Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δίνουν τον τόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Βενιζέλος - Λοβέρδος ονειρεύονται παραίτηση της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίνουν τον τόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Βενιζέλος - Λοβέρδος ονειρεύονται παραίτηση της κυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Επιδεικνύοντας τα... συγγράμματά τους, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος συνεπικουρούν το αίτημα της Ν.Δ. να υπάρξει “εδώ και τώρα” παραίτηση της κυβέρνησης. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις κυβερνήσεις τους που δημιούργησαν τα “δάση των αυθαιρέτων”, Ευ. Βενιζέλος και Αν. Λοβέρδος υποστηρίζουν ότι αφού ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, οφείλει να παραιτηθεί.

Ωστόσο το κείμενο του Ε. Βενιζέλου, στο οποίο παραπέμπει ο ίδιος, αναφέρει ότι την πολιτική ευθύνη την αποδίδει η Βουλή ή ο λαός: “Το αν υπάρχει ή όχι πολιτική ευθύνη θα κριθεί βέβαια είτε μέσω μιας τυποποιημένης συνταγματικά διαδικασίας κοινοβουλευτικής ευθύνης είτε άτυπα μέσα στη συνείδηση της κοινής γνώμης και του εκλογικού σώματος, εντέλει δε με τη μορφή της εκλογικής ευθύνης, έστω και αν αυτό συμβεί συμψηφιστικά σε συνδυασμό με πολλά άλλα γεγονότα και μέσα σε πολλά άλλα συμφραζόμενα”, αναφέρει στις 15 Σεπτεμβρίου 2004 στο άρθρο του στα “Νέα” υπό τον τίτλο “Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη”.

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν κρύβει ότι στόχος του είναι να πέσει η κυβέρνηση με αφορμή τη φωτιά. “Έχει συνείδηση ο κ. Τσίπρας τι σημαίνει η φράση 'αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη' και μάλιστα ακέραιη, δηλαδή στο σύνολό της; Έχει συνείδηση πως αυτό που είπε είναι 'αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και παραμένω στην εξουσία, αλλά καλώ τους πολίτες να μου καταλογίσουν την πολιτική ευθύνη των τραγικών γεγονότων στη συνείδησή τους και στις εκλογές';” σημειώνει. Ακόμη επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ισχυριζόμενος ότι ”στο αξιακό του σύστημα αυτός, ως 'αριστερός', 'ριζοσπάστης' και κυρίως ως εκπρόσωπος του 'νέου καθεστώτος', δεν νοείται να έχει ευθύνη, θεωρεί ότι έχει ιστορική ασυλία”.

“Χειρίζεται τα ζητήματα ζωής και θανάτου με τον τρόπο που χειρίστηκε την αντιμνημονιακή ψευδαίσθηση. Με την αλαζονεία αυτού που με το ίδιο τέχνασμα έγινε πρωθυπουργός. Προφανώς σκέφτεται ότι είναι αδύνατον να μην 'πιάσει' και τώρα μια μέθοδος που οδήγησε στην εκλογική νίκη τον Ιανουάριο του 2015, στο θριαμβευτικό 'όχι' στις 5 Ιουλίου και αμέσως μετά, στις 12 Ιουλίου 2015, στην απόλυτη υποταγή, αλλά ξανά σε εκλογική νίκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτή η ίδια μέθοδος, των δυο ταυτόχρονων όψεων, που δεν την πιάνεις πουθενά γιατί πάντα ξεφεύγει, θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει και τώρα, στο δράμα του Ιουλίου του 2018. Μόνο που η μια όψη είναι η ζωή και η άλλη ο θάνατος”, είναι το μήνυμα του Ευ. Βενιζέλου...

Τ. Κουίκ: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Στο μήνυμα Βενιζέλου αντέδρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έγραψε στο Τwitter: “Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Εσείς θα την αναλάβετε για την Ελλάδα των αυθαιρέτων και της ατιμώρητης αυθαιρεσίας που επιτρέπατε, σαν κόμματα του δίπολου της μεταπολιτευτικής πολιτικής; Έχετε συνείδηση ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ για τη βάση εκκίνησης αυτή της εθνικής τραγωδίας;”.

Παρέμβαση Λοβέρδου

“Από το 1991 είχα εκφράσει την επιστημονική άποψη ότι ομολογία πολιτικής ευθύνης = παραίτηση. Τίποτε λιγότερο. Τότε ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πολύ πριν ασχοληθώ με την πολιτική”, έγραψε στο Τwitter ο Αν. Λοβέρδος. Μάλιστα ανάρτησε και τις δύο επίμαχες σελίδες από το βιβλίο του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL