργείου.

Δορυφορικά δεδομένα και εκπαίδευση

"Η πολιτική προστασία παγκοσμίως έχει συνδεθεί με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα και σε επίπεδο ΟΗΕ αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης" ανέφερε μιλώντας Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Όπως εξήγησε, αυτό πρακτικά δίνει στη χώρα την υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχει συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης, που πλέον συνδέονται με δορυφορικά δεδομένα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις καθώς και "μία νέα διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού που έχει να κάνει περισσότερο με τις συνήθειες που έχει ο καθένας μας, αλλά και με τις ασκήσεις ετοιμότητας και τα πρωτόκολλα που έχουν όλοι οι φορείς". Παράλληλα επισήμανε την σημασία που έχουν η πρόληψη και η εκπαίδευση. "Αυτά τα νέα μοντέλα πολιτικής προστασίας θα περιλαμβάνονται σε ένα πολιτικό σχέδιο που πρακτικά σημαίνει όλοι οι τομείς της πολιτικής συνδέονται με την Πολιτική Προστασία" συμπλήρωσε.

Εκπροσώπηση των χιλιάδων νόμιμων

Άμεσα προχωρούν, εντός των επόμενων εβδομάδων, οι διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων στην Αττική. "Θα είναι η απολύτως πειστική εφαρμογή των μέτρων" επισήμανε Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι θα αφορά τις τελεσίδικες αποφάσεις για αυθαίρετα κτίσματα. Σημείωσε δε ότι είναι χιλιάδες εκείνοι που από το υστέρημά τους έφτιαξαν σπίτι χωρίς να αυθαιρετούν. "Αυτός ο κόσμος θα αισθανθεί ότι εκπροσωπείται" εκτίμησε, ενώ εξέφρασε την πίστη του στην κρίση της κοινωνίας.

Προχωρούν οι κατεδαφίσεις

Για νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τις ειδήσεις του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, εντός των επόμενων εβδομάδων θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των πρώτων 61, ενώ έπονται άλλες 300 έπειτα από την προτεραιοποίηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί σύντομα προικειμένου να μπορεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος, παράλληλα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να προχωρά σε κατεδαφίσεις.

Κόστος το να αφεθούν τα αυθαίρετα

"Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής σε μακρόχρονες διαδικασίες. Η κυβέρνηση επιλέγει την άμεση επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων" ανέφερε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. Όπως τόνισε μάλιστα, το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της κυβέρνησης "είναι να αφήσει τα αυθαίρετα ως έχουν".

Να τοποθετηθούν όλοι

Την ανάγκη να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο οποίος, αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπιλότευσης, αναρωτήθηκε: "Η Ν.Δ. θα κάνει κίνημα νεοαγανακτισμένων αυθαιρετούχων; Θα προτάξει τα στήθη της για να κατέβουν οι μάντρες στους αιγιαλούς;". "Αν είναι να φτιάξουμε ένα μέτωπο λογικής, αυτό θα το καλωσορίσουμε" συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως, εάν όμως εκτραπεί η Ν.Δ. και υποστηρίξει τη συνέχιση των παρανομιών, "αυτό το ενδεχόμενο δεν θα είναι καλό για τη δημοκρατία μας".

"Εμείς θα θέλαμε από τη Νέα Δημοκρατία να μας λέει 'προχωρήστε πιο γρήγορα' και όχι να διυλίζει τον κώνωπα. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση. Η χώρα ζει μια εθνική τραγωδία και αυτό αξιολογείται ως μη μείζον" υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Ν. Βούτσης: Ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς όπως είχε προδιαγραφεί

Όπως υπογραμμίζουν στην Αθήνα, ο σχεδιασμός για τον δρόμο της εξόδου από τα Μνημόνιο αλλά και της επόμενης ημέρας παραμένει σταθερός. "Ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από αυτό το τραγικό συμβάν" διευκρίνισε ο Ν. Βούτσης. "Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον -ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία- να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς και τακτικισμούς, σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και αυτό κρατήστε ως δέσμευση" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει ξανά και η κουβέντα για την περικοπή ή μη των συντάξεων από 1.1.2019, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει πως ήταν ένα μέτρο που ζητήθηκε από το ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην είναι "φανατικοί υπερμαχοι". Εξήγησε ωστόσο πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό όταν θα υπάρχουν αναλυτικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2018.

"Υπάρχει συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος πάνω από το 3,5% για το πλεόνασμα και στη βάση αυτή θα γίνουν οι κινήσεις ελάφρυνσης" σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως και χωρίς την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης το 3,5% επιτυγχάνεται. "Η πορεία του ΕΦΚΑ είναι καλή και αυτό εξοπλίζει περισσότερο την κυβέρνηση στη συζήτηση για τις συντάξεις" εκτίμησε ο Ν. Παππάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL