Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Καταψήφισε η Χ.Α. - "Παρών" από το ΚΚΕ / Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε η κυβερνητική πρωτοβουλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταψήφισε η Χ.Α. - "Παρών" από το ΚΚΕ / Με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασε η κυβερνητική πρωτοβουλία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Ευρύτατη πολιτική πλειοψηφία κατέκτησε η κυβέρνηση στη Βουλή με την τροπολογία για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Εντύπωση προκάλεσε η σιωπή της λαλίστατης σε όλα τα άλλα θέματα δικομματικής αντιπολίτευσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σε μία τακτική "και στον ληστή ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι", τα δύο κόμματα δεν είπαν λέξη για την τροπολογία και περιορίστηκαν στην ψήφο προκειμένου να μην στοχοποιηθούν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι οι ρυθμίσεις "επιταχύνουν το ισχύον σύστημα για επιλεκτικές παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις". Η τροπολογία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής που καταψήφισε και του ΚΚΕ που δήλωσε παρών.

Τρεις ρυθμίσεις

Η τροπολογία, όπως είπε ο υπουργός, κάνει τρεις παρεμβάσεις:

1) Εισάγει μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα όσον αφορά την ταυτοποίηση αυθαιρέτων. Σήμερα η διαδικασία είναι: η Πολεοδομία, το συμβούλιο του Δήμου που κρίνει τις ενστάσεις, η δικαστική διαμάχη και η μεταφορά του φακέλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Απέναντι σε αυτή τη διαδικασία, και έως ότου συσταθεί ο νέος θεσμός των Τοπικών Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος στις Περιφέρειες, εισάγεται μια διαδικασία που επιτρέπει στο υπουργείο, με χρήση των επιθεωρητών που διαθέτει, να προχωρά στην ταυτοποίηση και κατεδάφιση αυθαιρέτων με υπουργική απόφαση. Η διαδικασία δεν έχει πεδίο διοικητικής ένστασης αλλά μόνο δικαστικής προσφυγής στο ΣτΕ εντός 15 ημερών. Αλλιώς το αυθαίρετο κρίνεται κατεδαφιστέο και την κατεδάφιση υλοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η παράλληλη διαδικασία αφορά αυστηρά την ζώνη έως και 500 μέτρα από την παραλία, τις αναδασωτέες περιοχές, τα προδιαγεγραμμένα ρέματα και τα ετοιμόρροπα κτήρια.

2) "Διευκολύνουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει τη δουλειά της, η οποία εξαρτάται από τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει. Υπενθυμίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης σε 2.500 αυθαίρετα σε δάση και 700 σε αιγιαλούς. Τώρα δίνουμε χρήματα αποκλειστικά για τις κατεδαφίσεις και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πέρα από τους διαγωνισμούς, θα μπορεί να κάνει και απευθείας αναθέσεις έως το ύψος των 135.000 ευρώ".

3) Αύξηση της τρέχουσας εργολαβίας για υπάρχουσες κατεδαφίσεις κατά 50% εφόσον αυξάνεται το έργο.

Σ. Φάμελλος: Μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση

"Πολιτική ευθύνη σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αναστείλουμε τις ευθύνες που οδήγησαν στις απώλειες τόσων ανθρώπων. Να φροντίσουμε ώστε κανένας πολίτης να μην εγκλωβιστεί ξανά σε κανένα φράχτη και καμία μάντρα", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει σειρά μέτρων για την αυθαίρετη δόμηση ώστε να "αντιμετωπίσει τις ουσιαστικές αιτίες της τραγωδίας".

"Τραγωδίες όπως αυτή που βιώσαμε μας πεισμώνουν για να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο", πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

"Παραιτήσεις" από Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.

"Ο πρωθυπουργός ή θα πρέπει να παραιτηθεί ή να ζητήσει τις παραιτήσεις εκείνων που θεωρεί υπευθύνους", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αποφεύγοντας να δηλώσει αν στηρίζει τις τροπολογίες.

"Ακούω τον Γ. Σταθάκη να μιλάει για αυθαίρετα, αν και είναι αυτός που έφερε νόμο για την τακτοποίησή τους. Με κροκοδείλια δάκρυα και παράλογες θεωρίες οι πολιτικές τους ευθύνες δεν παραμερίζονται. Θα τις πληρώσουν ακέραιες", υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. "Παρελαύνουν από την Βουλή οι πολιτικά ένοχοι υπουργοί", ισχυρίστηκε.

"Διαμορφώνετε και εσείς, η σημερινή κυβέρνηση, ένα χωροταξικό πλαίσιο που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζητώντας "την άμεση αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών, στο 100%". Ο Ν. Καραθανασόπουλος διαφώνησε με την τροπολογία για τις κατεδαφίσεις λέγοντας ότι είναι "άνθρακες ο θησαυρός".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL