Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οι... αυτοκρατορικές ρωσικές αντιλήψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι... αυτοκρατορικές ρωσικές αντιλήψεις

Μπορεί στη διπλωματία οι απελάσεις υπαλλήλων πρεσβειών να υπαγορεύουν αντίστοιχης ποσότητας και ποιότητας απάντηση, ιδιαίτερα από μια μεγάλη χώρα προς μια μικρή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μικρή χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αντιδρά, όταν θίγονται βάναυσα τα δικά της συμφέροντα και κάτι παραπάνω, όταν μάλιστα έχει τηρήσει προηγουμένως, όλους τους προβλεπόμενους κανόνες, μέχρι να λάβει επίσημη απάντηση.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου (όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση) και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

ΠΟΙΟ είναι το παραπάνω που έθιξαν οι ρωσικές ενέργειες; Το παραπάνω είναι ότι με τις δράσεις στελεχών της πρεσβείας και εργαλεία όπως οι δωροδοκίες δεν δίστασαν να επιχειρήσουν, μέσω της ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης.

ΥΠΑΡΧΕΙ σοβαρότερος λόγος από αυτόν για να αντιδράσει μια χώρα κυρίαρχη και ανεξάρτητη, όταν μάλιστα η θιγόμενη πλευρά, δηλαδή η Αθήνα, είχε ενημερώσει πριν τη δημόσια αντίδραση, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία στη Μόσχα, χωρίς να λάβει απάντηση;

ΔΕΝ ΕΧΕΙ δικαίωμα η Αθήνα να επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών της με όλους τους Βαλκάνιους γείτονές της με στόχο την οικονομική συνεργασία, την πρόοδο και την ευημερία σε μια περιοχή που έγινε πεδίο σύγκρουσης ποικίλων συμφερόντων; Συμφερόντων που δεν αφορούσαν τους πολίτες αυτής της περιοχής της Ευρώπης. Δηλαδή, είναι καταδικασμένα τα Βαλκάνια να παραμείνουν πεδίο βολής όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι και πράκτορες;

ΠΟΣΟ μελετημένη, ζυγισμένη και δίκαιη ήταν η απάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που κατηγόρησε την Αθήνα ότι ακολουθεί την πολιτική της Δύσης και των ΗΠΑ; Γιατί ξέχασε και μηδένισε τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης μιας χώρας - μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που διαφώνησε στα ευρωπαϊκά όργανα για τα ακραία οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας; Γιατί ξέχασε ότι αυτή η χώρα ήταν από τις ελάχιστες που δεν απέλασαν υπαλλήλους των ρωσικών πρεσβειών στην υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα Σκριπάλ;

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ η Ελλάδα δεν ακολούθησε τότε την πολιτική της Δύσης και της Ε.Ε. σε όλα τα οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας, προκαλώντας αντιδράσεις από τις μεγάλες χώρες της Ένωσης και ιδιαίτερα το Βερολίνο, και τα ακολουθεί τώρα; Τότε ήταν ανεξάρτητη και σεβαστή και σήμερα έγινε εξαρτημένη; Η απάντηση είναι απλή. Διότι τώρα η ρωσική πλευρά έφτασε στα άκρα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι κληρονόμοι της «κόκκινης αυτοκρατορίας» δεν έχουν συνηθίσει ακόμα το δικαίωμα της διαφωνίας και της δημόσιας αντίδρασης από μικρές χώρες. Τα εδάφη άλλων κυρίαρχων και ανεξάρτητων χωρών θεωρούνται ελεύθερα πεδία σύγκρουσης των δικών τους συμφερόντων. Οι ζημιές στους άλλους.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ άλλωστε να ξεχνάμε πως η Ρωσία προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με έναν επιθετικό απειλητικό γείτονά μας, την Τουρκία, και σε επίπεδο εξοπλισμών για τα δικά της συμφέροντα, παρ' όλο που αυτά τα συμφέροντα μπορεί να θίγουν, και θίγουν, τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ούτε αυτό έχει σημασία για να χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας ως αμοιβαία επωφελείς; Ποια αμοιβαιότητα υπάρχει εδώ;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, θα περίμενα, υπό το βάρος των εξελίξεων στις ελληνορωσικές σχέσεις, να αντιδράσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι υποστηρικτές τού «Μένουμε Ευρώπη» και ειδικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Διότι, διάολε, εδώ, εμμέσως πλην σαφώς, επιχειρήθηκε μέσω του «Μακεδονικού» η ανατροπή της κυβέρνησης. Τίποτα, άκρα του τάφου σιωπή από Κυριάκο και Φώφη. Το μείζον αυτό εθνικής σημασίας ζήτημα παρακάμφθηκε ως θέμα τριτευούσης σημασίας! Ο Κυριάκος εξακολουθεί να ζητάει εκλογές αύριο και η Γεννηματά εκλογές σήμερα!

ΠΑΝΤΩΣ, με αφορμή το συγκεκριμένο επεισόδιο, μάθαμε και πού οφειλόταν η οργανωτική και οικονομική επάρκεια των πρωτοστατούντων στις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Λύθηκαν και πολλές απορίες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαμαρτυρίες πολλών υπερπατριωτών παπάδων και μητροπολιτών.

ΜΑΘΑΜΕ ποιες δυνάμεις προτάσσουν και υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και ποιες κινούνται για κομματικά οφέλη. Μάθαμε ότι απαγορεύεται διά ροπάλου, με ποινή διαγραφής, ο χαρακτηρισμός «σωστή» για οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης, ακόμα και αν είναι εθνικής σημασίας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL