Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Πού είναι ή πού ΗΤΑΝ το κράτος;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πού είναι ή πού ΗΤΑΝ το κράτος;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Όπως αποκαλύφθηκε την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική προήλθαν από εμπρησμούς. Τα στοιχεία από τη χρήση διεθνών δορυφόρων έδειξαν 14 ταυτόχρονα μέτωπα, πράγμα σπάνιο έως αδύνατο για φυσικά αίτια. Και η επιλογή να συμβούν αυτά τη μέρα με τόσο ισχυρούς, σαρωτικούς ανέμους δεν φαίνεται να ήταν τυχαία.

ΕΝΤΑΞΕΙ; Αυτό ήταν; Τελειώσαμε; Ασφαλώς όχι, διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας στην οικιστική ανάπτυξη μέσα σε δασώδεις περιοχές. Υποθέτω ότι για τα κτίσματα αυτά απαιτείται, για να λάβουν άδεια κατασκευής, τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Κανονικοί δρόμοι διπλής κατεύθυνσης, αντιπυρικές ζώνες με αποστάσεις ασφαλείας, δεξαμενές νερού, συστηματικός καθαρισμός των δασικών εκτάσεων από ξερά χόρτα και σκουπίδια.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνεται και καταστρέφεται το φυσικό τοπίο. Πως υπάρχει όριο για κατασκευή κατοικιών. Και στις εικόνες που είδαμε όλοι, διαπιστώσαμε πως οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων δεν προσέφεραν ή δεν υποχρεώθηκαν να προσφέρουν ένα μικρό μέρος της έκτασής τους για σωστούς δρόμους. Σχεδόν παντού δρομάκια από μάντρα σε μάντρα!

ΔΙΟΤΙ αν ήταν τα κτίσματα αυθαίρετα, οι ευθύνες ανήκουν κυρίως σε εκείνους που αυθαιρέτησαν. Αν ήταν «νόμιμα», οι ευθύνες κατανέμονται σε εκείνους που παραβίασαν τους κανόνες και τους νόμους, που δεν τήρησαν τις προδιαγραφές ασφαλείας, έδωσαν ρεύμα και νερό, χωρίς να υποχρεώσουν τους παρανομούντες, έστω και εκ των υστέρων, να υλοποιήσουν τους κανόνες για όσο το δυνατόν ασφαλέστερη οικοδόμηση μέσα σε δάσος. Και οι παρανομίες αυτές δεν ήταν εξαιρέσεις. Δυστυχώς, ήταν ο κανόνας από άκρου σε άκρο της χώρας.

ΠΟΣΟΙ παρανομούν και πόσοι κάνουν τα στραβά μάτια για να ολοκληρωθεί μια εκτός σχεδίου οικοδομή; Γιατί δεν έχει θεσπιστεί ότι χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής κανένα κτίσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο και κυρίως ασφαλές; Κανένα τέτοιο κτίσμα δεν επιτρέπεται να κατοικηθεί.

ΟΤΑΝ ένα επίσημο κράτος χώρας - μέλους της Ε.Ε. κάνει καμπάνιες «δήλωσέ το για να το σώσεις», τι εννοεί; Φέρτε λεφτά να κάνουμε διαρκώς τα στραβά μάτια και αν μετά καείτε, δικό σας πρόβλημα;

ΣΕ ΑΥΤΟΝ τον τόπο υπάρχουν, σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, σχεδόν ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα! Κτίσματα που ρυπαίνουν, που καταστρέφουν το φυσικό κεφάλαιο, που παραβιάζουν τους κανόνες για τη ροή του νερού και την προφύλαξη από τη φωτιά. Αυθαίρετα κτίσματα στον αιγιαλό, που ρυπαίνουν τη θάλασσα και αφαιρούν τη φυσική προστιθέμενη αξία.

ΚΑΙ ΣΤΗ συγκεκριμένη περίπτωση, πολυτελή αυθαίρετα στον αιγιαλό εμπόδισαν τουλάχιστον 26 άτομα, που βρήκαν φρικτό ομαδικό θάνατο στο Μάτι, να φτάσουν έγκαιρα στην παραλία και να σωθούν! Στην παραλία που απείχε μόλις 20 μέτρα!

ΑΠΟ αυθαίρετα κτίσματα, με ευθύνες του δήμου και της Πολεοδομίας, πνίγηκε δύο φορές η Μάνδρα. «Πού είναι το κράτος», φώναζαν οι απελπισμένοι, αγνοώντας πως όλα έγιναν με δική τους ευθύνη. Με ευθύνη των τοπικών αρχών που εξέλεξαν και ποτέ δεν έλεγξαν.

ΣΕ ΑΥΤΗ εδώ τη χώρα, η πλέον διεφθαρμένη υπηρεσία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες διαχρονικά, είναι η Πολεοδομία! Τυχαίο; Το ξέρουμε όλοι. Τι προσπάθειες έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την κάθαρση σε αυτήν την υπηρεσία; Τι μέτρα ελήφθησαν και ποιοι ανέλαβαν να παρακολουθήσουν την εφαρμογή τους;

ΠΟΙΟΣ, με λίγα λόγια, φέρει την ευθύνη για όλη αυτή τη φαυλότητα; Ποιοι έστησαν σε βάρος της φύσης το πελατειακό σύστημα και το πάρε - δώσε των παρανομιών, ώστε να απολαμβάνουν την εξουσία; Και την κράτησαν 43 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2015, ολοκληρώνοντας την καταστροφή και με την οικονομική χρεοκοπία!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να μιλήσουν, ευχαρίστως να το κάνουν. Είναι όμως υποχρεωμένοι να απολογηθούν. Φωτιές έχουμε παντού στον κόσμο. Μέχρι και στον σουηδικό Βορρά κάηκαν δάση. Δεν θυμάμαι όμως να έχουμε πυρκαγιές σε προάστια πρωτευουσών με τόσους νεκρούς. Και αυτό διότι, λίγο ώς πολύ, εκεί υπάρχουν οι κανόνες που δεν υπάρχουν εδώ.

ΤΟ ΘΕΜΑ λοιπόν δεν είναι τι έκανε η κυβέρνηση τώρα, αλλά τι δεν έκαναν όλοι όσοι κυβέρνησαν τον τόπο από το '74 και μετά. Η επανίδρυση του ελληνικού κράτους είναι πλέον ζήτημα -κυριολεκτικά- ζωτικής σημασίας. Είναι το κατεξοχήν πατριωτικό θέμα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL