Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Μοίρασαν ρόλους Σπυράκη - Βορίδης - Γεωργιάδης - Εκτός κάδρου επέλεξε να μείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης / Με παραιτήσεις και ποινικές ευθύνες κινείται η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοίρασαν ρόλους Σπυράκη - Βορίδης - Γεωργιάδης - Εκτός κάδρου επέλεξε να μείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης / Με παραιτήσεις και ποινικές ευθύνες κινείται η Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Το αντιπολιτευτικό εκκρεμές της Ν.Δ. κινείται από την παραίτηση έως τις ποινικές ευθύνες προσώπων που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ημέρα αντιπολίτευσης της Ν.Δ. μετά την καταστροφή έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση να συμβάλει σε οριστικές λύσεις του προβλήματος των αυθαιρέτων.

Από το κάδρο της Ν.Δ. αποφασίστηκε να λείψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και είχε αποφασιστεί να μιλήσει μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να σιωπήσει και να αφήσει το παιχνίδι στην ενδεκαμελή ομάδα που έχει συστήσει και αποτελείται από τους αντιπροέδρους, το επικοινωνιακό επιτελείο, τους αρμόδιους τομεάρχες, τον γραμματέα του κόμματος και της Κ.Ο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβήθηκε το προσωπικό πολιτικό κόστος και έστειλε μήνυμα στους συνεργάτες του ότι δεν θα μιλήσει ούτε μετά το υπουργικό, ούτε το σαββατοκύριακο, ούτε τη Δευτέρα.

Αυτό που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. είναι η απόδοση ευθυνών, δηλαδή παραιτήσεις, και η συγγνώμη. Είναι ενδεικτικό της περιοριστικής αντίληψης της Ν.Δ. ότι τα επτά ερωτήματα της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη αφορούν την επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης. Την ίδια ώρα όμως άλλα στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Μάκης Βορίδης, που έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της αντιπολίτευσης, ποινικοποιούν τις ευθύνες.

Έτσι η μεν Μ. Σπυράκη δηλώνει ότι «η κυβέρνηση, στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, επιδεικνύει και απύθμενο θράσος. Στην κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς».

Στο στόχαστρο Δούρου, Καπάκης

Ο δε Μ. Βορίδης δήλωσε (στο ραδιόφωνο 24/7) ότι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών αφορά τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ή αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, εάν έχει οριστεί. Ακόμη απέδωσε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει «θράσος», είναι «ανίκανη» και καταφεύγει σε «μετάθεση ευθυνών».

«Το τριήμερο πένθος τελείωσε, επίσης, αν νομίζει ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους Έλληνες εν μέσω τέτοιας τραγωδίας, είναι πολύ γελασμένος» είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σε μία συνέντευξή του στον Real, στην οποία φώναζε και ούρλιαζε. «Όταν έχεις 100 νεκρούς, δεν έχει νόημα να ζητήσεις την παραίτηση κάποιου, όταν στη βάρδιά σου χωρίς να θες πεθαίνουν τόσοι, δεν σηκώνεσαι να φύγεις; Πρέπει να στο πει η Ν.Δ.;», ήταν το ερώτημα που έθεσε κινούμενος στη γραμμή του «παραιτηθείτε».

Αντίθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας (μιλώντας στα «Παραπολιτικά») έμεινε στα επιχειρησιακά ερωτήματα. «Έχουν απόλυτη υποχρέωση να μας εξηγήσουν βήμα - βήμα τι ακριβώς έγινε και πώς έγινε. Οι γενικόλογες δηλώσεις υπερηφάνειας και αλληλοσυγχαρητηρίων και διαπιστώσεων ότι όλα έγιναν... σωστά, τη στιγμή που έχουμε πάνω από 80 διαπιστωμένους νεκρούς, είναι ύβρις στη μνήμη των νεκρών» ανέφερε.

Κανείς από τη Ν.Δ. δεν θέτει το μείζον ζήτημα των αυθαιρέτων και της ολιστικής ανάπλασης της περιοχής. Η Μ. Σπυράκη επέλεξε ερωτήματα που αφορούν την πρόληψη και τη διαχείριση της πυρκαγιάς: αν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις, αν δόθηκε εντολή εκκένωσης, γιατί δεν δόθηκαν οδηγίες (από ΜΜΕ και τον αριθμό 112), πώς έγινε η διάσωση από τη θάλασσα, γιατί οι επιτελείς διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL