Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: / Έφη Σαλτάρη: Τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» πήγαν έως και για ηλεκτροφωτισμό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: / Έφη Σαλτάρη: Τα χρήματα του «Ταμείου Μολυβιάτη» πήγαν έως και για ηλεκτροφωτισμό!

Σύγκρουση με τα συμφέροντα και απόδοση ευθυνών "για όλα", ώστε να υπάρξει αίσθημα δικαιοσύνης στα θύματα, είναι το πολιτικό διακύβευμα για την επόμενη ημέρα μετά τις φωτιές σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη στη συνέντευξή της στην "Αυγή" της Κυριακής.

Η βουλευτής Ηλείας αποκαλύπτει αναλυτικά τη διασπάθιση των 215 εκατ. ευρώ του "Ταμείου Μολυβιάτη", στο οποίο, 11 χρόνια μετά, μένουν αδιάθετα 47 εκατ. ευρώ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

* Μετά τη φωτιά στο Μάτι, αναπόφευκτα οι πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία λειτουργούν ως ένας "οδηγός" για το πριν και το μετά. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα από τη διαχείριση στην Ηλεία;

Εθνικές τραγωδίες όπως αυτές που ζήσαμε με τις πυρκαγιές στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές το 2007, καθώς και οι πρόσφατες στο Μάτι πριν λίγες μέρες, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, που απαιτούν υψηλά επίπεδα οργάνωσης επιχειρησιακών σχεδίων, όπως και σοβαρή εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να αναπτυχθεί σε όλους μας κουλτούρα πρόληψης και συμμετοχής σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων.

Τα κύρια συμπεράσματά μου από όσα ακολούθησαν τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 είναι δύο. Το πρώτο, ότι σε επίπεδο οργάνωσης υποδομών και πολιτικής προστασίας τα βήματα που έγιναν, κυρίως στο τομέα της πρόληψης, υπολείπονταν της σοβαρότητας των γεγονότων και των υπαρκτών διαχρονικών κινδύνων. Θετικές εξαιρέσεις έχουμε, όπως η ικανοποιητική ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά στην Ηλεία πυρκαγιές που είχαν τη δυναμική να εξελιχθούν σε σοβαρά καταστροφικά φαινόμενα. Το δεύτερο, ότι οι πολίτες της Ηλείας έχουν αποκτήσει αντανακλαστικά σε επίπεδο επιφυλακής και εντοπισμού εστιών εν τη γενέσει τους, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό.

Σύγκρουση με τα συμφέροντα

* Η κυβέρνηση την επόμενη μέρα των πυρκαγιών τι πρέπει να κάνει;

Να είναι ανυποχώρητη σε δύο πράγματα. Πρώτον, στο να δοθούν απαντήσεις και αποδοθούν ευθύνες με καθαρότητα για όλα, ώστε να υπάρξει αίσθημα δικαιοσύνης στους πληγέντες και τους οικείους τους. Δεύτερον, στο να διορθώσει, με αποφασιστικότητα και με τις απαιτούμενες συγκρούσεις με συμφέροντα, όλα τα κακώς κείμενα σε θέματα πολεοδομικά και θέματα υποδομών, ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σταδιακά σε μια σύγχρονη, κυρίαρχη χώρα δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κανόνες που τηρούνται και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Σε αντίθεση, δηλαδή, με το πώς μας παρέδωσαν τη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είμαι σίγουρη, όχι μόνο εγώ, αλλά και η πλειονότητα των σκεπτόμενων πολιτών, ότι μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Αρκεί να θυμίσουμε την αποφασιστικότητα με την οποία προχώρησε στο θέμα της κατάρτισης δασικών χαρτών, ώστε επιτέλους να αποκτήσει η χώρα Δασολόγιο και Εθνικό Κτηματολόγιο.

Αναμφίβολα, η σκέψη όλων των Ηλείων πολιτών αυτές τις τραγικές μέρες γυρνάει πίσω στις μέρες που η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε κυρίως τον νομό μας με θύματα 36 συνανθρώπους μας και ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με δικαστικές και καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον αιρετών, υπήρξε ολιγωρία και αμέλεια ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που προέβλεπε το σχέδιο "Ξενοκράτης", ώστε να αποφευχθεί η πυρκαγιά από την οποία προκληθήκαν θάνατοι. Ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός χάρτης της Ηλείας άλλαξε αμέσως μετά τις φωτιές. Στις παρυφές των λόφων και στα πεδινά "ξεφύτρωσαν" ελιές πάνω στα καμένα πευκοδάση. Ευτυχώς, αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά τις εξαιρέσεις του.

Πολλά χωριά και καλλιέργειες αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις δρόμων. Και εδώ ερχόμαστε στο μείζον θέμα αν έγιναν ή όχι αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομών προκειμένου να θωρακίσουν μια περιοχή που το μικροκλίμα της έχει αλλάξει μετά τις φωτιές κατά κοινή ομολογία.

Σημειωτέον, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής καθώς και διάφοροι επιστημονικοί φορείς επισήμαναν την τεράστια κλιματική αλλαγή στον νομό και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων.

Πώς σκορπίστηκαν τα 215 εκατ. ευρώ

* Μετά τις πυρκαγιές του 2007 είχε συσταθεί το "Ταμείο Μολυβιάτη", όπου πήγαιναν τα χρήματα που ήταν για βοήθεια. Η πορεία των χρημάτων αυτών ακόμη αναζητείται. Εσείς γνωρίζετε τι έγιναν;

Πράγματι, μετά τις πυρκαγιές του 2007 ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό προίκισε το γνωστό ως "Ταμείο Μολυβιάτη" με το σημαντικό ποσό των 215.000.000 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ), όπως ονομάστηκε, προοριζόταν για αποκατάσταση των πληγέντων, έργα αποκατάστασης και πρόληψης στις πληγείσες περιοχές και για τη δημιουργία ταμειακού διαθέσιμου για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το 2011 καταργείται το ΕΤΕΑ και τα χρήματα μεταφέρονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, σε νέο ειδικό λογαριασμό με τον τίτλο "Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων".

Είναι γνωστό ότι αρχικά δαπανήθηκαν 76 εκατ. ευρώ για να ανοικοδομηθούν 1.200 σπίτια και 800 αγροικίες σε διάφορες περιοχές της χώρας και ο σχεδιασμός προέβλεπε, από τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ, να δοθούν 80 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών (πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, κ.ά.), εκ των οποίων τα 40 εκατ. προορίζονταν για την Ηλεία και 50 εκατ. ευρώ να υπάρχουν για μελλοντικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το 2013 κατέθεσα από κοινού με άλλους βουλευτές ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκείμενου να ενημερωθούμε όλοι για την πορεία των χρημάτων. Από την απάντηση προκύπτουν επιπλέον δαπάνες 20 εκατ. ευρώ μέχρι την κατάργηση του Ταμείου και το εναπομείναν ποσό ανερχόταν στα 118 εκατ. ευρώ. Με προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση είχε αποφασιστεί η διάθεση νέων πιστώσεων για έργα σε τρεις Περιφέρειες. Οι δήμοι οι οποίοι είχαν πληγεί θα έπρεπε να υποβάλουν προτάσεις προς τις Περιφέρειες για να χρηματοδοτηθούν. Σημειωτέον, για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπονταν 24,7 και εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα "γαϊτανάκι" προτάσεων από τους δήμους για έργα που δεν σχετίζονταν όλα με πυρκαγιές και πυρόπληκτους και δεν αφορούν αποκλειστικά τις πληγείσες περιοχές. Απλώς, όποιες ώριμες μελέτες είχαν έτοιμες στα συρτάρια τους τις κατέθεσαν για να "τακτοποιήσουν" όποιες εκκρεμότητες είχαν. Έτσι, πρόσφατα εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων 36 έργα στην Ηλεία που αφορούν βελτιώσεις στους δρόμους, ηλεκτροφωτισμό (!) και άλλα, χωρίς ουσιαστικά να περιλαμβάνονται έργα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία.

Σήμερα το εναπομείναν αδιάθετο ποσό από το λεγόμενο "Ταμείο Μολυβιάτη" ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

"Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα"

* Στην Ηλεία είχε προσφέρει το 2007 ενίσχυση και το ΠΑΣΟΚ. Να υποθέσω ότι και αυτά τα χρήματα "χάθηκαν";

Άγνωστο ώς σήμερα παραμένει μέχρι σήμερα τι έγινε το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει από τα κρατικά επιχορηγούμενα ταμεία του το ΠΑΣΟΚ διά του τότε προέδρου του Γ. Παπανδρέου και με τη δέουσα δημοσιότητα. Για το θέμα αυτό είχα ζητήσει ενημέρωση το 2013 με επιστολή μου προς τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη και νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα. Παρόλο που το θέμα πήρε έκταση στον δημόσιο λόγο, ουδέποτε έλαβα απάντηση. Είναι ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που πρέπει να διαλευκανθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL